Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Tänak győzelmével át is vette a vezetést a vb-n. Görögország óta először nincs Toyota az első háromban.

Ott Tänak megszerezte az első győzelmét mióta visszatért az M-Sport-hoz, mindössze két versenyre volt ehhez szüksége. Mögötte Craig Breen és Thierry Neuville végeztek, de nem abban a sorrendben, ahogy a csapat szerette volna.

Az utolsó szakasz előtt ugyanis arra kérte csapat Breent, miután látszott, hogy nincs reális esélye utolérni Tänakok, hogy szedjen össze 10 másodperc büntetést, amivel maga elé engedte Neuville-t. Így Neuville 0,5 másodperccel Breen és 7,1 másodperccel Rovanperä előtt kezdhette a powerstage-et. Neuville azonban egy bal kanyarban nekicsúszott a hófalnak, amivel annyi időt veszített, hogy visszacsúszott az erről nem tudó Breen mögé. Egy újabb helycserére pedig már nem volt lehetőség, mivel Breen és Rovanperä között már csak 6,4 másodperc volt a powerstage után.

Cyrill Abiteboul úgy kommentálta a csapatutasítást, hogy az egy „közös döntés” volt, míg a verseny végén: „A sebesség istene máshogy döntött, mint ahogy mi terveztünk”. Az mindenesetre látszik, hogy a Hyundai a tavalyi káosz után egyértelműen Neuville mögött áll. Neuville teljesítménye pedig a betegség miatt elmaradó teszt, illetve a nem egészen fit állapot miatt is megsüvegelendő.

Rovanperä egy éve ilyenkor megnyerte a svéd ralit, amivel átvette a vezetést a pontversenyben, amit nem is engedett ki többet a kezei közül, idén viszont csak egy negyedik helyre volt elég a teljesítménye, közvetlenül mögötte a régi önmagát még mindig nem találó Evans végzett, Pierre-Louis Loubet lett a hatodik, még úgy is, hogy a powerstage második felét csak elektromos hajtással tudta megtenni, miután teljesen megállt alatta a Puma.
Lappi sokáig csatában volt a dobogóért, de a szombati kicsúszása után a hetedik hellyel kell megelégedjen.

A WRC2-ben Oliver Solberg simán tudott nyerni Ole Christian Veiby (VW Polo) és Sami Pajari (Skoda) előtt. Solberg mostani és a monacói teljesítménye után nehéz elképzelni, hogy lesz komoly ellenfele a kategóriában.

A vb összetettben Tänak a győzelmével a pontversenyben is átvette a vezetést 41 ponttal, Rovanperä a második 38, míg Neuville a harmadik 32 ponttal. Nagyon valószínü, hogy hármuk között fog eldőlni az idei vb cím.

Folytatás 4 hét múlva Mexikóban (március 16.-19.) az idény első murvás versenyén, ahová 2020 után tér vissza a mezőny.
 
1.Tänak / Järveoja (Ford Puma Rally1)   2:25:54.5
2.Breen / Fulton (Hyundai i20 N Rally1)   +0:18.7
3.Neuville / Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1)    +0:20.0
4.Rovanperä / Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1)   +0:25.1
5.Evans / Martin (Toyota GR Yaris Rally1)   +1:24.0
6.Loubet / Gilsoul (Ford Puma Rally1)   +5:59.0
7.Lappi / Ferm (Hyundai i20 N Rally1)   +7:42.4
8.Solberg / Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2)   +7:48.1
9.Veiby / Eriksen (Volkswagen Polo R5)   +8:30.4
10.Pajari / Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2)   +9:03.0

Fotó: M-Sport

További híreink a rally világából