A tavalyi sikeres lebonyolítás után az idén visszatér a WHB Győr Rally, amelyet 2024-ben a TRP Hungary rendez Győr Megyei Jogú Város és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével. A szervezők célja, hogy az ORB promótere, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. célkitűzéseinek megfelelően szavatolják a nézők, a versenyzők és a rendezvényen dolgozók biztonságát.

A hazai ralisportban a tavalyi év egyik legsikeresebb rendezvénye volt a WHB Győr Rally, amelynek történelmi helyszíneket érintő gyorsasági szakaszaira több ezren voltak kíváncsiak. Ezen felbuzdulva a viadal az idén sem maradhatott ki a HUMDA Országos Rally Bajnokság versenyei közül, így 2024. szeptember 6-8 között az autósport rajongói együtt szurkolhatnak a hazai ralisport legjobbjainak. A II. WHB Győr Rally megvalósítását a TRP Hungary csapata végzi, szoros együttműködésben Győr Megyei Jogú Várossal és a Széchenyi István Egyetemmel.

Az Országos Rally Bajnokság (ORB) promótere 2024-től a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., amely a jól bevált nemzetközi példák alapján minőségi, eladható termékké kívánja formálni a versenysorozatot. A nemzetközi sorozatokban sikerrel alkalmazott promóteri megközelítés a magyar autósportban, így a hazai ralibajnokságban is új, ezért a HUMDA ebben a formában történő belépése mérföldkőnek számít az ORB-t szervező Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) szempontjából is.

Minimális változás, izgalmas szakaszok

Az idei versenyen valamennyi kategória rajthoz áll, sőt, az ORB, ORC, HISTORIC, ORB2 és ORB3 mellett a CEZ bajnokság versenyzői is megmérettetik magukat a háromnapos rendezvényen. A tavalyi év során is pazar helyszíneket érintett a rali útvonala, ám az idei évben egy kis változással készülnek a rendezők, aminek részleteit az előkészületek folyamán osztják majd meg. Annyi biztos, hogy a tavalyi versenytől eltérően az idén a szombati napon rendezik az egyik legnépszerűbb gyorsaságit, a Rábaringet. A szakasz rengeteg izgalmat tartogat, amit az ugratók, az ikonikus döntött kanyar és a változatos útfelületek garantálnak. A másik újítás a vasárnapi belvárosi szakaszt érinti, amely nem csak a nézőkre fókuszál, hiszen a tempósabb részek, az izgalmas kanyarok és a körforgalmak a versenyzők számára is élvezetessé teszik a belvárosi gyorsot. A látvány nemcsak a pálya mellől, hanem a versenyautókból is különleges, amely a II. WHB Győr Rally egyik fénypontjává teszi ezt a gyorsaságit. A szakszerűen kialakított, biztonságos nézői pontok, a családok számára játszótérrel is felszerelt terület és számtalan kiegészítő program pedig azok számára is remek szórakozást nyújt, akik csak most ismerkednek a sportággal.

Az idei évben a TRP Hungary már több alkalommal bizonyította, hogy képes felejthetetlen versenyeket rendezni mind a családok, mind a versenyzők és a fanatikusok számára. Nem lesz ez másképp Győrben sem, ahol a Győr MJV és a Széchenyi István Egyetem lesznek a segítségükre és változatos programokkal várják mindhárom napon a versenyre látogató nézőket. Ezeknek a programoknak a központja a Dunakapu tér lesz, ahol egy belvárosi, mini fesztivál és a rali ünnep is lebonyolításra kerül. A Dunakapu tér mellett fontos helyszíne lesz a versenynek a tavalyi évhez hasonlóan az ETO Park, ahol helyet kap a Szervizpark, amelyben a rajongók és nézők találkozhatnak kedvenceikkel.

Információk és tudnivalók az eseményről

A színes programoknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számításait az idei II. WHB Győr Rallyn. Friss információkért, tudnivalókért érdemes követni a rali Facebook és Instagram oldalát, valamint a saját weboldalukat, ahol megtalálhatóak lesznek például a kijelölt szakaszok és a rendezvény részletei. Sok meglepetéssel és extra tartalommal készülnek a szervezők 2024. szeptember 6-8 között, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fiatalok, a családdal érkezők és az elhivatott rajongók is jól érezzék magukat!

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke: „Tavaly három évtized után került vissza az elsőosztályú raliversenyzés Győrbe és környékére, és látszott, hogy nagyon ki volt éhezve erre a közönség, mert rengetegen érdeklődtek a verseny iránt, mi pedig óriási örömmel tértünk vissza Győrbe. Ez az érdeklődés jól megmutatta, mennyire fontos, hogy a nyugati országrészben is legyenek versenyek. Az előző év tapasztalatait felhasználva állítjuk össze az idei programot, hogy még inkább szurkolóbarát legyen. Tavaly bebizonyították a győriek, hogy mennyire együtt tudnak élni egy raliversennyel, és mennyire tisztában vannak azzal, hogy a szabályok betartása rendkívül fontos a saját és a versenyzők biztonsága, valamint a rali általános megítélése érdekében. Ezúton is szeretném megköszönni a tavalyi hozzáállást, és szeretném kérni, hogy az idén is kiemelten figyeljenek magukra és egymásra.”

Dr. Szauter Ferenc, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának igazgatója: „A Széchenyi István Egyetem ezer szállal kapcsolódik az autósport világához. Kiemelt kutatási területeinkkel a legújabb technológiákat fejlesztjük a fenntarthatóságot szolgálva. Ennek fő fókuszában a mobilitás áll, amely képzéseinkben is markánsan megjelenik. Hallgatóink az e területen megszerzett elméleti tudásukat a gyakorlatban is kamatoztathatják, méghozzá a világ élvonalához tartozó versenycsapatainkban. Tehetséggondozási tevékenységünk színvonalát jelzi, hogy SZEnergy Teamünk – amelynek magam is egyik alapítója vagyok – az idén harmadszor diadalmaskodott világcsúccsal Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén. Fiataljaink versenyzőként és a technikai részlegek szakembereiként is egyre eredményesebbek az autó- és motorsportban. Nagy öröm volt számunkra a rali tavalyi visszatérése városunkba, és most is jelentős várakozásokkal tekintünk az autósport győri ünnepe elé.”

Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke: „A HUMDA célja, hogy fejlessze az Országos Rally Bajnokságot. A kiindulópont a biztonság növelése, ez természetesen vonatkozik a nézőkre, a versenyzőkre és a hivatalos személyzetre is. Meggyőződésünk, hogy a TRP Hungary mindent megtesz ezen célok eléréséért, a tavalyi Győr Rally során kedvező tapasztalatokat szereztünk. A tartós fejlődéshez szükség van a szurkolók közreműködésére. Hosszabb távon pedig olyan sportmarketing-megoldásokat alkalmazunk majd, amelyekkel minőségi, eladható termékké válhat a sportág még több néző számára.”

Őry Tamás, a WHB Győr Rally szervezőbizottságának elnöke: „Nagyon örömmel térünk vissza az idén Győrbe, ahol már tavaly is szenzációs fogadtatásban volt részünk. Ezt ezúton is köszönöm, és ígérem, hogy a tavalyi tapasztalatokat az idei versenyre átültetve igyekszünk majd rászolgálni a bizalomra, mert néhány változtatás végrehajtásával – mint például a két legnépszerűbb szakasz, a Rábaring és a belvárosi gyorsasági külön napra helyezése – szeretnénk még jobb rendezvényt létrehozni a ralirajongóknak és autósport-kedvelőknek. Köszönjük ebben a támogatást Győr Megyei Jogú Városnak és mindenkinek, aki rész vesz a WHB Győr Rally megvalósulásában.”