Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Nasser Al-Attiyah – Matthieu Baumel páros nyerte a 41. Dakar Rallyt. Ez volt a katari pilóta harmadik sikere a legendás viadalon, míg a Toyota az első győzelmét ünnepelhette a Pisco-i célban.

Az idei Dakarnak Peru adott otthont. A versenyzőkre összesen 5.560 kilométer várt az Atacama-sivatagban, melyből 3.096 kilométert versenytempóban kellett teljesíteniük. A tíz szakaszból négyet Sebastien Loeb nyert meg a PH Sport Peugeot-jával. A Toyotás Nasser Al-Attiyah három -, Stéphane Peterhansel kettő -, míg a címvédő Carlos Sainz egy részsikert könyvelhetett el a Mini JCW Buggy volánja mögött. A versenyt Nasser Al-Attiyah kezdte a legjobban, ugyanis megnyerte az első szakaszt. Carlos Sainz a harmadik napon, a 331 kilométeres San Juan de Marcona – Arequipa közötti távon nagy sebességgel belehajtott egy gödörbe, és kitörte a Mini bal első futóművét. A spanyol pilóta több mint 4 órát veszített ezzel a bukással, és így elszálltak a győzelmi esélyei. A Toyota Gazoo Racing SA dél-afrikai pilótája, Giniel de Villiers a második nap után az élen állt, azonban a harmadik etapon olajnyomás problémával küzdött, ami miatt sok időt veszített, és így visszacsúszott a 40. pozícióba. A 2009-es Dakar-győztes balszerencséje után Nasser Al-Attiyah visszavette a vezetést az összetettben.  A Toyota harmadik pilótája, Bernhard ten Brinke a negyedik szakaszon lengőkartörés miatt állt félre. A holland versenyzőnek Giniel de Villiers is megállt segíteni, de így is közel 3 órát veszített a szakaszgyőztes Al-Attiyah-hal szemben.  Sebastien Loeb három defektet is összeszedett a negyedik szakaszon, és a Peugeot bal hátsó felfüggesztése is megsérült, de így is az ötödik helyen ért célba a Peugeot-val.

190117 dakar2019 n2

A verseny felénél Nasser Al-Attiyah 24 perccel vezetett Mr. Dakar, vagyis Stéphane Peterhansel előtt, míg a harmadik helyen Joan ’Nani’ Roma tanyázott.  A pihenőnap után Loeb fantasztikus időt autózott, és megnyerte a hatodik, Arequipa – San Juan de Marcona közötti részt. A francia ezzel a sikerével feljött az összetett második helyére. A hetedik etapon Peterhansel, a nyolcadikon pedig ismét Loeb bizonyult a leggyorsabbnak, azonban Al-Attiyah továbbra is magabiztosan őrizte a vezető pozícióját.  2011 és 2015 után Nasser Al-Attiyah ismét megnyerte a Dakart. A katari korábban a Volkswagen és Mini színeiben diadalmaskodott, most pedig megszerezte a Toyota első Dakar elsőségét. A második helyen Nani Roma ért célba a Mini JCW Rally-val, míg Sebastien Loeb a harmadik helyen teljesítette a távot a PH Sport Peugeot 3008 DKR-ével.
A Szalay Balázs – Bunkoczi László kettős sikeresen teljesítette a 41. Dakar Rallyt az Opel Grandland X-szel. Az Opel Dakar Team párosa egy kalandos versenyen van túl, és a 20. pozícióban fejezte be a dél-amerikai viadalt.  

A motorosok mezőnyében az egyik nagy esélyes, Joan Barreda Bort idő előtt búcsúzott a versenytől. A kétkerekűek között az Ausztrál Toby Price diadalmaskodott a KTM nyergében, megelőzve osztrák csapattársát, Matthias Walknert, valamint a chilei Pablo Quintanillat.
A quadosok mezőnyében hármas argentin-siker született Nicolas Cavigliasso, Jeremias Gonzalez Ferrioli valamint Gustavo Gallego jóvoltából.
A legjobb side by side-os páros a chilei Francisco Lopez Contardo – Alvaro Juan Leon Quintanilla lett. A kamionosok között a Kamazos Eduard Nikolaev – Evgenii Iakovlev – Vladimir Rybakov alakulat diadalmaskodott, megelőzve a szintén Kamazos Dmitry Sotnikov – Dmitrii Nikitin – Ilnur Mustafin triót. A kategória bronzérmese a Gerard de Rooy – Darek Rodewald – Moises Torrallardona Iveco-s egységet.

Szakaszgyőzelmek száma: Sebastien Loeb 4, Nasser Al-Attiyah 3, Stéphane Peterhansel 2, Carlos Sainz 1

A 41. Dakar Rally végeredménye:
1. Nasser Al-Attiyah – Matthieu Baumel (Toyota Hilux 4X4)   34:38.14
2. Joan ’Nani’ Roma – Alex Haro Bravo (Mini JCW Rally)   +00:46.42
3. Sebastien Loeb – Daniel Elena (Peugeot 3008DKR)   +01:54.18
4. Jakub Przygonski – Tom Colsoul (Mini JCW Rally)   +02:28.31
5. Cyrill Despres – Jean Paul Cottret (Mini JCW Buggy)   +02:48.43
6. Martin Prokop – Jan Tomanek (Ford F-150)   +03:19.02
7. Yazeed Al Rajhi – Timo Gottschalk (Mini JCW Rally)   +04:30.56
8. Boris Garafulic – Filipe Palmeiro (Mini JCW Rally)   +07:57.58
9. Giniel de Villiers – Dirk von Zitzewitz (Toyota Hilux 4X4)   +07:59.16
10. Ronan Chabot – Gilles Pillot (Toyota Hilux Overdrive)   +08:09.58

20. Szalay Balázs – Bunkoczi László (Opel Grandland X)   +16:37.44

Legfrissebb cikkek