Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A bajnoki címvédő Alexey Lukyanuk idei első győzelmét aratta Lengyelországban, a 76. PZM Rajd Polski-n. A Mol Racing Team párosa, Herczig Norbert és Ferencz Ramón a nyolcadik helyen ért célba a sorozat idei negyedik versenyén.

A Lengyel Rally péntek este a 2,50 kilométeres szuperspeciállal indult, amelyet Mikolajkiban rendeztek meg. Itt a finn Jari Huttunen bizonyult a legjobbnak, aki 0,2 másodpercet adott Alexey Lukyanuknak. Herczigék ezen a gyorson a hatodik időt autózták a Volkswagen Polo GTI R5-tel.
Szombaton nyolc murvás szakasz várt a mezőnyre. Lukyanuk a nyolc gyorsaságiból hetet megnyert a Citroen C3 R5 volánja mögött, és a nap végére 40 másodperces előnyt épített ki Jari Huttunennel szemben. A harmadik pozícióban a cseh Filip Mareš tanyázott. Herczigék rögtön a nap első szakaszán, a 11,26 kilométeres Paprotki 1-en defektet kaptak, a következő pályán pedig egy kutya miatt kellett lassítaniuk. A Mol Racing Team párosa végül a tizedik helyen zárta az első versenynapot.

Vasárnap hat szakasz szerepelt a Lengyel Rally programjában. A Mikolajki MAX 1-en Jari Huttunen száguldott végig a leggyorsabban a Hyundai i20 R5-tel, majd következő pályán, a 11,34 kilométeres Gmina Mrągowo 1-en Huttunen és a hazai közönség előtt autózó Łukasz Habaj azonos időt mentek. Lukyanuk egy defekt miatt csak a 10. pozícióban végzett ezen a távon, de az összetettben így is megőrizte az első helyét. Herczigék vasárnap is elsőként rajtoltak a murvás szakaszokon, így nekik kellett takarítaniuk az utat. A 11. szakaszon egy balos kanyarban túlcsúsztak, és ezzel több mint 20 másodpercet veszítettek. Chris Ingram a Lengyel Rally előtt a bajnokság második helyén állt, azonban ezt a futamot 0 ponttal zárta, miután a Skoda Fabia R5-öséből elszivárgott a hűtőfolyadék. Az utolsó négy szakaszt Lukyanuk nyerte meg és így a futamgyőzelem is az övé lett. A 22,54 kilométeres Użranki 2-n Marijan Griebel felborult, ami miatt sokáig állt a verseny. Herczig Norberték két pozíciót javítva a nyolcadik helyen teljesítették a Lengyel Rallyt.

Az ERC 2-ben az argentin Juan Carlos Alonso – Juan Pablo Monasterolo mitsubishis páros diadalmaskodott, több mint 5 perccel megelőzve a szintén Mitsubishivel versenyző Zelindo Melegari – Corrado Bonato kettőst. A kategória bronzérmese az Abarth 124 Rally RGT-vel induló Andrea Nucita – Alina Bianca Pop duó lett.
Az ERC 3-ban az észt Ken Torn nyert a Ford Fiesta R2T19-cel, megelőzve a Peugeot 208 R2-t terelgető Sindre Furuseth-t, valamint a szintén 208 R2-vel szereplő Adam Westlundot.

76. PZM Rajd Polski - Rally Poland végeredménye:
1. A.Lukyanuk – A.Arnautov (Citroen C3 R5)   1:45:49.4
2. J.Huttenen – M.Lukka (Hyundai i20 R5)   +59.8
3. Ł.Habaj – D.Dymurski (Skoda Fabia R5)   +1:51.5
4. F.Mareš – J.Hloušek (Skoda Fabia R5)   +2:09.2
5. A.Domżala – J.Baran (Skoda Fabia R5)   +3:05.2
6. T.Kasperczyk – D.Syty (Ford Fiesta R5)   +4:02.1
7. M.Adielsson – A.Johansson (Citroen C3 R5)   +4:06.5
8. Herczig Norbert – Ferencz Ramón (VW Polo GTI R5)   +4:06.6
9. M.Marczyk – S.Gospodarczyk (Skoda Fabia R5)   +4:32.4
10. K.Wróblewski – M.Szeja Hyundai i20 R5)   +6:16.9

A rally Európa-bajnokság következő állomásának Olaszország ad otthont. A Rally di Roma Capitale július 19-21. között kerül megrendezésre.

Fotó: FIA ERC

További nemzetközi rally hírek