Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ezen a hétvégén rendezték meg a finn rallybajnokság idei első fordulóját, az Arctic Lapland Rallyt. A Rovaniemi központú viadalon Teemu Asunmaa diadalmaskodott egy Škoda Fabia Rally2 evo-val.

A havas futamon Jari Huttunen kezdett a legjobban, és az első versenynap végére közel 20 másodperces előnyt épített ki Asunmaa-val szemben. A 2020-as WRC3 bajnok szombaton összetörte a Škoda Fabia R5-ösét, így a végső győzelemért Teemu Asunmaa és Juha Salo szállt harcba. Asunmaa végül 1,5 másodperccel ért célba Salo előtt, míg a dobogó legalsó fokára a WRC3 Open tavalyi bajnoka, Lauri Joona állhatott fel.
A kétszeres rallyvilágbajnok Marcus Grönholm fia, Niclas a GRX-Sontek Team által felkészített Citroën C3 Rally2-vel szerepelt, és az ötödik helyen végzett.
A korábbi Forma 1-es pilóta, Heikki Kovalainen 2015 után ismét rajthoz állt az Arctic Lapland Rallyn, az itinert pedig egy rutinos navigátor, Miikka Anttila olvasta neki. – Kovalainen az elmúlt években Japánban versenyzett, és tavaly elhódította az All-Japan Rally bajnoki címet. - Heikki számára nem alakult túl jól a futam, ugyanis a harmadik szakaszon eltalált egy fát, és megsérült a Škodájának a bal első felfüggesztése. A finn szombaton a SuperRally szabályai szerint visszatért a versenybe, és végül a 27. pozícióban teljesítette a távot.
Kimi Räikkönen unokaöccse, Justus Räikkönen ezúttal egy Peugeot 208 Rally4-el állt rajthoz, és megnyerte az SM3 kategóriát, az abszolútban pedig a 22. helyet szerezte meg.

Az 58. Arctic Lapland Rally végeredménye:
1. T.Asunmaa – V.Mannisenmäki (Škoda Fabia Rally2 evo)   1:57:49.0
2. J.Salo – K.Temonen (Škoda Fabia Rally2 evo)   +1.5
3. L.Joona – T.Shemeikka (Škoda Fabia Rally2 evo)   +1:48.7
4. J.Metsälä – J.Jäntti (Škoda Fabia R5)   +3:10.4
5. N.Grönholm – A.Linnaketo(Citroën C3 Rally2)   +3:34.4
6. A.Rytkönen – J.Koskela (Škoda Fabia R5)   +3:57.2
7. B.Korhola – P.Kelander (Ford Fiesta Rally3)   +6:02.8
8. V.Hautamäki – T.Raiski (Mitsubishi Lancer Evo IX)   +6:52.7
9. K.Saarinen – J.Mäkelä (Mitsubishi Lancer Evo IX)   +7:19.3
10. V.Ruokanen – T.Pallari (Ford Fiesta Rally3)   +7:43.7

A finn bajnokság február első hétvégéjén a IsoValkeinen SM-Ralli Kuopio-val folytatódik.

Fotó: rallism.fi

Friss nemzetközi rally hírek