Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Megkerestük Mezey Tamást, a Pirelli versenyabroncsok hazai forgalmazóját, hogy részletesebb tájékoztatást kapjunk a tegnapi napon a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség oldalán megjelent rallye gumis szabályról.

Jelenleg sok pletyka terjeng az idei évtől induló gumi szabályokról. Sokan szinte már azt is eldöntötték, hogy nem versenyeznek itthon. Több versenyző keresett engem, hogy mit tudok, mert ők is sok féle dolgot hallottak, így elkezdtek külföldi irányba kacsingatni. Ezek után kerestük meg Mezey Tamást, aki minden kérdésünkre szívesen válaszolt, így tolmácsoltuk a versenyzőknek, akik egészen jól fogadták a történetet.

Bár a tegnapi napon, az MNASZ oldalán megjelent egy tájékoztató, de úgy döntöttünk, újra meg keressük Mezey Tamást, az autogumiplaza.hu tulajdonosát, aki a Pirelli versenyabroncsok hazai forgalmazója, hogy részletesebb tájékoztatást tudjunk közölni. Az elnöki tájékoztató itt olvasható.

Tamás, kérlek mondd el, hogy is áll jelenleg a gumi kérdés a 2016-os magyar bajnokságokra.

- Az Magyar Nemzeti Autósport Szövetséggel két cég, illetve két gumiabroncs gyártó hazai képviselete kötött szerződést, ami az elkövetkező három évet érinti. Az elmúlt években már szerződött partnerek mindegyikének volt lehetősége elfogadni a szerződési ajánlatot, de végül csak két cég maradt. Alapvetően olyan elvárások voltak megfogalmazva, amit gyártói segítség, és támogatás nélkül egyik forgalmazó sem tudott volna vállalni, így mindannyian megkerestük a képviselt márkák gyártóit, hogy segítsenek minket, és ezáltal a hazai rallysportot. Ezt két gyártó volt hajlandó megtenni, a Hankook és a Pirelli, így mi, illetve a Hankook abroncsait forgalmazó RTH Versenyabroncs Kft. kötött szerződést az MNASZ-szel. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező három évben az ORB-ben, az ORC-ben, illetve a Rally 2-ben ezen két márka abroncsaival lehet harcolni a bajnoki pontokért.

160112 pirelli n 2

Nekünk, mint szerződött partnereknek évente tíz millió forint „licence” díjat kell megfizetnünk forgalmazónként az elkövetkező három évben, különböző vállalások mellett:
- Ingyenes szolgáltatás nyújtása az előzőekben említett bajnokságokban indulók részére.
- Eladási áraink nem emelkedhetnek a gyártói listaárak felé (az MNASZ ezzel szerette volna garantálni, hogy nem a versenyzőkkel fogjuk megfizettetni a fenti összeget, hanem a gyártók segítségével).
- ORB versenyeken minimum két szerelőgépes kiállással kell megjelennünk, önálló Rally 2-es versenyen minimum egy szerelőgépes kiállással, hogy a versenyzők kiszolgálása zavartalan lehessen.
- Csak a két szerződött cég által értékesített abroncsokkal lehet versenyezni, amit vonalkód olvasó rendszerrel fog ellenőrizni az ATB. Itt kell megjegyeznem, hogy ez nem azt jelenti, hogy használt abroncsokkal nem lehet rajthoz állni, illetve versenyezni. Tőlünk vásárolt az a használt gumi is, amit valamelyik versenyző új abroncsként tőlünk vásárolt meg, majd eladta más valakinek. Azt gondolom, hogy ez egy fontos, pozitív tényezője a szerződésnek. Egyrészt elősegíti az úgymond másodlagos piacát az abroncsoknak, hiszen az új gumit vásárlók könnyebben el tudják majd adni azokat, a biztonsági tényezőkről nem is beszélve.
- Az ORB-s versenyzők a 2016-os év első aszfalt versenyén, Rally 2-es versenyzők az év első aszfalt, és az év első murva versenyén bármilyen márkájú abroncsot használhatnak, ami a versenyzésre alkalmas állapotban van, és megfelel a 2015-ös RVSZ-nek. Ezzel jelentősen elősegíthetjük a versenyzők raktáraiban lévő nem szerződött márkák abroncsainak elhasználását.
- Minden vezető versenyző egy adott határidőig beregisztrálhat a raktárában lévő Pirelli és Hankook abroncsokból összesen 12db-ot (az abroncsokon lévő vonalkódok alapján), melyet az elkövetkezendőkben bármikor használhat, legyen szó új, vagy használt abroncsokról.

A befizetett „licence” díj több célt fog szolgálni például, hogy magasabb színvonalú, igényesebb versenyek és szervizparkok kerüljenek megrendezésre, illetve kialakításra, hogy a versenyzők számára a hazai versenyek minél vonzóbbak legyenek.

160112 pirelli n 3

Ha jól értem, akkor annyira nem is rossz a helyzet és az első aszfaltos és murvás versenyen mindenki elhasználhatja a tavaly vásárolt bármilyen gumijait?

- Végül is igen. Ahogy azt az előzőekben említettem az ORB-s versenyzők a 2016-os év első aszfaltos versenyén, Rally 2-es versenyzők a 2016-os év első aszfalt és első murva versenyén bármilyen márkájú abroncsot használhatnak, ami versenyzésre alkalmas állapotban van, és megfelel a 2015-ös RVSZ-nek.
 
Ha ez még nem elég senkinek, akkor ott a 12 db-os gumi regisztráció lehetősége is. Ide bármilyen, bárhol és bármikor vásárolt Pirelli és Hankook gumit be lehet majd regisztrálni?

- Tulajdonképpen igen. Pirelli gumikat nálunk, Hankook abroncsokat a másik szerződött partnernél lehet majd beregisztráltatni. Fontos, hogy csak olyan abroncsokat fogadunk el, amin van felismerhető vonalkód, vagy látható a vonalkód alatti FIA számsor. Erről az MNASZ oldalán található Elnöki tájékoztatóban található bővebb információ. Az abban található letölthető táblázatba kell a regisztrálandó abroncsok adatait beírni, és a Hankook abroncsokat az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., a Pirelli abroncsokat pedig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre elküldeni. Minden regisztrációt ellenőrzünk, és visszaigazolunk a versenyzők felé. A beregisztrált abroncsokat is a jövőben bárki használhatja, nem lesznek névhez, vagy csapathoz kötve, így azok eladhatóak más versenyzőknek is.
 
Egy kisebb költségvetésű csapat tudja majd más csapatok használt gumijait használni az év folyamán?

- Igen. Azok az abroncsok, amik tőlünk származnak bárki által használhatóak, azok sincsenek versenyzőhöz, vagy csapathoz kötve.
 
Hogyan lesz mindez ellenőrizve?

- Az abroncsok külső, és sok esetben a belső oldalukon is található egy egyedi azonosító vonalkód, illetve egy hozzá tartozó számsor. Az ellenőrzések során ezeket fogják leolvasni, ami alapján tudni fogjuk, hogy az adott gumi tőlünk származik-e, vagy sem.
 
Hogy néz ki a vásárlás, hol kell keressék a gumikat a versenyzők?

- A versenyekre a már ismert mail címünkre várjuk a rendeléseket és természetesen az elmúlt évekhez hasonlóan minden versenyen jelen leszünk. Új abroncsot nálunk, használtat pedig maguknál a versenyzőknél lesz érdemes keresni.
 
Körülbelül milyen áron lehet majd új gumikhoz hozzájutni?

- E tekintetben csak a magunk nevében tudok nyilatkozni. Azt mondhatom, hogy a tavalyi évhez hasonló árakon adjuk az abroncsainkat. A 2016-os lista árak már megtekinthetőek weboldalunkon és fent hagytuk a 2015-ös listát is, lehet összehasonlítani. http://www.autogumiplaza.hu/pirelli-rally-abroncs

160112 pirelli n 4
 
Aki esetleg nem ment még Pirelli gumival, hogyan győznéd meg, hogy váltson?

- Idén is fogunk teszteket szervezni, a tavalyihoz hasonlóan, ahol a versenyzők ki tudják majd próbálni az abroncsainkat. Emellett továbbra is kiemelten szeretnénk foglalkozni a technikai segítség nyújtással is a versenyzők felé, illetve a Pirelli Kupát is szeretnénk tovább vinni a 2016-os évben kisebb változtatásokkal. Már tervezzük a III. Autogumiplaza-Pirelli versenyabroncs bemutatónkat, amit februárban szeretnénk megtartani.
 
Az elmúlt években voltak Pirelli tesztek. Ez 2016-tól, hogyan fog működni, hiszen sokkal több versenyzőre kell majd figyelni, illetve a versenyeken hogyan tudtok majd helytállni?

- Megoldjuk! Már elindult a felkészülés részünkről, hiszen komoly feladat hárul ránk, mind logisztika, raktározás, a versenyzők maximális kiszolgálása tekintetében egyaránt. A Pirelli teszt csak egy része az általunk nyújtott dolgoknak, ennél sokkal több mindenen kell változtatnunk, fejlesztenünk, hogy a versenyzők elégedettek legyenek.
 
Valamit esetleg szeretnél végszóként mondani?

- Nagyon bízom benne, hogy a sportágunk elindul a jó irányba, és ezzel a nagyobb összeggel meg tudjuk adni a kezdő lökést. Remélem ez ösztönzően fog hatni más cégek, vállalkozások számára is, hiszen a rally iránt hazánkban is óriási az érdeklődés. Ha esetleg bárkinek további kérdések merülnének fel a szabályokkal kapcsolatban, nyugodtan keressen a feltüntetett elérhetőségeken:

Mezey Tamás www.autogumiplaza.hu +36-30-2687161

Köszönöm!


Legfrissebb cikkek