Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Volkswagen Polo R WRC-vel versenyző Sebastien Ogier nyerte a 64. Svéd Rallyt. A franciák világbajnoka a tizenkét szakaszból haton futott első időt, és a végén fél perccel utasította maga mögé a Hyundaios Hayden Paddont.

Az enyhe időjárás és a kevés hó miatt a huszonegy gyorsaságiból csupán tizenkettőt tartottak meg a Svéd Rally szervezői. Sebastien Ogier a Monte-Carlo Rallye után, Svédországban is a maximális pontszámot zsebelte be, mivel a Power Stagen is elsőként ért célba, megkaparintva az ezért járó extra három pontot. Ogier finn csapattársa, Jari-Matti Latvala számára kész rémálom volt ez a futam (is), mivel a három héttel ezelőtti balszerencsés Monacói szereplése után, most sem szerzett bajnoki pontot. Latvalán kívül az M-Sport francia újonca, Eric Camilli is idő előtt búcsúzott a viadaltól, akárcsak a Citroenes Kris Meeke. Előbbi pilóta a fák között landolt, míg utóbbi versenyzőt egy kő állította meg, amely megrongálta a DS3 WRC felfüggesztését. 
160215 sweden n2
 
Sebastien Ogier harmadik alkalommal állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a karlstadi célceremónián. „Ez egy csodálatos hétvége volt. Imádok itt Svédországban versenyezni. Az időjárás megtréfált minket, de a rendezők hihetetlen munkát végeztek. Két futamból két győzelem, ennél jobban nem is indulhatna a szezon.” –nyilatkozta Ogier.
160215 sweden n3
 
Hayden Paddon hibátlanul vezetett, egyetlen apró bakit leszámítva. Az új-zélandi pilóta az utolsó kilométereken eltalált egy pályát jelző cölöpöt, ami megrongálta az i20 WRC-jének a hűtőjét. A Hyundai motorházteteje alól dőlt ki a gőz, de a versenyzőpáros orvosolta a hibát, és a pódium második fokára állhattak fel.
 
Harmadikként a Ford Fiesta RS WRC-t terelgető Mads Ostberg ért be. A norvég pilóta, és új navigátora, Ole Floene először ünnepelhettek együtt a dobogón.
160215 sweden n4
 
A WRC 2-ben Elfyn Evans diadalmaskodott. A Ford Fiesta R5-öt terelgető walesi pilóta két Skodás versenyzőt utasított maga mögé. Pontus Tidemand 15 másodperccel maradt el Evanstől, míg a bronzérmes Esapekka Lappi 1 perc 51 másodpercet kapott a kategóriagyőztestől.
 
A 64. Svéd Rally végeredménye:
 
1. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   1:59:47.4
2. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC ’16)   +29.8
3. M.Ostberg – O.Floene (Ford Fiesta RS WRC)   +55.6
4. A.Mikkelsen – A.Jaeger (Volkswagen Polo R WRC)   +1:10.8
5. O.Tänak – R.Mölder (Ford Fiesta RS WRC)   +1:50.7
6. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC ’16)   +2:24.0
7. H.Solberg – I.Minor-Petrasko (Ford Fiesta RS WRC)   +2:40.0
8. C.Breen – S.Martin (Citroen DS3 WRC)   +2:44.6
9. E.Evans – C.Parry (Ford Fiesta R5)   +5:17.0
10. T.Suninen – M.Makkula (Skoda Fabia R5)   +5:31.6
 
A bajnokság állása két forduló után:
 
1. Sebastien Ogier   56 pont
2. Andreas Mikklsen   33
3. Mads Ostberg   27
4. Hayden Paddon   18
5. Dani Sordo   18
 
A pilóták a Svéd Rally után Mexikó felé veszik az irányt. A 13. Rally Guanajuato Mexico március 4-6. között kerül megrendezésre.

További híreink a rally világából