Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa (WMSC) december 6-án Párizsban jóváhagyta, hogy a túraautó világbajnokság jövőre új technikai előírással, új formátumban és új pontozási rendszerben folytatódjon tovább.

 

Ennek értelmében 2018-tól kezdve a túraautó világbajnokság, vagyis az FIA World Touring Car Championship (FIA WTCC), világkupa sorozatként lesz megrendezve, amelyet ezentúl FIA WTCR-nek fognak hívnia. Az új sorozatban a TCR International Series technikai előírásai lesznek érvényben. A megállapodás, amelyet az FIA, a WTCR promótere, az Eurosport Events Limited (EEL) valamint a TCR promótere, a WSC Ltd. kötött két évre szól. A WTCR létrejöttével a TCR Internatinal Series valamint a túraautó Európa-bajnokság (FIA ETCC) is megszűnik.

A WTCR-ben két időmérő edzést, és három futamot tartanak majd meg egy versenyhétvégén. Maximum 26 állandó indulója lesz a szériának, emellett pedig fordulóként további 2 szabadkártyás (wildcard) versenyző kaphat lehetőséget az EEL és az FIA döntése alapján. Nevezni majd 2017. december 15-től 2018. január 30-ig lehet.

171207 wtcr n2

A versenyhétvégék két darab 30 perces szabadedzéssel indulnak majd, ezt követően pedig jön egy fél órás időmérőedzés, majd végül az első futam. Vasárnap lesz egy kvalifikáció, amelynél a Q1 25, a Q2 pedig 10 perces lesz, a Q3-ban pedig a legjobb öt versenyző jut be. A második időmérő után jön a hétvége második futama, ahol fordított rajtrács lesz, majd ezt követi a harmadik futam, ahol az időmérőn elért pozíciók szerint indulnak a pilóták.

A pontozási rendszer is jelentősen változik jövőre. Az első futamon 27, 20, 17, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2; a második futamon 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1; a harmadik futamon pedig 30, 23, 19, 16, 13, 10, 7, 4, 2, 1 pontot kap az első tíz pilóta.

A FIA WTCR naptárát, amely várhatóan tíz versenyhelyszínt fog tartalmazni, hamarosan nyilvánosságra hozzák.

 

 

Legfrissebb cikkek