Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Tommi Mäkinen szerint a Toyota akár három autóval is visszatérhet a 2017-es rally világbajnokságba. Közben Kris Meeke egyre közelebb kerül ahhoz, hogy jövőre a japán márka alkalmazottja legyen.

Mäkinen, aki a Toyota programját felügyeli, elárulta, hogy elkezdtek tárgyalni olyan potenciális versenyzőkkel, akikre rábíznák az új Yaris World Rally Car-okat a 2017-es szezonban.

„Folyamatba vannak a tárgyalások több pilótával is, mivel 2017-ben legalább kettő, de elképzelhető, hogy akár három autót is indítanánk a bajnokságban.” –mondta a finn.

151204 toyotawrc n2

Amennyiben a Toyota GAZOO Racing három WRC-vel nevezne a sorozatba, akkor vagy két csapatot kellene indítania – ahogy ezt teszi a Volkswagen és Hyundai – vagy alternatív megoldás lenne, ha a csapat három autójából csupán kettő harcolhatna a bajnoki pontokért.

Mäkinen azt is elárulta, hogy hamarosan elkezdik megépíteni a Yaris WRC-t, és márciusban már az első tesztkilométereket is meg akarják tenni vele.

„Most folyamatban van az autó tervezése. A csapatunk mérnökei és tervezői, valamint a beszállítóink folyamatosan azon dolgoznak, hogy tartani tudjuk az ütemezési tervet és azon vagyunk, hogy egy győztes autót alkossunk.”

„A tesztelések, ennek megfelelően, 2016 tavaszán kezdődnek el. Már van egy részletes programunk, amely szerint nem csak Finnországban, hanem világszerte kipróbálnánk az autót.”

151204 toyotawrc n3

A finnek négyszeres világbajnoka beszélt a kölni bázisú TMG-ről is: „A TMG egy kulcsfontosságú partnerünk. Ők a felelősek a Yaris WRC erőforrásának a tervezéséért és a gyártásáért.”


Mikko Hirvonen korábbi navigátora, Jarmo Lehtinent kinevezték a csapat sportigazgatójának, míg Lauri Riipinen a műveleti igazgató lett.
Michael Zotos, Mäkinen Subarus mérnöke tölti be a műszaki igazgatói posztot. Az M-Sport egykori alkalmazottja, Simon Carrier, aki a Ford Focus RS tervezésében is részt vett, most Mäkinennél is ebben a munkakörben fog tevékenykedni. Tom Flower, Mikko Hirvonen Fordos versenymérnöke ezentúl a Yaris WRC-n fog dolgozni, akárcsak Mikko Ruoho, aki 2007 óta a Tommi Mäkinen Racing mérnöke.

Közben Kris Meeke látogatást tett a Jyväskyläban, a Tommi Mäkinen Racingnél, hogy tárgyalásokat folytasson Mäkinennel.

151204 toyotawrc n4

Az észak-ír pilóta a Brit Rally után nem nyilatkozott a jövőjével kapcsolatos témában, azonban elárulta, hogy nem fog unatkozni a következő szezonban.

„Kris egy nagyon rendes ember, kedveljük őt, és igen, találkoztam vele a közelmúltban.  Kris egy olyasvalaki, akit el tudnánk képzelni a csapatunkban.”  -fogalmazott Mäkinen.

Meeke Citroenes szerződése az év végén lejár. A francia alakulat és a pilóta között most is folynak a tárgyalások, azonban kicsi rá az esély, hogy meghosszabbítsák a megállapodást, mivel Meeke már Finnországba is elutazott a TMR-hez.


További híreink a rally világából