Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Sebastien Ogier nyerte a 2016-os rally világbajnokság kilencedik fordulóját, az ADAC Rallye Deutschland-ot.  A francia világbajnok a szezon első két versenyén behúzta a győzelmet, azonban a következő murvás viadalokon már jelentős hátrányba került, mivel a takarító szerepét töltötte be, így nem tudott felállni a dobogó legmagasabb fokára.

Ogiernek ez volt WRC-s pályafutása harmadik németországi sikere (2011, 2015, 2016). A Volkswagenes 20,3 másodperccel végzett Dani Sordo előtt, és így tovább növelte az előnyét a bajnoki tabellán Andreas Mikkelsennel szemben.

Sebastien Ogier rögtön a pénteki nyitószakaszon első időt autózott, azonban a második gyorsaságin egy hajtűkanyarban hibázott, és közel 10 másodpercet hagyott bent a pályán. Az M-Sport-os Eric Camilli rögtön az első kilométereken bakizott, és egy farakásra parkolta le a Fiestáját, míg Jari-Matti Latvala váltógondokkal küzdött. Délután Andreas Mikkelsen egy, míg Ogier két részsikert könyvelhetett el. A nap végén Mikkelsen állt az összetett lista élén 5,2 másodperccel megelőzve francia csapattársát.  
A WRC 2 kategóriát a Skodások uralták. Armin Kremer fél perccel volt gyorsabb Esapekka Lappinál, és több mint 1 percet adott Ghislain De Mevius-nak. A Turán Frigyes – Zsiros Gábor páros a kategória kilencedik helyéről várta a szombati folytatást.
A WRC 3-ban a Citroenes Simone Tempestini vezetett Martin Koci és Fabio Andolfi előtt. A Drive Dmack Cup-ban Osian Pryce bizonyult a legjobbnak az első nap végén.

160821 adacrally n2

Szombaton kilenc szakasz várt a mezőnyre. Andreas Mikkelsen tovább tudta növelni az előnyét az összetettben, mivel rögtön a napi nyitószakaszt megnyerte. A következő Bosenbergi-i pályát Ogier teljesítette a leggyorsabban, és két tizedre megközelítette Mikkelsent. Stéphane Lefebvre megnyerte a 8-as gyorsaságit, míg a 9-esen egy második időt autózott, azonban a 40 kilométeres Panzerplatte gyorsaságin hibázott, és lebontotta a DS3 WRC-jének az elejét. Lefebvre-t és navigátorát, Gabin Moreau-t törésekkel és belső sérülésekkel a helyi kórházba szállították, a versenyt pedig félbeszakították a mentés idejére.
Délután Ogier és Thierry Neuville is két-két szakaszt tudott megnyerni, a nap végén pedig Ogiert találhattuk az összesített lista élén.
A WRC 2-t továbbra is a Skodások dominálták, azonban már Esapekka Lappi, Jan Kopecky, Armin Kremer sorrendben. Turánék egy helyet javítva a nyolcadik pozícióban zárták a szombati napot.
A WRC 3-ban nem történt változás, továbbra is az olasz Simone Tempestini vezetett. A Drive Dmack Cup-ban pedig a brit Osian Pryce magabiztosan állt az élen.

160821 adacrally n3

Vasárnap a négy gyorsasági helyett csupán hármat kellett abszolválniuk a pilótáknak, mivel az utolsó előtti Dhrontal 2 gyorsaságit törölték a szervezők. A 14 kilométeres Dhrontal 1-en Dani Sordo első időt autózott, aminek köszönhetően megelőzte az összetett második helyén tanyázó Mikkelsent. A 16-os gyorsaságin kettős Hyundai-siker született Thierry Neuville és Dani Sordo jóvoltából. Az utolsó szakaszon, amely egyben a Power Stage is volt, a belga Neuville utasított maga mögé mindenkit, ezzel bezsebelve az extra 3 pontot. A Német Rallyt végül Ogier nyerte Dani Sordo és Neuville előtt.

„Ez nagyszerű érzés, már nagyon hiányzott nekem a győzelem. Hosszú idő után itt lehetőségem volt nyerni, ami nagyon jól jött a bajnokág szempontjából. Nagyszerű csatát vívtunk Andreas-szal, Thierry-vel és Dani-vel, - keményen kellett nyomnom, hogy legyőzzük őket.” –nyilatkozta Ogier.
 
WRC 2-ben hármas Skoda-siker született; Esapekka Lappi több mint 1 perccel nyert Jan Kopecky és Armin Kremer előtt. Turán Friciék a kategória nyolcadik helyén zárták a német futamot.
A WRC 3-ban Simone Tempestini győzött Martin Koci és Terry Folb előtt. A Drive Dmack Cup-ban Osian Pryce diadalmaskodott, megelőzve Max Vatanent és Jon Armstrongt.

160821 adacrally n4

A 43. ADAC Rallye Deutschland végeredménye:
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   3:00:26.7
2. D.SOrdo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +20.3
3. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 WRC)   +20.4
4. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Volkswagen Polo R WRC)   +27.2
5. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC)   +3:34.8
6. M.Ostberg – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC)   +4:31.2
7. E.Lappi – J.Ferm (Skoda Fabia R5)   +8:36.8
8. P.Tidemand – J.Andersson (Skoda Fabia R5)   +8:52.5
9. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5)   +9:44.2
10. A.Kremer – P.Winklhofer (Skoda Fabia R5)   +10:10.6

15. Turán Frigyes – Zsiros Gábor (Ford Fiesta R5)   +17:10.2

A bajnokság állása:
1. Sebastien Ogier   169 pont
2. Andreas Mikkelsen   110
3. Hayden Paddon   94
-. Thierry Neuville   94
5. Jari-Matti Latvala   89

1. Volkswagen Motorsport   256 pont
2. Hyundai Motorsport   201
3. M-Sport WRT   122
4. Volkswagen Motorsport II   121
5. Hyundai Motorsport N   96

A Kína Rally törlése miatt egy hosszabb szünet következik a bajnokságban, ami majd csak szeptember végén folytatódik a Korzika Rallyval. A Tour de Corse szeptember 29. és október 2. között kerül megrendezésre.


További híreink a rally világából