Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Peugeot 208 T16-tal versenyző Craig Breen nyerte a rally Európa-bajnokság szezonzáró futamát, az 56. Rallye International du Valais-t. Az ír versenyző közel 40 másodperces előnnyel ért célba Alexey Lukyanuk előtt. Az ERC 2-ben Botka Dávid diadalmaskodott, és a bajnoki címet is besöpörte a svájci versenyen.

A Rallye du Valais csütörtökön három gyorsaságival indult. Craig Breen mindhárom szakaszon első időt autózott. A hazai közönség előtt szereplő Oliver Burri a nap összes gyorsaságiján a top 3-ban végzett, így az összetett második helyéről várhatta a pénteki folytatást. Alexey Lukyanuk a harmadik pozícióban gurult be a nap végi szervizparkba.  A negyedik leggyorsabb pilóta Francois Delecour volt, aki egy Porsche 997 GT3-assal szerepelt. Bryan Bouffier Peugeot-jának megsérült a felfüggesztése, ezért a francia pilóta a verseny feladására kényszerült.
Az ERC 2-ben csupán három páros állt rajthoz Svájcban. A Botka Dávid – Szeles Péter páros 36 másodperccel volt jobb Vojtech Stajfnál. A kategória harmadik helyezettje az Ifj. Érdi Tibor – Patkó Gergely kettős volt. Érdiék másfél perccel maradtak el Botkáéktól a nyitónapon.

151031 erc n2

Pénteken hét gyorsasági szerepelt a rally programjában. Craig Breen két szakasz kivételével mindegyiket megnyerte, így tovább növelte az előnyét az összetettben. Az ír pilóta már közel egy perccel vezette a versenyt a nap végén. A Citroen DS3 RRC-vel versenyző Oliver Burri valamint a Ford Fiesta R5-öst terelgető Alexey Lukyanuk egy-egy részsikert könyvelhetett el pénteken. Bruno Magalhaes és Jonathan Hirschi ugyanazt a kőhidat találták el. Mindkét pilóta folytatni tudta a versenyt, de Magalhaesnek később eltört a féktárcsája.
Az ERC 2-ben változatlan maradt a sorrend. Botka már több mint egy perccel vezette a kategóriát Stajf előtt.

151031 erc n3

Szombaton hét pálya várt a mezőnyre. Breen kettő, Lukyanuk pedig öt szakaszsikert zsebelt be. Az orosz pilóta az összetettben megelőzte Burrit, azonban Breent nem tudta megszorongatni. A Peugeot ír kiválósága közel 40 másodperces előnnyel ért célba a Rallye du Valais-on. Delecournek az utolsó előtti szakaszon ért véget a verseny, miután túlmelegedett a Porsche-ja.
Az ERC 2-t Botkáék nyerték, és ez azt is jelentette, hogy a bajnoki címet is elhódították. Stajf fékproblémával küzdött és az utolsó gyorsaságin már nem is tudott végigmenni. Érdiék a kategória ezüstérmesei lettek.
Az ERC 3-ban az az Alexandru Filip nyert, aki a shakedownon lecsúszott az útról a Renault Clio R3 Maxi-jával és egy ott parkoló Mercedesen állt meg. Az Ekaterina Stratieva - Nyirfás Julianna páros pénteken technikai hiba miatt kiállt, de szombaton a Rally 2 szabályai szerint visszatértek a versenybe.


Az 56. Rallye International du Valais végeredménye:

1. C.Breen – S.Martin (Peugeot 208 T16)   2:32:13.6
2. A.Lukyanuk – A.Arnautov (Ford Fiesta R5)   +39.4
3. O.Burri – N.Klinger (Citroen DS3 RRC)   +2:19.6
4. E.Bergkvist – J.Sjöberg (Peugeot 208 T16)   +3:14.1
5. F.Gonon – M.Guex (Peugeot 208 T16)   +3:26.7
6. N.Gryzin – Y.Fedorov (Skoda Fabia R5)   +5:13.8
7. P. Perroud – M.Beuret (Ford Fiesta R5)   +7:21.0
8. S.Carron – L.Revaz (Ford Fiesta R5)   +9:54.2
9. F.Della Casa – D.Pozzi (Citroen DS3 R5)   +11:18.8
10. Botka Dávid – Szeles Péter (Mitsubishi Lancer Evo IX)   +11:21.6

21. Ifj. Érdi Tibor – Patkó Gergely (Mitsubishi Lancer Evo X)   +18:54.9


További nemzetközi rally hírek