Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a fenntarthatóságra törekvés és környezetvédelem terén elért eredményeiért rangos elismerésben részesítette a rali Európa-bajnokság magyarországi versenyét, a Rally Hungaryt.

Miként a globális sportban, úgy az autó- és motorsportban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, a környezettudatos gondolkodás és a fenntarthatóvá válás, amit a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2011-ben létrehozott környezetvédelmi akkreditációs programja is mutat. A program célja, hogy világszerte segítse a motorsportban és mobilitási szektorban résztvevőket környezeti teljesítményük mérésében és javításában úgy, hogy ezek a résztvevők a világos és következetes környezetgazdálkodás bevezetéséhez háromlépcsős rendszerben akkreditálhatják tevékenységeiket.

A rali Európa-bajnokság magyarországi fordulója, azaz a Rally Hungary 2023-tól kezdődően tűzte ki célul, hogy javít a rendezvény környezeti teljesítményén, ami olyan jól sikerült, hogy 2024-ben első magyarországi rendezvényként megkapta az FIA kétcsillagos értékelését (a három csillag a maximum). 

Ahhoz, hogy ezt a páratlan eredményt elérje, a Rally Hungary három fontos feladatot határozott meg: a környezettudatosság növelését, a környezeti és társadalmi hatások mérését, illetve a hatékony ciklusmodell kialakítását. A 2023-as versenytől kezdve számos intézkedést és szabályt vezetett be a környezet és a természet megóvásának érdekében, mint például a szelektív hulladékgyűjtés. Lényeges szempont volt továbbá partnerek bevonásával és mozgósításával a tömegközlekedés használatának népszerűsítése; az energiatakarékosságra törekvés; a folyó- és állóvizek, veszélyeztetett területek védelme; a diszkrimináció kizárása; illetve az egészségügyi és biztonsági követelmények betartatása. Utóbbihoz remek partnernek bizonyult a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ), amelynek segítségével számos, biztonsággal kapcsolatos tájékoztatás jutott el a nézőkhöz.

A Rally Hungary számára mindez ugyanakkor csak a kezdet, hiszen a cél a háromcsillagos értékelés megszerzése, amiért a jövőben mindent meg fog tenni a szervező csapat. A környezeti hatásoknak – beleértve a víz-, talaj-, levegő- és zajszennyezést –, illetve a szervezet szén-dioxid-kibocsátásának és a hulladéktermelésének mérésével a Rally Hungary 3-5 éves célokat tűzött ki annak érdekében, hogy csökkentse a környezetszennyezést és a kibocsátást, aminek eléréséhez további fejlesztéseket tervez. 

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke:
„Szívből gratulálok az első magyarországi FIA-rendezvénynek, amely megkapta a kétcsillagos környezetvédelmi minősítést. Rendkívül fontos, hogy az autósport is kivegye a részét a fenntarthatóságért folytatott küzdelmünkből. A Nemzetközi Automobil Szövetség pedig nem csupán a rendezvényeket, hanem a tagszervezeteit is minősíti, így örömmel jelenthetem, hogy az MNASZ is megkezdte az átalakításokat annak érdekében, hogy környezetvédelmi minősítést kapjon a nemzetközi szövetségtől, néhány, a fenntarthatóságot célzó intézkedést pedig azonnali hatállyal már be is vezettünk.”

Weingartner Balázs, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatóságának elnöke 
„A HUMDA számára az autósport és a környezetvédelem együtt számít kiemelt területnek. A hazai raliért végzett munkánkat kiválóan egészítik ki a zöld mobilitás területén elért eredményeink. A gyermekeink jövőjéért nemcsak a közlekedésben, hanem az élet minden területén tennünk kell, igaz ez a rendezvényszervezésre is. Az FIA kétcsillagos környezetvédelmi értékelése bíztató visszaigazolása annak a komplex munkának, amelyet végzünk. Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy a hazai ralisportnak itthon és nemzetközi szinten is méltó megbecsülésben legyen része. Ez az elismerés kiváló bizonyítéka annak, hogy jó úton járunk és ezzel talán új szurkolókat is meg tudunk szólítani.”

Legfrissebb cikkek