Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A legendás Audi Quattro visszatérhet a rally világbajnokságba. Az Audi A1 Quattro Rally2 projekt élén a svéd Mattias Ekström áll.

Ekström újonnan alakult csapata, az EKS JC egy Rally2-es Audin dolgozik. Az autót az FIA előírásainak megfelelően építik a dél-afrikai Rally Technic vállalattal együttműködésben.

„Amikor megjelent az Audi A1 új generációja, rögtön tudtuk, hogy ki akarunk hozni belőle valamit.” –kezdte Ekström. „Miután mindenki tudja, hogy rajongok a rallyért, hamar világossá vált, hogy rallyautót fogunk belőle építeni. A kocsi már elkészült, csak finomítani kell rajta, és a jövőben elkezdjük a tesztelést is, hogy információkat szerezzünk róla. Nincs konkrét időpont, de az biztos, hogy a tavasz, vagy a nyár folyamán már versenykörülmények között is láthatjuk majd a Quattrot. Ez az autó egyelőre saját használatra készül, de amikor már elégedettek leszünk a teljesítményével, elérhető lesz más versenyzők számára is.”

Ekström régóta kapcsolatban áll az Audival. A német túraautó bajnokságban (DTM) 2001-től 2018-ig a négykarikás márkával versenyzett, és kétszer lett a sorozta bajnoka (2004-ben és 2007-ben). A rallycross-világbajnokságban szintén Audival szerepelt, és 2016-ban elhódította a bajnoki trófeát az S1 Supercarral. A svéd pilóta a rally világbajnokság legutóbbi futamán, az Arctic Rally Finland-on egy Skoda Fabia Rally2 evo-val állt rajthoz és az ötödik lett a WRC 3-ban.
A négykerék-meghajtású Audi A1 Quattro-ban egy 1,6 literes erőforrás dolgozik, amely 263 lóerős.

210304 eks audi quattro n2

Az EKS JC menedzsere, Joel Christoffersson elárulta, hogy a kocsit először havas és murvás körülmények között tesztelik majd, később pedig aszfalton is kipróbálják majd.

„A korábbi Junior bajnok, Emil Bergkvist lesz a tesztpilótánk, aki hamarosan munkába is fog állni. Úgy tervezzük, hogy még az idén benevezünk az autóval helyi, vagy nemzetközi versenyre is.” –árulta el Christoffersson.

Az Audi Quattro a ’80-as években egyik legendás rallyautója. Amikor 1982-ben bevezették a B-csoportot, a 370 lóerős A1-essel több futamgyőzelmet is arattak. 1983-ban Hannu Mikkola, rá egy évre pedig Stig Blomqvist nyerte meg a bajnokságot az A2-vel. Az Audi összesen 24 futamgyőzelmet szerzett a rally vb-n.

További híreink a rally világából