Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A rally világbajnokság mezőnye ezen a hétvégén Szardínia szigetére látogatott. Az olaszországi verseny tizenhét szakaszból állt, ami összesen 364,54 kilométernyi versenytávot jelentett.

Csütörtök este Cagliari városában egy 1,30 kilométeres utcai pályán hangolódhattak rá a pilóták a versenyre. Ezen a távon Mikko Hirvonen volt a leggyorsabb, aki 0,2 másodperccel volt jobb Sebastien Ogiernél és Thierry Neuvillenél.

Pénteken nyolc szakasz szerepelt a programban. A nap első gyorsaságiján a Hyundai villantott. Thierry Neuville volt a leggyorsabb a Terranova Nord közel 20 kilométeres távján. Mögötte Juho Hanninen és Martin Prokop holtversenyben végzett a második helyen. Ogier csak a kilencedik legjobb volt. A francia a tapadás hiányára panaszkodott.

140608 sardegna n2

A következő, Terranova Sud pályán ismét tarolt a Hyundai. Ezúttal Hanninen végzett az élen, megelőzve belga csapattársát. Az összetett állását is a két i20 WRC-s pilóta vezette, és csupán 0,4 másodperc döntött Hanninen javára. Ezen a szakaszon Robert Kubica autózta a harmadik időt.

A hármas és négyes gyorsasági közötti etapon, Mikko Hirvonen autója lángra kapott. A Fordos legénység megpróbálta megfékezni a tűzet, de nem sikerült és az autó percek alatt megsemmisült. Hirvonen a hatodik helyről búcsúzott a versenytől.

140608 sardegna n3

A 20,29 kilométeres Coiluna – Crastazza közti szakaszon Mads Ostberg megtörte a Hyundai sikersorozatát. A Citroen norvég versenyzője 2,3 másodpercet adott Neuvillenek. Latvala a harmadik időt érte el a Volkswagennel. Ogier továbbra sem találta a ritmust, és csak a hetedik időt könyvelhette el. „Nyomom, ahogy csak tudom, de ennél jobban nem megy… volt néhány őrült fotós az ugratónál, akik az út közepén álltak. – panaszkodott a francia pilóta.

A szervizpark előtti utolsó gyorsasági a Hyundai számára kész rémálom lehetett. Juho Hanninen bukott és ezzel kiesett a versenyből. Neuville i20-asán mechanikai problémák jelentkeztek, amely következtében 23 percet veszített. A Citroenes Kris Meeke elektromos hiba miatt állt félre.
A szakaszt Jari-Matti Latvala nyerte, és az összetettben is átvette a vezetést. Robert Kubica ismét a legjobbak között volt, mivel csupán 5,9 másodperccel volt lassabb a Latvalánál.

140608 sardegna n4

A délutáni kör a Volkswagené volt. Latvala három, Ogier pedig egy szakaszsikert zsebelt be. Az összetettben továbbra is Latvala állt az élen, míg francia csapattársa feljött a második helyre. A két pilóta között 22,4 másodperc volt. Mads Ostberg a harmadik helyről várhatta a folytatást.

Szombaton négy gyorsaságit kellett abszolválnia a mezőnynek. A tízes gyorsaságin Latvala kezdett a legjobban. A finn mögött Ogier és Ostberg következtek. A tizenegyes, Monte Lerno szakaszon, amely közel 60 kilométeres volt, Ogier 11 másodperccel bizonyult gyorsabbnak Latvalánál. Yazeed Al-Rajhi ezen a pályán összetörte a Fiesta RRC-t és ezzel a WRC2 kategória második helyéről búcsúzott a versenytől. A délutáni körben Ogier aratott. A francia a nap végére 1 perc 40 másodperces előnyt épített fel. Latvala az összetett harmadik helyén tanyázott. A Volkswagenes szendvicsben Mads Ostberg férkőzött be.   

140608 sardegna n5

A zárónapon négy szakasz állt a pilóták előtt. A tizennégyesen a norvégok domináltak. Ostberg 1,9 másodpercet adott honfitársának, Andreas Mikkelsennek. A 14 kilométeres castelsardoi gyorsaságit Latvala zsebelte be. Az összetettben továbbra is Ogier vezette, több mint egy perces forral. A következő körben ismét a Volkswagen finn pilótája volt a legsebesebb. Latvala hátránya másfél perc volt Ogierhez képest az összetettben. Az utolsó szakaszt, amely egyben a Power Stage is volt, Andreas Mikkelsen teljesítette a leggyorsabban így ő zsebelte be a plusz három pontot. Mikkelsent két csapattársa követte, Latvala, Ogier sorrendben.
Tizenhét gyorsaságit követően, Sebastien Ogier megnyerte a Szardínia Rallyt. A dobogó második fokára a Citroenes Mads Ostberg állhatott fel, míg a bronzéremnek Jari-Matti Latvala örülhetett.

 


 

A WRC2 kategóriában az olasz, Lorenzo Bertelli diadalmaskodott a Ford Fiesta RRC-vel. Sebastien Chardonnet a második lett a Citroen DS3 R5-el. A harmadik pozíciót a portugál Bernardo Sousa szerezte meg.

A Szardínia Rally végeredménye:

1. S.Ogier – J.Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC)   4:02:37.8
2. M.Ostberg – J.Andersson (Citroen DS3 WRC)   +1:23.1
3. JM.Latvala – M.Antilla (Volkswagen Polo R WRC)   +1:32.8
4. A.Mikkelsen – O.Floene (Volkswagen Polo R WRC)   +2:39.3
5. E.Evans – D.Barritt (Ford Fiesta RS WRC)   +4:41.8
6. M.Prokop – J.Tománek (Ford Fiesta RS WRC)   +6:05.3
7. H.Solberg – I.Minor-Petrasko (Ford Fiesta RS WRC)   +7:15.8
8. R.Kubica – M.Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC)   +12:19.0
9. L.Bertelli – M.Dotta (Ford Fiesta RRC)   +15:22.1
10. K.Al-Qassimi – C.Patterson (Citroen DS3 WRC)   +16:49.3

A bajnokság Lengyelországban folytatódik. A Rajd Polski június 26. és 29. között kerül megrendezésre.

További híreink a rally világából