Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ezen a hétvégén rendezték meg a 2020-as rally világbajnokság utolsó futamát, az ACI Rally Monza-t, ahol még négy párosnak volt esélye a bajnoki címre.

A COVID-19 világjárvány alaposan felforgatta a rally világbajnokság 2020-as programját. Több futamot is töröltek vagy elhalasztottak, és a tervezett tizenhárom forduló helyett csupán hetet tudtak megrendezni az idei évadban. A szezonnyitó Monte-Carlo Rallyn Thierry Neuville diadalmaskodott a Hyundai i20 Coupe WRC-vel, majd következő svédországi fordulót Elfyn Evans nyerte meg a Toyota Yaris WRC volánja mögött. Mexikóban a francia Sebastien Ogier volt a leggyorsabb a Yaris-szal. A közép-amerikai futamot követően jött egy hosszabb szünet, és csak szeptemberben az Észt Rallyval folytatódhatott a bajnokság. Észtország először szerepelt a WRC kalendáriumában, és a hazai szurkolók nagy örömére Ott Tänak győzelmével fejeződött be a verseny. Szeptember második felében Törökország látta vendégül a WRC mezőnyét. Elfyn Evans itt megszerezte idei második sikerét, és az összetettben is átvette a vezetést csapattársától, Sebastien Ogiertől. A Szardínia Rally idén nem nyáron, hanem október elején került megrendezésre. Dani Sordo megismételte tavalyi sikerét, és idén is a dobogó legmagasabb fokán ünnepelhetett. A Monza Rally előtt Elfyn Evansnek, Sebastien Ogiernek, Thierry Neuvillenek és Ott Tänaknak volt esélye a végső győzelemre. A futamot végül Ogier nyerte meg, és ezzel megszerezte hetedik bajnoki címét. Ogier a második olyan pilóta, aki három márkával is bajnok tudott lenni – Volkswagen (2013, 2014, 2015, 2016), Ford (2017, 2018), Toyota (2020). Juha Kankunnen ezt a sikert a Peugeot (1986), a Lancia (1987, 1991) és a Toyota (1993) versenyzőjeként ért el.

A Monza Rally pénteken a legendás Forma 1-es versenypályán, az Autodromo Nazionale Monza-n és annak környékén zajlott. A hatalmas esőben Sebastien Ogier és Dani Sordo két-két részsikert könyvelhetett el, míg Esapekka Lappi és Elfyn Evans egy-egy alkalommal tudott az élen végezni. Thierry Neuville a második gyorson lecsúszott az útról, és felakadt a kocsija egy kerítésre. A belga pilóta itt több mint fél percet hagyott a pályán, mire visszakeveredett az útra. Neuville a negyedik szakaszon, elvitt egy lassítót, majd az egyik pocsolyánál vizet szívott a Hyundai motorja, ami miatt megállni kényszerültek. Teemu Suninen szintén technikai hiba miatt állt félre, míg Takamoto Katsuta nekicsapta a Toyotáját a betonfalnak. Hat szakaszt követően Dani Sordo állt az élen, megelőzve Esapekka Lappit és Sebastien Ogiert. Elfyn Evans a negyedik, Ott Tänak pedig az ötödik pozícióban teljesítette a napot.

Szombaton hét szakasz várt a mezőnyre, amelyeknek a nagy része Bergamotól északra, az olasz Alpokban kanyarogtak. A délelőtti körben Ogier, Sordo és Evans könyvelhetett el részsikert a félig havas, félig latyakos pályákon. A tizedik gyorson, a 25.06 kilométeres Selvino 2-n Gus Greensmith és Ole Christian Veiby is összetörte az autóját. A norvég pilóta i20 Coupe WRC-je eltorlaszolta az utat, ami miatt törölték ezt a szakaszt. A Gerosa 2-n kisebb meglepetésre az olasz Umberto Scandola autózta a legjobb idő a Hyundai i20 R5-tel, megelőzve Ogiert és Tänakot. Elfyn Evans egy jobbos kanyarban lecsúszott az útról, így számára befejeződött a harc a bajnoki címért. A nagy havazás miatt a szervezők törölték a Costa Valle Imagna 2-t. A nap utolsó gyorsaságiját ismét a Forma 1-es pályán jelölték ki. Itt Sordo autózta a legjobb idő, megelőzve Takamoto Katsutát és Ott Tänakot. Az összetettben Ogier vezetett, 17.8 másodperccel megelőzve Sordot.

Vasárnap három szakasszal ért véget a Monza Rally, amelyeket az Autodromo Nazionale Monza területén jelöltek ki. Ogier továbbra is remek tempóban autózott és megszerezte idei második, pályafutása negyvenkilencedik futamgyőzelmét. A dobogó második fokára a tavalyi bajnok, Ott Tänak állhatott fel, míg a harmadik helyet spanyol csapattársa, Dani Sordo szerezte meg.
Az egyéni bajnokságban Ogier zárt az élen, míg a legjobb csapat a Hyundai Motorsport lett 2020-ban.

„Nagyon boldog vagyok. Ez egy nehéz hétvége volt, és az utolsó szakaszt nem igazán élveztem. Sajnálom, hogy Elfyn tegnap hibázott. Jókat csatáztunk az idei évben, és biztos vagyok benne, hogy jövőre is hasonlóan izgalmas versenyeink lesznek. Az egész csapat remek munkát végzett az egész szezon során, és a Yarist is fantasztikus volt vezetni. Már alig várom, hogy elkezdődjön a 2021-es szezon.” –nyilatkozta Ogier.

201206 wrc3 mikkelsen

A WRC 2-ben Mads Østberg diadalmaskodott a Citroen C3 R5-tel, a svéd Pontus Tidemand és a cseh Jan Kopecky előtt. A WRC 3 kategóriát Andreas Mikkelsen nyerte meg az Eurosol Racing Team Skoda Fabia Rally2 evo-jával. A norvég mögött Oliver Solberg lett a második, míg a harmadik helyen Jari Huttunen ért célba. Emil Lindholm a negyedik lett az Eurosol másik Fabiájával, míg a bolíviai Marco Bulacia Wilkinson a hatodik pozícióban teljesítette a távot a Tagai Racing Technology Citroen C3 R5-ösével. A Juniorok között Tom Kristensson győzött megelőzve Fabrizio Zaldivart és Ruairi Bellt.

Az ACI Rally Monza 2020 végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Toyota Yaris WRC)   2:15:51.0
2. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)   +13.9
3. D.Sordo – C.del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   +15.3
4. E.Lappi – J.Ferm (Ford Fiesta WRC)   +45.7
5. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota Yaris WRC)   +1:11.1
6. A.Mikkelsen – A.Jæger (Skoda Fabia Rally2 evo)   +3:56.2
7. O.Solberg – A.Johnston (Skoda Fabia Rally2 evo)   +4:12.1
8. J.Huttunen – M.Lukka (Hyundai i20 R5)   +5:15.4
9. M.Østberg – T.Eriksen (Citroen C3 R5)   +5:27.4
10. P.Tidemand – P.Barth (Skoda Fabia Rally2 evo)   +5:53.0

A bajnokság végeredménye:
WRC:
1. Sebastien Ogier   122 pont
2. Elfyn Evans   114
3. Ott Tänak   105
4. Thierry Neuville   87
5. Kalle Rovanperä   80

1. Hyundai Shell Mobis  World Rally Team   241 pont
2. Toyota Gazoo Racing World Rally Team   236
3. M-Sport Ford World Rally Team   129
4. Hyundai 2C Competition   8

WRC2:
1. Mads Østberg   112 pont
2. Pontus Tidemand   108
3. Adrien Fourmaux   78
4. Ole Christian Veiby   51
5. Nikolay Gryazin   51

WRC3:
1. Jari Huttunen   83 pont
2. Marco Bulacia Wilkinson   78
3. Kajetan Kajetanowicz   65
4. Oliver Solberg   61
5. Emil Lindholm   30

JWRC:
1. Tom Kristensson   83 pont
2. Mārtiņš Sesks   68
3. Sami Pajari   66
4. Fabrizio Zaldivar   52
5. Ruairi Bell   33

Fotók: wrc.com

További híreink a rally világából