Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier nyerte a 2017-es rally-világbajnokság nyitófutamát, a Monte-Carlo Rallyt. Az M-Sport-nak 2012 óta ez volt az első győzelme a sorozatban.

A négyszeres világbajnok Sebastien Ogier ötödik alkalommal diadalmaskodott a hercegségben. A francia pilóta mellett a Toyotás Jari-Matti Latvala, valamint az M-Sport észt versenyzője, Ott Tänak állhatott fel a pódiumra.

Malcolm Wilsonék legutóbb öt éve, 2012-ben tudtak futamot nyerni, mégpedig Jari-Matti Latvala jóvoltából a Wales Rallyn.

„Nem tudom szavakba önteni azt az érzést, ami most a csapaton belül uralkodik.” –árulta el az alakulat első embere, Malcolm Wilson. "Öt év telt el azóta, hogy a dobogó legmagasabb fokán állhattunk, és ezt az érzést szeretnénk a folytatásban is átélni. Az új autónk debütáló futamán sikerült nyernünk, ami jól tükrözi a csapatunk magas szintű szakértelmét. Elég csak megnéznünk a pilótáink teljesítményét – Sebastien, Ott és Elfyn is tudott szakaszt nyerni. Van egy nagyszerű autónk, a Ford Fiesta WRC. Tudjuk, hogy sok munka vár még ránk, de már biztosak vagyunk benne, hogy jó irányba haladunk a dolgokkal. Nem tudom eléggé megdicsérni a csapattagokat, ezt az eredményt az ő kemény munkájuknak és elkötelezettségüknek is köszönhetjük. Mindenki, aki akár itt a helyszínen, akár otthon, Dovenby Hall-ban dolgozott, nagyon büszke lehet a hétvégén elért sikerünkre.”

170123 wrc n2

Ogiert nem tartották a legesélyesebb pilótának ezen a hétvégén, mivel a verseny előtt csak keveset tudott tesztelni. Péntek reggel a harmadik gyorsaságin becsúszott az árokba, ahol több mint 40 másodpercet elveszített és így egyre távolabbra került tőle a futamgyőzelem. A Hyundaios Thierry Neuville szombaton már közel 1 perccel vezetett Ogier előtt, azonban a belga a 12-es gyorsaságin eltalálta az egyik kőhíd peremét, ami megrongálta az i20 Coupe WRC jobb hátsó felfüggesztését. Neuville hibája után Ogier ugrott az élre, és 47 másodperccel vezetett csapattársa, Ott Tänak előtt. Tänak vasárnap technikai gondokkal küzdött, és volt, hogy csak két henger működött a Fiesta WRC-jében. Az észt pilóta végül lecsúszott a dobogó legalsó fokára, miután Jar-Matti Latvala megelőzte őt a Yaris WRC-vel.

„Nagyszerűen vagyok.” –kezdte a futamgyőztes, Sebastien Ogier. „Mindig jó érzés itt Monte-Carlóban nyerni, ráadásul úgy, hogy idén ez nagyobb kihívás volt, mint valaha. Sokszor nehéz körülmények között kellett versenyeznünk, és számomra új volt az autó és a csapat is – ez tényleg hihetetlen. Csupán egy hónapja csatlakoztunk az M-Sporthoz, így eddig kevés lehetőségem volt, hogy összeszokjak a kocsival. Természetesen egy versenyen bármi megtörténhet, de tisztában voltam vele, hogy nem tudtunk annyira felkészülni, hogy a győzelemmért harcolhassunk ezen a hétvégén. Nagyon boldog vagyok, hogy a dobogó legtetején állhattunk, és jó volt látni a csapat minden egyes tagját, akiknek szintén sokat jelentett ez a győzelem. Mindnyájan megérdemelték ezt a sikert. Ez nem jöhetett volna létre, ha nem adnak egy ilyen jó autót nekünk, ezért csak gratulálni tudok nekik. Még mindig van tennivalónk, de jó úton haladunk. Már alig várom a következő versenyt; Svédországban már többször nyertem, így nagyon szeretem azt a futamot. Az elmúlt években a Fiesták mindig jól mentek a Svéd Rallyn, így nem látom okát annak, hogy ne legyek magabiztos.”

170123 wrc n3

A WRC 2-ben kettős Skoda-siker született. Az R5-ös Fabiával rajthoz álló Andreas Mikkelsen közel 3 és fél percet adott csapattársának, Jan Kopeckynek. A kategória harmadik helyezettje Bryan Bouffier lett. A Ford Fiesta R5-öst terelgető francia pilóta több mint 6 percet kapott a győztestől.
A WRC 3 mezőnyében Raphaël Astier diadalmaskodott egy Peugeot 208 R2 volánja mögött.

A 85. Monte-Carlo Rallye végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Ford Fiesta WRC)   4:00:03.6
2. J.M.Latvala – M.Anttila (Toyota Yaris WRC)   +2:15.0
3. O.Tänak – M.Järveoja (Ford Fiesta WRC)   +2:57.8
4. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 Coupe WRC)   +3:35.8
5. C.Breen – S.Martin (Citroen DS3 WRC)   +3:47.8
6. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta WRC)   +6:45.0
7. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Skoda Fabia R5)   +9:32.7
8. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5)   +12:58.1
9. S.Lefebvre – G.Moreau (Citroen C3 WRC)   +14:43.8
10. B.Bouffier – D.Giraudet (Ford Fiesta R5)   +16:09.4

A bajnokság február 9 – 12. között a Svéd Rallyval folytatódik.

 


További híreink a rally világából