Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

10 éve, 2007. szeptember 15-én hunyt el 1995 rally világbajnoka, Colin McRae. A skót pilóta saját helikopterével szenvedett balesetet Lanarkban. A gépen volt még McRae ötéves kisfia, Johnny Gavin, valamint két másik személy is. A zuhanást sajnos senki sem élte túl.

 

Colin Steele McRae 1968. augusztus 5-én született a skóciai Lanarkban. Colin már gyerekkorában „megfertőződött” a rallyval, mivel édesapja, Jimmy McRae ötször (1981, 1982, 194, 1987, 1988) nyerte meg a brit bajnokságot. Első versenye az 1985-ös Galloway Hills Rally volt, ahol egy Talbot Sunbeam TI-vel indult, az itinert pedig Nicky Jack olvasta neki. Első világbajnoki futama az 1987-es Svéd Rally volt, ahol egy Vauxhall Nova-val állt rajthoz. Ebben az évben kezdett el együtt dolgozni Derek Ringerrel, akivel később elhódították a világbajnoki trófeát. 1989-ben egy Ford Sierra RS Cosworth-szal versenyzett a brit bajnokságban, és részt vett néhány világbajnoki fordulóban is; Új-Zélandon például az ötödik helyen ért célba.

170915 colinmcrae n1

1991-ben Subarura váltott, és négy győzelemmel megnyerte a brit bajnokságot. Egy évvel később megvédte a bajnoki címét, emellett pedig már a Vb-n is a Legacy volánja mögött szerepelt. Svédországban megszerezte első világbajnoki dobogós helyét. McRae a második helyen zárta a havas viadalt, és csupán 39 másodperccel maradt el a hazai közönség előtt autózó Mats Jonssontól. 1993-ban már a rally világbajnokságra fókuszált, és Új-Zélandon megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét. ’94-ben bemutatkozott a legendás Impreza. A szezon elég rosszul indul McRae számára. Csapattársa, Carlos Sainz a Portugál Rally kivételével, mindenhol a dobogón végzett, azonban McRae-nek a Monte-Carlo Rallyn elért 10. helye volt a legjobb eredménye. Új-Zélandon azonban ismét győzni tudott a skót, ahogy a hazai futamát, a Network Q RAC Rallyt is az élen fejezte be.

170915 colinmcrae n2

A ’95-ös idény sem indult túl fényesen Colinnak. A szezon első két futamán nem szerzett pontot, azonban Portugáliában már felállhatott a dobogó legalsó fokára. Új-Zélandon és Angliában ismét győzelemre vitte a Subarut, míg Ausztráliában és Spanyolországban az ezüstérmes pozícióban végzett. Az évad során 90 pontot gyűjtött össze, 5 ponttal többet, mint csapattársa, Carlos Sainz. Colin McRae lett a sorozat első brit világbajnoka, és egyben a legfiatalabb (27 éves és 109 naposan) győztese is. 1996-ban hiába diadalmaskodott három futamon is, nem sikerült megvédeni a bajnoki címét. McRae a második helyen végzett az összetettben a Mitsubishis Tommi Mäkinen mögött.

170915 colinmcrae n3

1997-ben bemutatkozott a Subaru Impreza S3 WRC. McRae ebben az évben már Nicky Grist-tel versenyzett együtt, és öt alkalommal is a dobogó legmagasabb fokán ünnepelhettek. A szezon végén egyetlen ponttal maradtak le a világbajnoki trófeáról. 1998-ban az összetett harmadik helyén zárták a szezont. Ebben az évben három futamgyőzelmet is szerzetek, azonban számos technikai gonddal is szembe kellett nézniük.

170915 colinmcrae n4

1999-ben McRae átigazolt a Fordhoz. A vadonatúj Focus RS WRC-vel rengeteg technikai probléma volt, és csak három versenyt tudott befejezni vele a skót pilóta; igaz a Portugál – és a Safari Rallyt is az első helyen zárta. A Ford színeiben 2002 végéig versenyzett, és ez idő alatt összesen 9 alkalommal tudott futamot nyerni.

170915 colinmcrae n5

2003-ban átment a Citroenhez, ahol Carlos Sainz valamint a fiatal francia tehetség, Sebastien Loeb csapattársa volt. A Xsara WRC-vel Monte-Carloban érte el a legjobb eredményét, ahol a második lett. A szezont 45 ponttal a hetedik helyen zárta.

170915 colinmcrae n6

A 2004-ben Colin nem talált magának csapatot, azonban 2005-ben két futamon is rajthoz állt a Skoda színeiben. Walesben a 7. lett a Fabia WRC-vel, míg Ausztráliában az utolsó szakaszon, technikai hiba miatt, a harmadik helyről esett ki. Az utolsó világbajnoki szereplése a 2006-os Török Rally volt, ahol a Mountain Bike-balesetet szenvedett Sebastien Loeb-öt helyettesítette a Kronos Racingnél.

Colin McRae 146 világbajnoki futamon állt rajthoz. 42-szer végzett a TOP 3-ban, ebből 25-ször állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. 477 szakaszgyőzelmet könyvelhetett el és összesen 626 pontot gyűjtött össze. A rally világbajnokság mellett 2004–ben rajthoz állt a Le Mans-i 24 órás viadalon, részt vett az X-Games-en, és belekóstolt a tereprallyzásba is.

Colin McRae: „If in doubt, flat out”

 

 

További híreink a rally világából