Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Hyundai Motorsport után a Toyota Gazoo Racing is bejelentette a jövő évi csapatfelállását. Esapekka Lappi visszatér a japán márkához, és Sebastien Ogier-vel osztozik majd a csapat harmadik GR Yaris WRC Rally1-esén.

Elfyn Evans és Kalle Rovanperä jövőre is teljes szezont mennek majd a Toyota Gazoo Racing színeiben, míg a csapat harmadik GR Yaris WRC Rally1-jén Sebastien Ogier és Esapekka Lappi osztozik majd. Ogier, aki idén minden bizonnyal bezsebeli a nyolcadik vb címét, már korábban bejelentette, hogy 2022-től csak részmunkaidős versenyző lesz a csapatnál. Lappi a múlt hétvégi Secto Automotive Rally Finland-n egy privát Yaris WRC-vel a negyedik helyen végzett, 2017-ben pedig a japán márkával szerezte meg az első és eddigi egyetlen WRC futamgyőzelmét. A finn pilóta a 2018-as szezont követően távozott a Toyotától, és előbb a Citroen, majd az M-Sport alkalmazottja lett.

Ogier navigátora, Julien Ingrassia az év végén visszavonul. A hibrid éra első szezonjában Benjamin Veillas diktálja majd az itinert Ogiernek.

„Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen erős csapatfelállással vághatunk neki a 2022-es szezonnak.” –árulta el Jari-Matti Latvala, a TGR csapatfőnöke. „Nagyon jó, hogy Elfyn és Kalle is velünk folytatják. Elfyn egy nagyon következetes pilóta, aki mindig sokat segít a csapatnak a bajnokságban. Finnországban fantasztikus munkát végzett. Tisztában vagyunk vele, hogy ő az egyik leggyorsabb versenyző, ráadásul a világbajnoki címre is esélyes. Kalle nagyon jól teljesített az idei évben, az Észt Rallyn pedig ő lett a WRC történetének legfiatalabb pilótája. Folyamatosan fejlődik, és ahogy egyre több tapasztalatot szerez, úgy válhat a bajnokság egyik legerősebb pilótájává. Lappi korábban már bebizonyította, hogy képes a győzelemért is harcolni, és úgy gondolom, hogy az elmúlt években tovább fejlődött. Nagyon motivált, és a múlt hétvégén megmutatta, milyen tempóra képes. Ő és Seb sokat segítenek majd nekünk a bajnokságban jövőre, mivel mindketten képesek lesznek harcolni a sikerekért.”

Lappi a Finn Rallyn gyorsan megtalálta a tempót, és több szakaszon is a Top 3-ban tudott végezni a Yaris WRC-vel.

„Boldog vagyok, hogy visszatérhetek a Toyota Gazoo Racing csapatához. Olyan érzésem van, mintha hazajönnék.” –kezdte Lappi. „Nagyszerű emlékeim vannak a korábbi évekről, és nagyon jó volt ismét együtt dolgozni ezekkel a srácokkal a Finn Rallyn. Amint beültem a Yaris WRC-be, éreztem, hogy ez az én autóm. Jövőre új autók lesznek, és bár még nem volt alkalmam vezetni a Yaris Rally1-et, úgy gondolom, hogy más lesz az új szabályok miatt. Érdekes lesz részese lenni ennek az új korszaknak, és nagyon izgatott vagyok a jövő miatt.”

Ogier jövőre szeretne több időt tölteni a családjával, de már nagyon várja, hogy versenyezhessen az új Toyota GR Yaris WRC Rally1-gyel.

„Nagyon várom, hogy több időt tölthessek a családommal, de boldog vagyok, hogy továbbra is a Toyota Gazoo Racing tagja maradok. Hálás vagyok a csapatnak, hogy lehetőséget kapok tőlük, hogy a jövőben is csinálhassam azt, amit szeretek. Még nem tudom, hogy melyik versenyeken fogok rajthoz állni, de mindent megteszek majd, hogy segítsem a csapatot a bajnokságban, és az autó fejlesztésében. Izgatottan várom, hogy mit hoznak az új generációs versenyautók a sorozatba, és tudom, hogy a csapat rengeteg energiát fektet bele, hogy sikeresek legyünk 2022-ben is.” –mondta Ogier.  

A Toyota Gazoo Racing 2022-es csapatfelállása:
Elfyn Evans / Scott Martin
Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen
Sebastien Ogier / Benjamin Veillas
Esapekka Lappi / Janne Ferm

Fotók: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából