Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier zsinórban ötödik alkalommal diadalmaskodott a Monte-Carlo Rallyn. Az M-Sport francia pilótája közel 1 perces előnnyel ért célba Ott Tänak előtt.

A csütörtöki két gyorsasági szakaszon Sebastien Ogier nem talált legyőzőre. A francia pilóta 7,7 másodperces előnnyel zárta a napot Andreas Mikkelsen előtt, míg a harmadik helyen Esapekka Lappi tanyázott. Thierry Neuville beragadt a hófalba, és rengeteg időt veszített, mire a nézők vissza tudták rakni az i20 Coupe WRC-t az útra.
Pénteken hat szakasz szerepelt a programban. A 26,72 kilométeres Vitrolles – Oze 1-en Ott Tänak autózta a legjobb időt a Toyota Yaris WRC-vel. A nap során Sebastien Ogier, Elfyn Evans és Thierry Neuville tudott még szakaszt nyerni. A Hyundai Motorsport norvég pilótája, Andreas Mikkelsen az i20 Coupe WRC generátorának meghibásodása miatt került nehéz helyzetbe. Teemu Suninen a negyedik, míg Eric Camilli a hatodik szakaszon búcsúzott a versenytől. Sebastien Ogier is hibázott a Roussieux – Exgalayes 2-n. A francia pilóta egy hajtűkanyar után esett be az árokba, és körülbelül 30 másodpercet veszített, mire a nézők segítségével visszarakták a Ford Fiesta WRC-t az útra. A nap végén Ogier 14,9 másodperccel vezetett Ott Tänak előtt, és közel 1 perc volt az előnye a harmadik helyen tanyázó Dani Sordoval szemben.

180128 monte carlo n2
Szombaton Andreas Mikkelsen kezdett a legjobban. A norvég versenyző 22 másodpercet adott Ogiernek a közel 30 kilométeres Agniéres-en-Dévoluy – Corps 1-en. A Hyundai Motorsport spanyol pilótája, Dani Sordo a harmadik helyről búcsúzott, miután becsúszott a fák közé. Kris Meeke is megpörgött a havas úton, de folytatni tudta a versenyt. Ott Tänak és Thierry Neuville két-két részsikert is elkönyvelhetett a harmadik versenynapon. Az összetettben továbbra is Sebastien Ogier vezetett. A francia előnye fél percre hízott Ott Tänakkal szemben. Jari-Matti Latvala feljött a harmadik pozícióba, igaz több mint másfél perccel maradt el az éllovastól.
Vasárnap Ogier megnyerte a reggeli szakaszt, majd a következő két gyorsaságin Thierry Neuville bizonyult a leggyorsabbnak. A Power Stage-en Kris Meeke gyűjtötte be az extra öt pontot. A Citroenes versenyző mögött Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen, Jari-Matti Latvala és Sebastien Ogier fért még be a Top 5-be a zárószakaszon.
A versenyt végül Ogier nyerte meg a Fiesta WRC-vel. Az M-Sport Ford WRT francia pilótája közel 1 perccel végzett korábbi csapattársa, Ott Tänak előtt. A dobogó legalsó fokára Jari-Matti Latvala állhatott fel.

„Ez egy nagyon nehéz hétvége volt.” –kezdte Ogier. „A Montén gyakran találkozunk ilyen körülményekkel, de ez kifejezetten egy nehéz verseny volt. Mindenki hibázott ezen a futamon, többek között én is, de én talán kevesebbet rontottam, mint a többiek. Soha nem volt ennyi problémám a gumiválasztással, mint most, de végül sikerült nyernünk, így nagyon boldogok vagyunk. Szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak.”

A WRC 2-ben Jan Kopecky diadalmaskodott a Skoda Fabia R5 volánja mögött. A cseh pilóta Guillaume de Meviust, Eddie Sciesseret és Teemu Suninent előzte meg. A WRC 3-as kategóriát az olasz Enrico Brazzoli nyerte meg Amaury Molle és Taisko Lario előtt.

A 86. Rallye Automobile de Monte-Carlo végeredménye:

1. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC) 4:18:55.5
2. O.Tänak – M.Järveoja (Toyota Yaris WRC) +58.3
3. JM.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC) +1:52.0
4. K.Meeke – P.Nagle (Citroen C3 WRC) +4:43.1
5. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +4:53.8
6. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC) +4:54.8
7. E.Lappi – J.Ferm (Toyota Yaris WRC) +4:57.5
8. B.Bouffier – X.Panseri (Ford Fiesta WRC) +7:39.5
9. C.Breen – S.Martin (Citroen C3 WRC) +9:06.7
10. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5) +16:43.0

A bajnokság február 15-18. között a Svéd Rallyval folytatódik.

További híreink a rally világából