Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Kettős Volkswagen-siker született a 2015-ös rally világbajnokság utolsó előtti versenyén, a Katalán Rallyn. Sebastien Ogier a Power Stagen esett ki, és ennek köszönhetően Andreas Mikkelsen megnyerte pályafutása első világbajnoki futamát.

Az 51. RallyRACC Catalunya csütörtök este egy 3,2 kilométeres barcelonai szuperspeciállal indult. Itt a Volkswagenes Sebastien Ogier bizonyult a leggyorsabbnak. A franciák háromszoros világbajnoka 2.1 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Thierry Neuvillnél és közel 3 másodperccel előzte meg norvég csapattársát, Andreas Mikkelsent.

151025 rallyracc n2

Pénteken nyolc murvás gyorsaságival folytatódott a Katalán Rally. Mads Ostberg és Hayden Paddon azonos időt ért el a 9,6 kilométeres nyitószakaszon. A következő 12,5 kilométeres Caseres-i pályán Robert Kubica autózott végig a leggyorsabban és a lengyel az összetettben is átvette a vezetést. A negyedik gyorsaságin Ott Tänak volt a legjobb, de az összetettben továbbra is Kubica állt az élen.
Délután a 35 kilométeres Terra Altával folytatódott a verseny, ahol Jari-Matti Latvala érte el az első időt. Ogeir második lett ezen a pályán, ami elég volt ahhoz, hogy az összetettben az élre ugorjon. A folytatásban Tänak kettő, Ostberg és Ogier pedig egy-egy részsikert könyvelhetett el. A nap végén Sebastien Ogier volt az első az összetett értékelésben 4 másodperccel megelőzve finn csapattársát, Jari-Matti Latvalát. Az M-Sport észt versenyzője, Ott Tänak a harmadik helyről várhatta a szombati napot.


Szombaton a mezőny visszatért az aszfaltra. Mind a nyolc szakaszon Volkswagen-siker született -  Ogier öt, Latvala pedig három szakaszsikert könyvelhetett el.
Lorenzo Bertelli rögtön a nyitószakaszon tetőre rakta a Fiesta WRC-t, így az olasz pilótának idő előtt ért véget a spanyolországi viadal. Ott Tänak a tizenegyedik szakaszon csapta oda a Fiestát a szalagkorláthoz. A versenyzőpárosnak nem esett baja, ellentétben a Fiestával, amelynek csúnyán összetört a bal oldala és az első kereke is kitört. Tänak csapattársa, Elfyn Evans a tizenharmadik gyorsaságiig jutott. A fiatal walesi pilóta egy balos kanyarban megcsúszott és orral egy árokban állt meg.

151025 rallyracc n3

Vasárnap hat szakasz szerepelt a Katalán Rally programjában. A nap Jari-Matti Latvaláról és Andreas Mikkelsenről szólt. A Volkswagen finn kiválósága két szakaszt uralt, míg Mikkelsen négy gyorsaságit, köztük a Power Stage-et is megnyerte. A 12 kilométeres Duesaigües-i gyorson, amely egyben a Power Stege is volt, Sebastien Ogier nekicsapta a Polo R WRC-t a szalagkorlátnak. A francia pilóta kiesésével Mikkelsen ölébe hullott a győzelem. A dobogó második fokára Jari-Matti Latvala állhatott fel, míg a harmadik pozícióban a hazai közönség előtt autózó Dani Sordo zárta a futamot.

„Nem igazán jutok szóhoz. Természetesen nem így szerettem volna megszerezni az első győzelmemet. Ez hihetetlen! A murvás részeken szenvedtünk, de aszfalton nyomtuk, ahogy csak tudtuk és minden tőlünk telhetőt megtettünk. Biztos vagyok benne, hogy az etapon ki fognak jönni a könnyeim.” –nyilatkozta a boldog futamgyőztes, Andreas Mikkelsen.

151025 rallyracc n4

A WRC 2-t a Skoda uralta. A svéd Pontus Tidemand nyerte a kategóriát, Jan Kopecky, Nasser Al-Attiyah és Armin Kremer előtt.

A junioroknál Quentin Gillbert diadalmaskodott, míg a Drive Dmack kupában Marius Aasen ért elsőként célba.

A Turán Frigyes – Zsiros Gábor kettős az összetettben a tizenhatodik, az RC2 értékelésben pedig a hatodik helyen teljesítette a Katalán Rallyt.

Az 51. RACCRally Catalunya végeredménye:

1. A.Mikkelsen – O.Floene (Volkswagen Polo R WRC)   3:21:04.8
2. JM. Latvala – M.Anttila (Volkswagen Polo R WRC)   +3.1
3. D.Sordo – M.Martí (Hyundai i20 WRC)   +21.2
4. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC)   +1:06.3
5. K.Meeke- P.Nagle (Citroen DS3 WRC)   +1:08.2
6. H.Paddon – J.Kennard (Hyundai i20 WRC)   +1:23.3
7. M.Prokop – J.Tománek (Ford Fiesta RS WRC)   +4:14.2
8. T.Neuville – N.Gilsoul (Hyundai i20 WRC)   +8:01.9
9. P.Tidemand – E.Axelsson (Skoda Fabia R5)   +8:56.8
10. J.Kopecky – P.Dresler (Skoda Fabia R5)   +9:07.5
...
16. Turán Frigyes - Zsiros Gábor (Ford Fiesta R5)   +18:29.8

A rally világbajnokság mezőnye november közepén Walesben zárja az évet.


További híreink a rally világából