Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing észt pilótája, Ott Tänak nyerte a 2019-es rally világbajnokság tizedik futamát, a 37. ADAC Rallye Deutschland-ot. Tänak mögött Kris Meeke-é lett az ezüstérem, míg a harmadik helyen Jari-Matti Latvala ért célba a Yaris WRC-vel.

Négy év óta most fordult elő először, hogy egy csapat kibérelte a dobogó mindhárom fokát. A Toyota Gazoo Racing ennek az eredménynek köszönhetően 8 pontra megközelítette a Hyundai Motorsportot a konstruktőri tabellán. Ott Tänak és navigátora, Martin Järveoja végig vezettek a Bostalsee környéki viadalon, így 2017 és 2018 után most is a pódium legmagasabb fokán ünnepelhettek. Tänak a németországi győzelmével tovább növelte az előnyét az egyéni értékelésben az őt üldözőkkel szemben. Thierry Neuville 17 pontot gyűjtött (12 pont a negyedik helyért + 5 pont a Power Stage győzelemért), és sikerült megelőznie Sebastien Ogiert a bajnokságban, aki csupán a hetedik pozíciót szerezte meg a Citroen C3 volánja mögött.

„Ez egy csodálatos eredmény a csapat számára, így biztos vagyok benne, hogy hatalmas ünnepség lesz ma este, valamint holnap is, amikor ellátogatunk TMG-hez itt Németországban.” –kezdte Tänak. „Négy futam van hátra a szezonból, így továbbra is koncentrálnunk kell, és a maximumot kell nyújtanunk minden versenyen. A bajnokság továbbra is nagyon szoros, és ezen a hétvégén is láthattuk, hogy nincs könnyű dolgunk. Nem mindig mi voltunk a leggyorsabbak, de kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk, és végül sikerült nyernünk. A munka nagy részét már tegnap elvégeztünk, így ma már csak meg kellett tartanunk az első három helyet.”

A WRC 2-ben hazai siker született Fabian Kreim jóvoltából. A Skoda Fabia R5-tel induló német mögött Marija Griebel lett a kategória ezüstérmese, míg a harmadik Kajatan Kajetanowicz lett. A WRC 2 Pro-ban Jan Kopecky diadalmaskodott a Skoda Fabia R5 Evo-val, megelőzve Éric Camillit, aki az új Ford Fiesta R5-tel vágott neki a távnak. A kategória harmadik helyezettje Kalle Rovanperä lett, míg a negyedik pozíciót Mads Ostberg szerezte meg a Citroen C3 R5-tel.  

37. ADAC Rallye Deutschland végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   3:15:29.8
2. K.Meeke – S.Marshall (Toyota Yaris WRC)   +20.8
3. JM.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +36.0
4. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +58.5
5. D.Sordo – C.del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:16.6
6. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:46.2
7. S.Ogier – J.Ingrassia (Citroen C3 WRC)   +1:56.3
8. E.Lappi – J.Ferm (Citroen C3 WRC)   +2:02.2
9. G.Greensmith – E.Edmondson (Ford Fiesta WRC)   +6:22.2
10. T.Katsuta – D.Barritt (Toyota Yaris WRC)   +8:19.2

A bajnokság állása a Német Rallyt követően:
1. Ott Tänak   205 pont
2. Thierry Neuville   170
3. Sebastien Ogier   163
4. Kris Meeke   80
5. Elfyn Evans   78

1. Hyundai Shell Mobis WRT   289 pont
2. Toyota Gazoo Racing WRT   281
3. Citroen Total World Rally Team   216
4. M-Sport Ford World Rally Team   168

A bajnokság szeptember 12-15. között a Török Rallyval folytatódik.

Fotó: wrc.com

További híreink a rally világából