Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A háromszoros abszolút rali bajnok hét év után újra versenyautóba ül és az Országos Rallye Bajnokság veszprémi futamára összeszedte régi csapatát.

2008-ban hagyta abba az aktív versenyzést a népszerű pilóta, akinek azóta két gyereke született és a család mellett a munkája is lekötötte. Először csak egy év kihagyást tervezett, de annyira lefoglalta magát, hogy kimaradt a következő évad is és összesen hét szezon telt el, hogy újra elmondhassuk: újra felveszi a tűzállót, és a 22. Veszprém Rallye-n, július 11-12-én a rali első osztályú mezőnyben indul.

’Megváltozott az életem, de most a hat éves fiamnak, Benettnek szeretném megmutatni, hogy az édesapja autóversenyző és szeretném, ha látná azt a miliőt, amiben éveken keresztül mozogtam.’ - mondta a motivációról Benik Balázs. – ’Természetesen a legjobb tudásommal szeretnék versenyezni, de abban biztos vagyok, hogy ez nem az a sportág, amit sok év kihagyás után ott tud folytatni az ember, ahol abbahagyta. Nem hiszem, hogy feltétlenül az eredményről fog szólni ez a visszatérés. Szeretnék egy olyan versenyen rajthoz állni, ahol jól érzem magam és kicsit a múltat idézzük és a nosztalgia jegyében versenyzünk.’

150601 benikbalazs n2

A múltidézés része, hogy ugyanattól a cseh csapattól bérli most is a versenyautót, amelyik csapat két bajnoki címet hozó autót is biztosított már a számára az aktív versenyzése idején.

’Egy Ford Fiesta R5-ös autóval indulok a B3 Racing Team csapat színeiben, amelyet Bús Attila vezényel. Persze ez nem olyan, mint anno a WRC, amiből kiszálltam. Kevesebb a sebességi fokozat, más a hajtáslánc, kisebb az autó. Nagyon várom már, hogy beleülhessek és a nagyon erős magyar mezőnyben indulhassak.
Navigátorom is a régi. Lukács Józsival versenyzünk, aki egy nagyon vidám figura, amellett, hogy egy nagyon jó navigátor. De ugyanez lenne igaz a korábbi navigátoraimra is, Somogyi Palival, Varga Pistivel, Bunkóczi Lacival is tartom a kapcsolatot. Bármelyikükkel el tudnék indulni akármilyen versenyen. Mindannyian kedves, kitűnő emberek és nagyon jó navigátorok.’

150601 benikbalazs n3

A régi csapat újra támad, de a további tervekről még nem tud nyilatkozni 2003, 2006 és 2007 abszolút rali bajnoka:

’Ebben az évben ezt a futamot tervezzük biztosan. Jó esetben még talán egy verseny belefér, de erről még konkrétan nem tudok beszélni, mert tényleg nem is tudom, hogy melyik lenne.
Nagyon sok más, egyéb elfoglaltságom alakult ki az elmúlt években, ami nem teszi lehetővé, hogy mondjuk egy teljes szezonban elinduljak.
Ha most Veszprémben tényleg egy mosolygós versenyt tudhatunk magunk mögött, akkor csak annyit tudok ígérni, hogy talán több alkalommal is előfordulok a mezőnyben. A veszprémi futam nagyon jó lesz arra, hogy megtapasztaljam, hogy az elmúlt években mennyit koptak a csontjaim…
Van bennem egy de ja vú érzés, olyan, mintha az első versenyemre készülnék. Tényleg nagyon kíváncsi vagyok. Nem is az eredményre, hanem arra, hogy hogyan fogom érezni magam az autóban. Fizikálisan, mentálisan és minden szempontból. Nem az eredmény motivál.'


Balázs felesége, Anett is versenyzett egy szezont a Lotus Ladies Cup sorozatban és a gyerekek előtt is adva van a lehetőség, hogy az autósportot űzzék:

’Mindent megadnék Benettnek, hogy versenyezzen és biztos, hogy büszkeséggel töltene el, ha ezt a sportot választaná. Igazából most még nem látom ezt felfedezni benne. Nagyon karakán kissrác. Biztos, hogy jó sportoló válhat belőle, de hogy melyik sportágban, ez még nem derült ki. 6 évesen még egyáltalán nem fogékony az autósportra. Kislányunk Berill, húsz hónapos, ő sokkal jobban érzi magát már most az autóban, mint a bátyja. Sosem akar kiszállni…’ - mondja Balázs.

’Nagyon sokat köszönhetek a ralinak! Az életem egy olyan mérföldköve volt, amit nem szabad, nem lehet és nem is hagyom az emlékezetemből kitörölni.
Ha a gokartos éveimet is idevesszük, akkor majdnem két évtizedet töltöttem el az autósport világában. Nagyon sok pozitív dolgot kaptam az autósporttól!’

Ahogy a nézők is sokat kaptak a most is népszerű bajnoktól.
Várunk vissza Benik Balázs!

by:DuEn


Legfrissebb cikkek