Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ott Tänak WRC-s pályafutása hetedik futamgyőzelmét ünnepelhette a Svéd Rally céljában. A Toyota Gazoo Racing WRT észt pilótája közel 1 perces előnnyel nyerte meg a bajnokság havas viadalát.

A csütörtök esti karlstadi szuperspeciálon Thierry Neuville győzött a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. A belga versenyző 0,8 másodperccel bizonyult jobbnak Sebastien Ogiernél az 1,9 kilométeres szinkronpályán. Pénteken hét szakasz várt a mezőnyre. A közel 22 kilométeres Hof-Finnskog távon Ott Tänak száguldott végig a leggyorsabban a Toyota Yaris WRC-vel, és az összetettben is az élre ugrott. A harmadik gyorson az M-Sport Ford WRT finn pilótája, Teemu Suninen autózta az első időt, és ezzel előrelépett a tabella második helyére. Ott Tänak a negyedik szakaszon ismét brillírozott, és már több mint 5 másodperccel vezetett Suninen előtt. A délutáni körben a Fordosok remekeltek, ugyanis Elfyn Evans két részsikert is elkönyvelhetett, ahogy Suninen is bezsebelt egy újabb győzelmet, aminek köszönhetően az élre ugrott az összetettben. A nap utolsó pályáján, a Torsby 1-en Jari Hutunen diadalmaskodott a Skoda Fabia R5 volánja mögött, megelőzve Esapekka Lappit és Ott Tänakot. Nyolc gyorsasági szakaszt követően Teemu Suninen vezetett Ott Tänak előtt, míg a harmadik pozícióban Andreas Mikkelsen tanyázott.
Sebastien Ogier a hatodik szakaszon becsúszott a hófalba, és mivel nem voltak nézők a közelben, sok időt veszített, mire kiszabadították a Citroent a hóból. A hatszoros világbajnokon kívül Marcus Grönholm, és a 197. világbajnoki futamát teljesítő Jari-Matti Latvala is a hófal áldozata lett.

Szombaton nyolc szakasz szerepelt a verseny programjában. A 23,13 kilométeres Rämmen 1-en Jari-Matti Latvala autózta a legjobb időt, 5,2 másodperccel megelőzve észt csapattársát, Ott Tänakot. Suninen csak a negyedik lett ezen a távon, így Tänak átvette tőle a vezetést. A következő két szakaszon Sebastien Ogier száguldott végig a leggyorsabban. Suninen visszacsúszott a nyolcadik helyre, miután rontott, és a hófalba kötött ki. Délután Tänak három, Ogier és Neuville pedig egy-egy részsikert szerzett. A nap végére Tänak 54,5 másodperce előnyt épített ki az őt üldözőkkel szemben. Az ezüstérmes pozícióért hatalmas csatát vívott Andreas Mikkelsen és Esapekka Lappi.

Vasárnap három gyorsaságit kellett abszolválnia a mezőnynek.  Latvala az elmúlt években négy alkalommal is tudott nyerni Svédországban, azonban most nem igazán találta a ritmust. A finn többször is becsúszott a hófalba, de a vasárnapi első szakaszon, a 21,2 kilométeres Likenäs 1-en nem rontott, és 0,2 másodperccel ért célba Ogier előtt. A Likenäs 2-öt Elfyn Evans nyerte meg a Ford Fiesta WRC-vel, azonban az összetettben továbbra is Ott Tänak állt az élen. Az utolsó szakasz a 8,93 kilométeres Torsby 2 volt, amely egyben a Power Stage is volt. Tänak itt sem hibázott és bezsebelte az extra 5 pontot. Az észt pilóta mögött Thierry Neuville, Elfyn Evans, Sebastien Ogier és Esapekka Lappi ért célba. A futamot Ott Tänak nyerte meg, 53,7 másodperccel megelőzve a második helyen célba érő Esapekka Lappit. A dobogó legalsó fokára a Hyundai Motorsport belga versenyzője, Thierry Neuville állhatott fel.

A WRC 2 Pro-ban Mads Ostberg diadalmaskodott a Citroen C3 R5-tel Kalle Rovanperä valamint Gus Greensmith előtt. A WRC 2 kategóriát Ole Christian Veiby nyerte meg a Volkswagen Polo GTI R5 volánja mögött, míg a Juniorok között a svéd Tom Kristensson ünnepelhetett.

A 67. Rally Sweden végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)   2:47:30.0
2. E.Lappi – J.Ferm (Citroen C3 WRC)   +53.7
3. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)   +56.7
4. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Hyundai i20 Couep WRC)   +1:05.4
5. E.Evans – S.Martin (Ford Fiesta WRC)   +1:08.2
6. K.Meeke – S.Marshall (Toyota Yaris WRC)   +1:38.8
7. S.Loeb – D.Elena (Hyundai i20 Coupe WRC)   +1:49.7
8. P.Tidemand – O.Fløene (Ford Fiesta WRC)   +3:37.7
9. O.Christian Veiby – J.Andersson (Volkswagen Polo GTI R5)   +6:34.0
10. J.Tuohino – M.Markkula (Ford Fiesta WRC)   +8:21.4

A bajnokság állása két forduló után:

1. Ott Tänak   47 pont
2. Thierry Neuville   40
3. Sebastien Ogier   32
4. Kris Meeke   21
5. Esapekka Lappi   19
6. Sebastien Loeb   18
7. Elfyn Evans   13
8. Andreas Mikkelsen   12
9. Jari-Matti Latvala   10
10. Gus Greensmith   6

1. Toyota Gazoo Racing WRT    58 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   57
3. Citroen Total WRT   47
4. M-Sport Ford WRT   30

A bajnokság március 7-10. között a Mexikó Rallyval folytatódik.

Fotó: fia.com

További híreink a rally világából