Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Sebastien Ogier – Julien Ingrassia kettős nyerte a 2019-es rally világbajnokság harmadik fordulóját, a Mexikó Rallyt. A hatszoros világbajnok francia párosnak ez volt az ötödik sikere a latin-amerikai országban.

A szezon első murvás versenyén csupán 23 páros állt rajthoz. A 16. Rally Guanajuato Mexico programjában 21 szakasz szerepelt, amelyek közel 3000 méteres tengerszint feletti magasságban kanyarogtak. A León központú futamon a magasság mellett a 30 fok feletti hőmérséklet is próbára tette a versenyzőket és a technikákat egyaránt.

A Mexikó Rally csütörtök este egy 1,14 kilométeres utcai gyorsaságival kezdődött, amelyet Esapekka Lappi nyert meg a Citroen C3 WRC volánja mögött. Pénteken nyolc szakasz várt a mezőnyre. A 31,57 kilométeres El Chocolate 1-en Andreas Mikkelsen száguldott végig a leggyorsabban, 2,4 másodperccel megelőzve Sebastien Ogiert. A következő pályán, az Ortega 1-en Ogier végzett az élen, de az összetettben továbbra is Mikkelsen vezetett. A folytatásban Ogier négy, Ott Tänak kettő, Mikkelsen pedig egy részsikert könyvelhetett el. A nap végén Ogier 14,8 másodperccel vezetett Elfyn Evans előtt, míg a harmadik pozícióban Kris Meeke tanyázott. Mikkelsen remek tempóban autózott, azonban az ötödik gyorsaságin eltalált egy követ, ami megrongálta a Hyundai i20 Coupe WRC futóművét. A norvég pilótán kívül az M-Sport Ford WRT finn versenyzője, Teemu Suninen is hibázott. Dani Sordo az idei első futamát teljesítette Mexikóban, de a Las Minas-i szakasz után elektromos probléma jelentkezett a Hyundaiában, így félre kellett állnia. Sordohoz hasonlóan Jari-Matti Latvala is elektromos hiba miatt állt ki a versenyből.

190310 mexicorally n2

Szombat délelőtt szárnyaltak a Toyotások. A nap első szakaszát Kris Meeke nyerte meg finn csapattársa, Jari-Matti Latvala előtt. A brit pilóta az összetettben is az élre ugrott, mivel Ogier egy defekt miatt csak az ötödik helyen ért célba a Citroennel a 25,9 kilométeres Guanajuatito 1-en. A következő két gyorsaságit Latvala húzta be, és ezzel felkapaszkodott az összetett tizedik helyére. A Guanajuatito 2-n Mikkelsen előtt zárva volt egy kapu, ami miatt meg kellett állnia, hogy a navigátora, Anders Jaeger kiszálljon, és szabaddá tegye az utat. Délután Ogier, Mikkelsen, Tänak, Neuville és Sordo osztozott a részsikereken. 18 gyorsaságit követően Ogier állt az élen az összetettben, 27 másodperccel megelőzve Elfyn Evanst.

Vasárnap három szakaszt kellett abszolválniuk a pilótáknak. Ott Tänak két részsikert is elkönyvelhetett, aminek köszönhetően sikerült megelőznie Evanst az összetettben. A 10,72 kilométeres Las Minas-ot, amely egyben a Power Stage is volt, Ogier teljesítette a leggyorsabban, és ezzel ő zsebelte be az extra 5 pontot. A francia pilóta Meeket, Neuvillet, Sordot és Lappit előzte meg az utolsó szakaszon. A Mexikó Rallyt végül Ogier nyerte meg Tänak és Evans előtt.

„A Mexikó Rally mindig is egy különleges verseny volt számomra, így nagyon boldog vagyok, hogy ismét sikerült itt győznünk. Nem volt gondmentes a hétvégénk, de örülök, hogy komolyabb probléma nélkül végül sikerült célba érnünk. Korzikán is hasonló eredményt szeretnénk elérni, és a maximális pontszámot akarjuk majd ott is bezsebelni. Hazafelé a repülőn majd pezsgőzünk, otthon pedig a családommal is meg fogom ünnepelni ezt a sikert.” –mondta Ogier.

A WRC 2-ben a hazai közönség előtt autózó Benito Guerra diadalmaskodott Marco Bulacia Wilkinson, és Alberto Heller előtt. A WRC 2 Pro-t a lengyel Łukasz Pieniążek nyerte meg a Ford Fiesta R5 volánja mögött.

A 16. Rally Guanajuato Mexico végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Citroen C3 WRC)   3:37:08.0
2. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   +30.2
3. E.Evans – S.Martin (Ford Fiesta WRC)   +49.9
4. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:27.0
5. K.Meeke – S.Marshall (Toyota Yaris WRC)   +6:06.2
6. B.Guerra – J.Zapata Ortega (Skoda Fabia R5)   +15:35.5
7. M.Bulacia Wilkinson – F.Cretu (Skoda Fabia R5)   +18:51.5
8. JM.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +18:55.9
9. D.Sordo – C.Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)   +22:44.1
10. R.Triviño – M.Martí (Skoda Fabia R5)   +30:13.8

A bajnokság állása a Mexikó Rally után:
1. Ott Tänak   65 pont
2. Sebastien Ogier   61
3. Thierry Neuville   55
4. Kris Meeke   35
5. Elfyn Evans   28

1. Toyota Gazoo Racing WRT   86 pont
2. Citroen Total WRT   78
3. Hyundai Shell Mobis WRT   77
4. M-Sport Ford WRT   45

A rally világbajnokság március utolsó hétvégéjén a Korzika Rallyval folytatódik.

Fotó: Citroen Racing

További híreink a rally világából