Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A négyszeres túraautó-világbajnok Yvan Muller bejelentette, hogy a szezon végén szögre akasztja a sisakját. A 47 éves francia pilóta versenyzett SEAT-tal, Chevrolet-vel, 2013-óta pedig a Citroen csapatát erősíti.

Muller versenyzői pályafutása több mint 30 éve kezdődött el. 1985-ben második lett a gokart világbajnokságban, rá egy évre pedig az Európa-bajnokság ezüstérmese lett. 1992-ben megnyerte a Brit Formula 2-t, majd 1994-ben a túraautózás felé kanyarodott a karrierje. 1995-ben a francia Supertouring bajnokság aranyérmese lett, de versenyzett Olaszországban, Németországban és Angliában is. 2003-ban megnyerte a BTCC-t a Vauxhall Astra Coupé volánja mögött, 34 ponttal megelőzve James Thompsont. 2006-ban a SEAT Sport színeiben bemutatkozott a WTCC-ben. A spanyol csapattal összesen 10 futamgyőzelmet szerzett, és 2008-ban elhódította a világbajnoki címet. 2010-től Chevrolet Cruze-zal versenyzett. Kétszer a gyári alakulat- (2010, 2011), egyszer pedig az RML pilótájaként (2013) ért fel a csúcsra. Az elmúlt három szezont a Citroennél töltötte, ahol eddig összesen tíz futamgyőzelmet ünnepelhetett.

160922 yvanmuller n2

Muller a bajnokság legsikeresebb versenyzője; A négy világbajnoki cím mellett 29 pole-pozíciót, 48 győzelmet, 125 dobogós helyet, 38 leggyorsabb kört, összesen 2826 pontot zsebelt be a 244 rajthoz állása során.

160922 yvanmuller n4

„Nem vagyok benne biztos, hogy csak az életkorom miatt fejezem be a versenyzést. Sokkal inkább a motivációról van szó. ” –kezdte a 47 éves francia pilóta. „A tesztek, a szimulátoros edzések, a fizikai felkészülések és a sok utazás hozzá tartozik a profi autóversenyzéshez, de én már nem vagyok ezekre felkészülve. Ezen kívül pedig szeretnék valami mást is csinálni az életemben, így örülök, hogy a 11 WTCC-ben eltöltött év után meghoztam ezt a döntést.”

160922 yvanmuller n5

„Rengeteg szép emlékem van az elmúlt évekből. Az utóbbi három szezon, amit a Citroennél töltöttem nagyon különleges volt, annak ellenére, hogy ezzel a csapattal nem sikerült megnyernem a bajnokságot. Nagyon büszke vagyok, hogy segíthettem a versenyprogramjukban, és hogy részt vehettem a C-Elysée fejlesztésében. Sok nagyszerű embert ismerhettem itt meg, aki szenvedélyesen dolgoznak és hatalmas bennük a versenyszellem. A versenyzés az életem része, ezért nem hiszem, hogy teljesen visszavonulok, de több időt akarok tölteni a családommal és szeretnék a saját csapatommal, az Yvan Muller Racing-gel is foglalkozni. Ezek előtt azonban minden beleadok, hogy a Citroen elérje a céljait.” –tette hozzá Muller.


Legfrissebb cikkek