Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Carlos Sainz hatalmas előnnyel nyerte meg a 2024-es Dakart az Audi RS Q E-tron E2-vel. A Matador mögött a Toyota fiatal belga versenyzője, Guillaume de Mévius, valamint a kilencszeres rallyvilágbajnok, Sébastien Loeb végzett.

A 61 esztendős Carlos Sainz negyedik alkalommal tudott diadalmaskodni a világ leghíresebb tereprally viadalán. 2010-ben a Volkswagen Touareggel, 2018-ban a Peugeot 3008DKR-rel, 2020-ban a MINI John Cooper Works Buggy-val, idén pedig az Audi RS Q E-tron E2-vel ért fel a csúcsra. Az elmúlt évek bajnoka, Nasser Al-Attiyah az idei évben nem Toyotával, hanem a Prodrive Hunterrel vágott neki a Dakarnak, azonban technikai hibák hátráltatták, és a kilencedik szakasz után feladta a versenyt. Sébastien Loeb szintén technikai gondokkal küzdött, de végül sikerült a harmadik helyen célba érnie a Hunterrel. Yazeed Al Rajhi az élről esett ki, miután a hetedik szakaszon összetörte a Toyota Hilux-szát. Mr. Dakar, vagyis Stéphane Peterhansel alatt megállt az Audi, így számára is idő előtt ért véget a vidala. Mattias Ekströmnek pedig a hetedik szakaszon akadtak gondjai a hátsó felfüggesztéssel, ami miatt rengeteg időt veszített, és az összetett második helyéről visszacsúszott a huszonhatodik pozícióba. Carlos Sainz nem tudott szakaszt nyerni az idei Dakaron, de a hatodik gyorson az élre állt, és végül megnyerte az embert és gépet egyaránt próbára tevő szaúd-arábiai versenyt.
240119 dakar carlos sainz n2
A 2024-es Dakar Rally végeredménye:
1. Carlos Sainz - Lucas Cruz (Team Audi Sport)   48:15:18
2. Guillaume de Mévius - Xavier Panseri (Overdrive Racing)   +01:20:25
3. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme)   +01:29:12
4. Guerlain Chicherit - Alex Winocq (Overdrive Racing)   +01:35:59
5. Martin Prokop - Viktor Chytka (ORLEN Jipocar Team)   +02:16:43
6. Guy David Botterill - Brett Cummings (Toyota Gazoo Racing)   +02:40:33
7. Giniel de Villiers - Dennis Murphy (Toyota Gazoo Racing)   +02:50:26
8. Benediktas Vanagas - Kuldar Sikk (Toyota Gazoo Racing Baltics)   +02:57:17
9. Lucas Moraes - Armand Monleon (Toyota Gazoo Racing)   +03:03:12
10. Matthieu Serradori - Loic Minaudier (Century Racing Factory Team)   +03:04:12 

A motorosoknál az amerikai Ricky Brabec diadalmaskodott a Honda CRF 450 Rally nyergében. A quadosoknál az argentin Manuel Andujar győzött a Yamaha Raptor 700-zal. A Challenger kategóriában egy hölgy, a spanyol Cristina Gutierrez végzett az élen a Taurus T3 Max-szal. Az SSV-ben a Sébastien Loeb Racing - Bardahl Team színeiben induló francia Xavier De Soultrait - Martin Bonnet kettős ért elsőként célba. A kamionoknál kettős cseh-siker született. - A Martin Macik - Frantiesek Tomasek - David Svanda Iveco-s trió közel 2 órás előnnyel ért be az Ales Loprais - Jaroslav Valtr - Jiri Stross hármas előtt. A Qualisport Racing alakulata, Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László az összetett 15. helyén zárta a viadalt a Scaniával.

Fotó: dakar.com

Legfrissebb cikkek