Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

10 éve, 2005. november 25-én hunyt el Anglia első rallyvilágbajnoka Richard Burns. A readingi születésű pilóta 2001-ben ért fel a csúcsra a Subaru színeiben.

Pályafutása során 104 világbajnoki futamon állt rajthoz. Az első versenye az 1990-es Lombard RAC Rally volt, amelyet egy Peugeot 309 GTi-vel teljesített. 1993-ban, Robert Reid oldalán, megnyerte a Brit bajnokságot egy Subaru Legacyval, majd a következő évben az Ázsia-Óceánia Rallybajnokság bronzérmese lett. 1995-ben megszerezte pályafutása első világbajnoki dobogós helyezését, mégpedig a hazai futamán, a Network Q Rac Rallyn. Ezen a versenyen olyan pilóták mellé állhatott fel a dobogóra, mint Colin McRae és Carlos Sainz.

151125 burns n2

1996-tól Mitsubishivel versenyzett, és az APRC-t a második helyen zárta. 1998-ban a Safari Rallyn megszerezte első WRC-s futamgyőzelmét a Mitsubishi Carisma GT Evo IV volánja mögött, majd a szezonzáró Brit Rallyn szintén a pódium legmagasabb fokára állhatott fel.
1999-ben visszatért a Subaruhoz és három futamelsőséggel, Tommi Mäkinen mögött, a második lett a bajnokságban.
2000-ben egy másik finn versenyzővel, Marcus Grönholmmal szemben maradt alul, és zárta az évet a második pozícióban.
2001-ben mutatkozott be a Subaru új World Rally Carja. Burns, McRae és Mäkinen hatalmas csatát vívott a bajnoki címért. Burns csupán egy futamgyőzelmet könyvelhetett el a szezon során, de így is 2 ponttal megelőzte skót riválisát és ezzel megnyerte a bajnokságot.


A következő évben átigazolt a Peugeot-hoz és már a 206 WRC-vel harcolt a bajnoki pontokért. Ebben a szezonban nem sikerült futamot nyernie, azonban ötször felállhatott a dobogóra. Burns a francia csapattal a bajnoki tabella ötödik helyén fejezte be az évet.

151125 burns n3
2003-ban szintén a Peugeot színeiben vágott neki az évadnak. Futamot továbbra sem sikerült nyernie a 206 WRC-vel, de hétszer felállhatott a dobogóra. A szezonzáró Brit Rallyn azonban már nem tudott rajthoz állni, mert a versenyre vezető úton elveszítette az eszméletét.

Az orvosok astrocytomát diagnosztizáltak nála, amely egy rosszindulatú agytumor. 2005 tavaszán megoperálták, de később kómába esett és végül november 25-én, 34 éves korában elhunyt.

A sors iróniája, hogy november 25-éhez nemcsak ez a tragikus hír kapcsolódik, hanem Burns 2001-ben szintén ezen a napon hódította el a világbajnoki trófeát.


Legfrissebb cikkek