Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing katari-francia párosa, Nasser Al-Attiyah és Mathieu Baumel nyerte a 45. Dakar Rallyt. Nasser ötödik alkalommal diadalmaskodott, így ő lett a Dakar történetének második legsikeresebb pilótája.

A versenynek immár negyedik alkalommal adott otthont Szaúd-Arábia, és a két hét alatt közel 5000 kilométert kellett megtennie a mezőnynek a szaúdi sivatagban. Nasser Al-Attiyah ötödik Dakar-sikerét könyvelhette el, miután több mint 1 órás előnnyel ért célba a kilencszeres rallyvilágbajnok, Sébastien Loeb előtt. A francia pilóta számára nem indult túl jól a verseny (a második napon három defektet is összeszedett, a negyedik szakaszon pedig felborult), de a folytatásban elképesztő tempót diktált. Loeb egy rekordot is megdöntött, ugyanis ő lett a Dakar történetének első pilótája, aki zsinórban hat szakaszsikert tudott elérni autóval (Ari Vatanen az 1989-es Dakaron tudott öt szakaszt nyerni sorozatban a Peugeot 405 T16-tal). A harmadik helyen a brazil Lucas Moraes végzett az Overdrive Racing Toyota Hilux-ával.
Az Audi az egyik legnagyobb esélyesnek számított az idei Dakaron, azonban csalódniuk kellett. Stéphane Peterhensel a hatodik gyorsaságin felborult, és a francia pilóta navigátora, Edouard Boulanger megsérült, így ’Mr. Dakar’ számára idő előtt ért véget a verseny. Carlos Sainz a Riyadh – Haradh közötti távon tette tetőre az Audit. A spanyol pilóta fájlalta az oldalát, így mentőhelikopterrel elindultak vele a rijádi kórházba, de Sainz megkérte a pilótát, hogy forduljon vele vissza a baleset helyszínére. A Matador és navigátora, Lucas Cruz megvárták a szervizkamiont, de annyira megsérült az Audi RS Q E-Tron E2, hogy végül kénytelenek voltak feladni a versenyt. Mattias Ekström jól kezdett, ugyanis megnyerte a prológot, azonban a hetedik szakaszon eltört az autójában a féltengely, ami miatt rengeteg időt veszített. A svéd versenyző végül a 13. pozícióban teljesítette a távot.
A T3-ban (Lightweight Prototype) az Austin Jones – Gustavo Gugelmin páros győzött a Can-Am Maverickkel, míg a T4 (SSV) kategóriában az Eryk Goczal –  Oriol Mena lengyel-spanyol kettős ünnepelhetett.
230115 dakar23 n2
A motorosoknál a Red Bull KTM Factory Racing argentin versenyzője, Kevin Benavides az utolsó szakaszon ugrott az élre, és nyerte meg a futamot 43 másodperccel ausztrál csapattársa, Toby Price előtt. A harmadik helyet az amerikai Skyler Howes szerezte meg egy Husqvarna 450 Rally Factory nyergében. Az egyik nagy esélyes, Joan Barreda Bort a kilencedik szakaszon bukott, és kénytelen volt feladni a futamot, ahogy a címvédő Sam Sunderland is egy hatalmas bukással búcsúzott a viadaltól. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel a 27. helyen ért célba.
A quadosok között a francia Alexandre Giroud diadalmaskodott egy Yamaha Raptor 700-al, megelőzve az argentin Francisco Moreno Florest, és az amerikai Pablo Copettit.
230115 dakar23 n3
A Kamaz idén nem állt rajthoz a Dakaron. A monstrumok között az Ales Loprais – Petr Pokora – Jaroslav Valtr cseh trió sokáig remekelt a Praga V4S DKR-rel, azonban a kilencedik szakaszon elsodortak egy olasz nézőt, aki később a kórházban elhunyt, így Lopraisék nem folytatták a versenyt. Lopraisék kiállást követően a Janus van Kasteren – Darek Rodewald – Marcel Snijders Ivecos alakulat ugrott az élre, és meg is nyerték a Dakart. A Qualisport Racing csapata, vagyis Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László remekül teljesített a Scania-val. Kovácsékat technikai hiba hátráltatta, de végül sikerült teljesíteniük a Dakart.  

A 2023-as Dakar Rally végeredménye:
1. Nasser Al-Attiyah – Mathieu Baumel (Toyota GR DKR Hilux)   43:03:15
2. Sébastien Loeb – Fabian Lurquin (BRX Prodrive Hunter)   +01:20.49
3. Lucas Moraes – Timo Gottschalk (Toyota Hilux Overdrive)   +01:38.31
4. Giniel De Villiers – Dennis Murphy (Toyota GR DKR Hilux)   +02:29.12
5. Henk Lategan – Brett Cummings (Toyota GR DKR Hilux)   +02:36.23
6. Martin Prokop – Viktor Chytka (Ford Raptor RS Cross Country)   +03:40.44
7. Juan Cruz Yacopini – Daniel Oliveras Carreras (Toyota Hilux Overdrive)   +04:27.09
8. Wei Han – Ma Li (SMG HW2021)   +04:29.21
9. Sebastian Halpern – Bernardo Graue (X-raid Mini JCW Plus)   +04:42.38
10. Guerlain Chicherit - Alex Winocq (BRX Prodrive Hunter)   +05:22:10

Fotók: A.S.O.

Legfrissebb cikkek