Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

20 éve, 1995. november 22-én Colin McRae, Derek Ringerrel az oldalán, első brit pilótaként elhódította a rally világbajnoki trófeát. A Subaru Impreza 555-tel versenyző skót páros elsőként ért célba a Network Q RAC Rallyn csapattársa és egyben legnagyobb riválisa, Carlos Sainz előtt.

Az 1995-ös rally világbajnokság naptárában nyolc verseny szerepelt. A szezonnyitó Monte-Carlo Rallyn McRae az esti Sisteron – Thoard közötti szakaszon egy balos kanyarban lecsúszott az útról és a fák között állt meg. Az év első futamán a Carlos Sainz – Luis Moya kettős diadalmaskodott.
Svédországban McRae ismét nem szerzett pontot, mivel a havas versenyen technikai hiba miatt félreállt. Sainz szintén motorhiba miatt esett ki. A versenyt a svéd Kenneth Eriksson nyerte a Mitsubishi volánja mögött, megelőzve Tommi Mäkinent és Thomas Radströmöt.

151122 mcrae n2

Márciusban Portugália látta vendégül a rally világbajnokság mezőnyét. A mediterrán versenyen Carlos Sainz nem talált legyőzőre, míg Colin McRae a dobogó legalsó fokára állhatott fel.
Korzikán tovább folytatódott a két Subarus házi csatája. A Francia Rallyn kettős hazai siker született Didier Auriol és Francois Delecour jóvoltából. Sainz és McRae a negyedik illetve az ötödik pozícióban teljesítették a távot.

151122 mcrae n3

A soron következő új-zélandi valamint ausztrál fordulóra McRae az Ázsia-Óceánia Rallybajnokság (APRC) indonéziai futamán melegített be. A skót pilóta több mint 2 perces előnnyel ért célba Kenneth Eriksson előtt.
Új-Zélandon McRae megszerezte az első futamgyőzelmét, Ausztráliában pedig ezüstérmes lett. Sainz az előbbi viadalon nem állt rajthoz, a kenguruk földjén pedig megsérült a Subarujának a hűtője.


Októberben visszatért a bajnokság Európába. A Katalán Rallyn hármas Subaru-siker született. Carlos Sainz megnyerte a hazai versenyét, és közel 1 perccel volt gyorsabb skót csapattársánál. A dobogó legalsó fokára az olasz Piero Liatti állhatott fel.

151122 mcrae n4

A szezon utolsó futama, a Network Q RAC Rally előtt Sainz és McRae azonos pontszámmal álltak a bajnoki tabella élén. Nagy-Britanniában a Subaru ismét kibérelte a pódiumot. Colin McRae 36 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Carlos Sainznál, míg Richard Burns több mint 6 és fél perc lemaradással, a harmadik helyen vitte célba az Imprezát. McRae a hazai győzelme mellett a világbajnoki címet is megünnepelhette.

Az 1995-ös rally világbajnokság végeredménye:

151122 mcrae n5

Colin McRae 1995-ös sikere után hat évet kellett várni arra, hogy egy újabb brit pilóta hódítsa el a világbajnoki trófeát. Richard Burns 2001-ben ért fel a csúcsra, szintén a Subaru színeiben.


További híreink a rally világából