Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Július 27-28-án Nyirád ad otthont egy Magyarországon még soha nem látott autósport világbajnoki futamnak. A Rallycross Világbajnokság mezőnye első alkalommal látogat el hazánkba. Az elmúlt két esztendő sikeres Európa-bajnoki futamrendezése után a Nyirád Racing Center csapata kiérdemelte, hogy bekapcsolódhasson a legmagasabb szintű rallycross versenysorozatba.

Idén új fejezet kezdődik a Nyirád Racing Center életében, Magyarországon ugyanis először rendeznek rallycross világbajnoki futamot. A Forma-1 mellett ez az egyetlen világbajnoki szintű autós sorozat hazánkban. A szervező csapat rendkívül rövid idő alatt kapta meg a lehetőséget egy ilyen volumenű esemény megrendezésére. Két évvel azt követően, hogy hosszú kihagyást követően visszatért a rallycross Európa-bajnokság mezőnye Nyirádra, 2024-ben már a legmagasabb szintű rallycross széria látogat el a Nyirád Racing Centerbe.

„Magyarországon a Forma-1 mellett ez az egyetlen világbajnoki rendezvény az autósportban. Nem csupán a világbajnokság, hanem az Európa-bajnokság legjobb pilótái is itt lesznek a nyirádi pályán július utolsó hétvégéjén. Várhatóan négy kategóriában követhetik figyelemmel a nézők a futamokat, és az új szabályrendszernek köszönhetően még izgalmasabb csatákat láthatnak a szurkolók az elektromos autók és a robbanómotoros, 600 lóerős versenygépek között. Fontos számunkra, hogy mind a versenyen résztvevők, mind a kilátogató érdeklődők számára érdekes és színes programokat kínáljunk” – mondta Gyuris Orsolya, a verseny rendezője. 

Az FIA Rallycross Világbajnokság története 2014-ben kezdődött robbanómotoros versenygépekkel, majd fokozatosan nyitott az elektromos autók felé. Az autógyártás technológiai változásait követve a 2021-es szezonban az egyik kategória már csak elektromos versenygépekből állt, 2022-ben pedig teljes egészében elektromos autókra váltott a WRX-nek nevezett világbajnoki sorozat. 

Idén egy új korszak kezdődik a világbajnokság históriájában. Ebben az évben ugyanis megnyílik a mezőny a fenntartható üzemanyaggal működő, belsőégésű motoros autók számára is. A tisztán elektromos versenyautók két szezonját követően ez az esztendő a „technológiák csatája” lesz, ami soha nem látott izgalmakat hozhat, és ezt közelről is megcsodálhatja majd a magyar közönség. A szervezők egy tovább korszerűsített pályával várják a világbajnoki illetve az Európa-bajnoki mezőnyt. 

„A pályán az eddigieknél is több ülőhelyen szurkolhatnak a nézők, illetve a Nyirád Racing Center biztonsági rendszereit is fejlesztettük. A gyermekes családoknak idén is szeretnénk meglepetés programokkal kedveskedni. Tavaly sikert aratott a Tapolcán rendezett ünnepélyes megnyitó, terveink szerint ezen az eseményen a rajongók ebben az esztendőben is közelebb kerülhetnek a pilótákhoz és a versenyautókhoz. Nem mellékesen a világbajnoki futam mellett az idei lesz a 10. Európa-bajnoki verseny a Nyirád Racing Centerben. Mindent megteszünk azért, hogy a jubileumi Eb-futam valamint az első világbajnoki verseny kiválóan sikerüljön, és a nézők, a versenyzők valamint a sorozat nemzetközi szervezői elégedetten, remek élményekkel távozzanak” – fogalmazta meg a szervezők elképzeléseit és céljait Gyuris Orsolya.

Legfrissebb cikkek