Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Kevin Abbring nyerte a dél-franciaországi Rallye du Var-t a Hyundai i20 R5-tel.

A holland pilóta közel 1 perces előnnyel ért célba a Citroen DS3 R5-öst terelgető Yoann Bonato, valamint a Skoda Fabia R5-tel induló Sylvain Michel előtt.

Kevin Abbring mellett Stéphane Lefebvre is rajthoz állt az a francia bajnokság szezonzáró viadalán. A Citroen Racing francia pilótája egy DS3 WRC-vel versenyzett, az itinert pedig az a Gabin Moreau diktálta neki, aki a németországi balesetük óta most ült először rallyautóba. A hétvégén Francois Delecour is rajthoz állt egy Ford Escort RS Cosworth-szal, ahogy Gilles Panizzi-nak is szurkolhattak a francia rajongók, aki egy R5-ös Peugeot-val szerepelt.

A futamot Stéphane Lefebvre kezdte a leggyorsabban, és egészen az ötödik gyorsaságiig az élen autózott, amikor is hajtásprobléma jelentkezett a WRC-jében. A francia versenyző visszacsúszott az összetett harmadik helyére, a vezető pozíciót pedig Abbring örökölte meg. A holland előnye 0,2 másodperc volt a második helyen tanyázó David Salanonnal szemben. A folytatásban Salanon két gyorsaságin is első időt autózott a Ford Fiesta RS WRC-vel, ezzel megelőzve Abbringot. A tizedik, Pignans-i szakaszon azonban hibázott a Fordos pilóta, és ezzel ismét Abbring került az élre. Salanon mellett a technikai gondokkal küzdő Lefebvre is rontott egy balos kanyarban. A francia lecsúszott az útról és megütötte a DS3 WRC jobb hátsó futóművét, ami miatt a 142. helyig csúszott vissza az összetettben.

161127 rallyeduvar n2
Kevin Abbring, Sebastian Marshallal az oldalán, végül győzelemre vitte a Hyundai i20 R5-öt, és ezzel ők lettek a verseny történetének második nem francia aranyérmesei (Jari-Matti Latvala 2011-ben diadalmaskodott egy Ford Fiesta RS WRC-vel). A holland pilóta mellé Yoann Bonato valamint Sylvain Michel állhatott fel a pódiumra. Az aszfaltmenő Gilles Panizzi a negyedik helyen teljesítette a távot a Peugeot-val.

„Az új generációs i20 R5, az egész hétvége során probléma nélkül működött, és tökéletesen lehetett kezelni. Az volt a célunk, hogy megmutassuk az autó versenyképességét, és ezt ennél jobban nem is lehetne bebizonyítani. A verseny előtti teszt jól sikerült, mivel be tudtuk állítani az autót ezekre a szakaszokra, és csak apróbb módosításokra volt szükségünk. Szombaton keményebb gumikat választottunk, így veszítettünk egy kis időt, de a szakaszok nagyon izgalmasak voltak, és nem akartunk túl sokat kockáztatni. Szűk útszakaszokon versenyeztünk, így nem csoda, hogy sok pilóta hibázott. Korábbi futamokon már lehetett látni, hogy mire is képes az autó, így szerintem nagyon érett már ez a siker.” –nyilatkozta Kevin Abbring.

A 62. Rallye du Var végeredménye:
1. K.Abbring – S.Marshall (Hyundai i20 R5)   2:20:10.8
2. Y.Boanto – B.Boulloud (Citroen DS3 R5)   +59.1
3. S.Michel – J.Degout (Skoda Fabia R5)   +1:42.9
4. G.Panizzi – A.Orphelin (Peugeot 208 T16)   +2:19.6
5. P.Roché – M.Roché (Skoda Fabia R5)   +6:00.9
6. F.Bernardi – N.Bagnis (Peugeot 208 T16)   +7:08.5
7. M.Margaillan – M.Margaillan (Skoda Fabia R5)   +7:59.8
8. N.Ciamin – T.de la Haye (Ford Fiesta R5)   +9:00.9
9. R.Dumas – D.Giraudet (Porsche 997 GT3)   +9:45.3
10. E.Guigou – C.Derousseax (Renault Clio RS R3T)   +9:49.9

Friss nemzetközi rally hírek