Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier pályafutása 50. győzelmét ünnepelhette a 2021-es rally világbajnokság szezonnyitóján. A hétszeres világbajnok francia pilóta nyolcadik alkalommal tudta megnyerni a legendás Monte-Carlo Rallyt, és ezzel megelőzte Sebastien Loeb-öt a győztesek listáján, aki „csak” hétszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a hercegségben.

A 89. Rallye Automobile de Monte-Carlo-n tizennégy gyorsasági szakasz várta a WRC mezőnyét, amely 279,88 kilométernyi távot jelentett. A verseny csütörtökön két szakasszal kezdődött. A 20,58 kilométeres Saint-Disdier – Corps-i távot Ott Tänak teljesítette a leggyorsabban a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. Az M-Sport finn pilótája, Teemu Suninen rögtön a nyitószakaszon egy hatalmasat esett a Fiesta WRC-vel, így számára idő előtt ért véget futam. A második gyorson ismét Tänak autózta a legjobb időt a Toyotás Kalle Rovanperä előtt. Az észt pilóta a nap végére 3,3 másodperces előnyt épített ki finn riválisával szemben, annak ellenére, hogy a rajtnál kétszer is lefulladt a Hyundai motorja. A WRC 2-ben Andreas Mikkelsen vezetett a Skoda Fabia Rally2 evo-val, megelőzve az M-Sport francia pilótáját, Adrien Fourmaux-ot. A WRC 3-ban a francia Yohan Rossel vezetett honfitársa, Nicolas Ciamin előtt.

Pénteken öt szakasz szerepelt a verseny programjában. Sebastien Ogier remek tempóban autózott az eső áztatta pályákon, és négy részsikert is elkönyvelhetett. A Toyota francia versenyzője a hatodik gyorson defektet kapott, és csak a tizenkettedik lett, de a nap végére így is feljött az összetett második helyére. Elfyn Evans szintén remek formában volt, és egy szakaszsikert is szerzett a Yaris WRC-vel. A walesi pilóta Ogier defektjének köszönhetően az élen zárta a második versenynapot. Pierre-Louis Loubet a hetedik szakaszon hibázott, és összetörte a Hyundai 2C Competition i20 Coupe WRC-jét. A WRC 2-ben Mikkelsen négy szakaszgyőzelmet is szerzett a Skodával, és már 47 másodperccel vezetett Fourmaux előtt. A WRC 3-ban továbbra is Rossel vezetett, igaz csupán 6,8 másodperc volt az előnye Yoann Bonatoval szemben.

Szombaton három gyorsasági várt a pilótákra. Sebastien Ogier, Thierry Neuville, és Elfyn Evans is tudott szakaszt nyerni. Ogier a 18,31 kilométeres La Bréole - Selonnet 1-en közel 18 másodpercet adott Evansnek, így az összetettben is az élre ugrott. Ott Tänak két defektet is összeszedett, és mivel csak egy pótkerék volt a Hyundaiban, kénytelen volt feladni a futamot. Ogiert egy 400 €-os pénzbüntetéssel sújtották, mivel a sisakjának hevederét nem fűzte át a D-gyűrűn. A WRC 2-ben Mikkelsen tovább szárnyalt, és már több mint 2 perccel vezetett Fourmaux előtt. A WRC 3-ban Rossel szintén meglépett az őt üldözőktől.

Vasárnap négy szakasszal folytatódott a Monte-Carlo Rally. Ogier a Puget-Théniers - La Penne 1-en tovább tudta növelni az előnyét, miután megnyerte ezt a szakaszt is. Oliver Solberg itt futott egy abszolút negyedik időt a Hyundai i20 R5-tel. A folytatásban Ogier további két részsikert könyvelhetett el, köztük a Power Stage-et, míg Neuville egy szakaszon végzett az élen. A futamot végül Ogier nyerte meg, Elfyn Evans és Thierry Neuville előtt.
A WRC 2-ben Andreas Mikkelsen diadalmaskodott, míg a WRC 3-ban Yohan Rossel lett az első. A futam egyetlen magyar indulója, a László Zoltán – Berendi Dávid kettős üzemanyagellátási probléma miatt nem ért célba.

„Nem rossz egy ilyen eredménnyel zárni a hétvégét.” –kezdte Ogier. „Az autó csodálatos volt, és remek volt vezetni. Boldog vagyok, hogy itt lehetek, és úgy gondolom, hogy jól döntöttem, hogy még ezt a szezont végigcsinálom. Hatalmas köszönettel tartozom a csapatnak, fantasztikus munkát végeztek a srácok, Jari-Matti Latvala pedig győzelemmel mutatkozott be csapatvezetőként.”

89. Rallye Automobile de Monte-Carlo végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   2:56:33.7
2. E.Evans – S.Martin (Toyota Yaris WRC)   +32.6
3. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:13.5
4. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +2:33.6
5. D.Sordo – C.del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   +3:14.2
6. T.Katsuta – D.Barritt (Toyota Yaris WRC)   +7:01.3
7. A.Mikkelsen – O.Fløene (Skoda Fabia Rally2 evo)   +7:23.6
8. G.Greensmith – E.Edmondson (Ford Fiesta WRC)   +8:21.1
9. A.Fourmaux – R.Jamoul (Ford Fiesta Rally2)   +9:15.8
10. E.Camilli – F.Buresi (Citroen C3 Rally2)   +10:36.0

A bajnokság állsa:
1. Sebastien Ogier   30 pont
2. Elfyn Evans   21
3. Thierry Neuville   17
4. Kalle Rovanperä   16
5. Dani Sordo   11

1. Toyota Gazoo Racing WRT   52 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   30
3. M-Sport Ford World Rally Team   10
4. Hyundai 2C Competition   8

A bajnokság február 26-28. között a Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox-szal folytatódik.

Fotó: @TOYOTAGAZOORacingWRC

További híreink a rally világából