Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Hetedik szezonját kezdi meg idén a Peugeot magyarországi forgalmazója és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség által létrehozott Peugeot 208 Rally Cup Hungary sorozat. Ami nem változott: a Tagai Racing Technology, a Peugeot Sport hazai disztribútora biztosítja a megfelelő technikai hátteret, PIRELLI versenyabroncsok lesznek a Peugeot 208 Rally4 autókon és a hétszeres magyar bajnok, ifjabb Tóth János a szakmai mentorálásával versenyezhetnek a párosok. Április második hétvégéjén, Veszprémben, másfeles szorzóval kezdődik az idei évad.

A tavalyi rekordszámú nevezés után 2024-ben sem panaszkodnak a szervezők, sok új páros mellett állandó és visszatérő szereplők is leadták már az első verseny előtt a nevezésüket a Peugeot Kupába.A tavalyi rekordszámú nevezés után 2024-ben sem panaszkodnak a szervezők, sok új páros mellett állandó és visszatérő szereplők is leadták már az első verseny előtt a nevezésüket a Peugeot Kupába.

A recept ismert: a megbízható és kategóriájában is a legjobb Peugeot 208 Rally4-es versenyautókkal szerepelnek a HUMDA Országos Rallybajnokság futamain az indulók. Azon túl, hogy kategóriájukban és a 2WD kupában is értékelésre kerülnek, a Peugeot Kupában is gyűjtik a pontokat és a dobogósok futamonként pénzdíjakkal térhetnek haza egy-egy futamról. Extra motivációt ad a bajnoki cím mellé járó Európa-bajnoki futam finanszírozása is.

Murvás versennyel, ráadásul egyből másfeles szorzójú futammal kezdődik az évad. A magyar értékelésű 30.Veszprém Rally egyben az ERC bajnokság része is V.Rally Hungary néven. Ez tökéletes lehetőség összehasonlítani az eredményeket a kontinensviadal szereplőivel.

Bertalan Márton Paizs Róberttel az oldalán megnyerte tavaly a Peugeot Kupát. Kihasználva a fődíjat, az egy Európa-bajnoki futamon való szereplés lehetőségét idén előrébb lép a páros és a kontinens viadalban próbálják ki magukat. „Nagyon élveztük a tavalyi szezont, hasznos lépcsőfok volt a karrierem tekintetében. Köszönöm mindenkinek, aki ezt az egészet megszervezte, lebonyolította! Az idei évet a tanulásnak szánjuk, négy ERC futamon szeretnénk elindulni, ennek lesz az első állomása a Rally Hungary. Végül a Kupába nem neveztünk idén.”

Viszló Csaba is az ERC mezőnyébe nevezett Fuchs Gáborral. „Nagy reményekkel indultam a szezonnak, de az utolsó pillanatban kiugrott mellőlem a navigátorom. Köszönöm Fuxynak, hogy besegít az első versenyen. Sokat készültem a veszprémi futamra, belsőket néztem. Kemény, nehéz verseny lesz. Ugyan kevesebben vagyunk idén a Kupában, de most is erős a mezőny, remélem jó csatákat fogunk vívni!”

Berta László megfázva várja a szezonnyitót. Császár Lászlóval szintén megmérettetnek az ERC mezőnyében is. „Egy hete beteg vagyok, de bízom benne, hogy ez elmúlik a futam idejére. Ezeknek, az intenzívebb fizikai felkészülésre szánt napoknak hiánya majd a 27 kilométeres gyorsasági szakasz végén biztos érződni fog, de mindent megteszünk azért, hogy jól szerepeljünk. A pályák nagy részét ismerjük. Szeretnénk idén egy hellyel előrébb végezni az év végén (másodikak lettek…), ezt szem előtt tartva fogunk egész szezonban versenyezni! Nem lesz könnyű, de ezért is szeretjük ezt!”

Határ Attiláék talán a legkisebb büdzséből próbálják megoldani a szereplést, de a salgótarjáni versenyző már tavaly is nagyon jól érezte magát a Kupában, idén is mindent megtett azért, hogy indulhassanak. „Az első három versenyen biztosan ott leszünk. Bízunk benne, ha lesznek eredmények, akkor össze tudjuk rakni a továbbiakra is az anyagi hátteret. Biró Attila ül idén mellettem, még nem mentünk együtt, de nagyon lelkes és biztos vagyok benne, hogy hamar össze fogunk tudni szokni. Murván nincs sok tapasztalatom, nincsenek nagy reményeim ezen a futamon. Nem szoktam ilyet mondani, de ezen a másfeles szorzós versenyen a túlélésre és a beosztásra fogunk figyelni. Minden egyes itt megszerzett pont sokat fog számítani az év végi elszámolásban. Megpróbáljuk jól érezni magunkat és azért versenyezni megyünk, na!”

Hibján József Szollár Csabával visszatér újra a Kupába. „Még a szívómotoros Peugeot 208 R2-vel mentünk utoljára a Peugeot Kupában. Bízom benne, hogy ’hazaérünk’. Várjuk nagyon a szezont! Motiváltak vagyunk, jó érzés lesz, hogy a beírókban egy hétszeres bajnok, ifjabb Tóth János vár majd minket a tanácsaival!Tisztában vagyunk vele, hogy nem nekünk lett kitalálva ez a Kupasorozat, hanem főként a fiataloknak, de itt vagyunk, csináljuk és bízunk benne, hogy nagyon sok jó élményt fog adni, ahogy adott korábban is. Ezért is jöttünk ’vissza’! Veszprémben végig szeretnénk érni, ismerkedni a kocsival, és majdnem 200 versenykilométerrel gazdagodni.”

Kerék Balázs Váradi Zoltánnak Peugeot Kupa újoncként szerepelnek idén. „48 éves koromra idetaláltam.” - kezdi nevetve a rutinos versenyző. „A teljes szezon a terveinkben szerepel. Zseniális dolognak tartom, hogy tényleg egyforma autókkal tudunk egymás között is versenyezni. Ráadásul a kategória legjobb autójával tehetjük ezt! Még talán sosem tudtam olyan versenyautóval menni, ami ennyire megbízható.Van egy kis extra izgalmunk, a verseny rajta előtti napra ígérték a vadonatúj autónk forgalmiját, bízom benne, hogy minden rendben lesz. Szeretnénk a magyar mezőnyben gyorsokat nyerni, és ha nem lesz gondunk, abból kikerekedhet akár egy jó eredmény is.”

Zagyva Dorkának édesapja navigál a szezonnyitón. „Teszteltünk már és nagyon jól éreztük magunkat. Fel vagyunk pörögve, készülünk és bízom benne, hogy Apától sokat tanulva fogom tudni befejezni a versenyt. Ha a saját tempómban, defekt nélkül, az eredeti kormányszöggel be tudunk érni a célba, az már önmagában jó dolog lesz. Ha esetleg ebben lesz pár biztató részeredmény, azt sikernek fogjuk elkönyvelni.”

Czékmány Norbert és Takács Gábor nyerte tavaly az ORB2-es bajnokságot egy Peugeot 208 R2-es versenyautóval. A hatalmas kupák mellé egy nagy lehetőséget is megnyert a páros, aminek eredményeként idén őket is láthatjuk a Peugeot Kupában. „A HUMDA, az MNASZ, a PIRELLI és a legfőképpen Peugeot magyarországi forgalmazójának hála, két futam költségét nyertük a bajnoki cím mellé! Ez egy hatalmas motiváció volt nekünk egész évben és ezúton is szeretném megköszönni ezt a szenzációs lehetőséget mindenkinek! A két futam mellé még másik három költségvetését kell nekünk összerakni, hogy itt lehessünk a Kupában. Ezen dolgoztunk és úgy néz ki, ez össze is jön. Egy futamot kell mínuszolnunk és fájó szívvel, de a szezonnyitót kell most elengednünk. A többin ott leszünk!! Pontosabban most is, hiszen szeretnénk minél hamarabb beilleszkedni ebbe a nagyon jó közösségbe, ami a Peugeot Kupát jellemzi, úgyhogy ott leszünk, szurkolunk a többieknek!”

A 30.Veszprém Rally április 12-14. között kerül megrendezésre. A Veszprém ARÉNA ad otthont a versenyközpontnak, a mellette található parkolóban most is könnyű lesz megtalálni a Peugeot Kupa összekapcsolt sátrait. Mindenkit szeretettel várnak a Kupasorozat résztvevői!

Hivatalos honlap: https://rallyhungary.com/

Legfrissebb cikkek