Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Budai Ferenccel, az MNASZ Off-Road szakág vezetőjével beszélgettünk a Rallycross Challenge Europe-ról, valamint az Autocrossról.

Idén elindult az FIA Rallycross Világbajnokság, de sajnos Nyirád kimaradt a naptárból. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis nem maradunk nemzetközi verseny nélkül.

- Így van. A Rallycross Challenge Europe idei második futamának ad otthont a Nyirádi pálya. A múlt hétvégén Franciaországban indult el a szezon. Ez egy friss sorozat, mivel 2014-ben még csak másodjára rajtol el ez a bajnokság. Tavaly hat fordulós volt, idén pedig egy helyszínnel, Nyiráddal, kiegészül a naptár.

140507 rallycross n2

Mit kell tudnunk a Rallycross Challenge-ről?

- Maga az ötlet a hollandoktól indult. Új szituáció állt elő a promóteri megjelenéssel. Elindult a világbajnokság, és a Rallycross Challenge egyfajta hiánypótlás lehet olyan versenyzőknek, akik nem tudnak elindulni rajta.
Ami közös a Challenge versenyeiben, hogy a pályák 90 százaléka korábban Rallycross Eb helyszíne volt. Csak hogy párat említsek: a franciaországi Essay, a csehországi Sosnova valamint Nyirádon is volt Európa-bajnokság.   

Kiket láthatnak versenyezni a kilátogató nézők?

- Ugyanúgy, mint a Vb-n, itt is három géposztályban indulnak a résztvevők: SuperCars, S1600 és TouringCar. Nincs korlátozva az indulók létszáma és nemzetisége. Várhatóan belgák, franciák, hollandok, németek is versenyeznek majd. A csehek indulása is várható, akik ugyan a mi zónánkba tartoznak, de nem rendezünk közös zónabajnokságot. Annyival lesz még megspékelve a Challenge futam, hogy a Magyar Országos Bajnokság mellett az Osztrák Bajnokság teljes értékű futama is lesz a nyirádi. Ez a három értékelés körülbelül száz autót jelent majd a hétvégén.
A magyar versenyzők közül a SuperCarsban láthatjuk például Harsányi Zolit, Vass Zolit, vagy Mózer Attilát, akiknek a technikájuk is megfelel. Nem lesz különbontva a Challenge a többi bajnokságtól. Együtt fog menni a mezőny, viszont lesz egy olyan szekció, hogy ha valaki nem jut be a döntőbe, de a Magyar és az Osztrák Bajnokságban el kell dönteni, hogy hol is végez, akkor nekik lesz egy külön futam.

140507 rallycross n3

A programról mit kell tudni?

- Minden információ megtalálható a Nyirádi Motorsport Centrum hivatalos oldalán, az nymc.eu-n. Május 10-én lejár a nevezési határidő, ami az összesítés után szintén megtekinthető lesz az oldalon.

Mikor lesz pontosan a verseny?

- A Rallycross Challenge Europe május 17-18. között kerül megrendezésre.

140507 rallycross n4

Nagyon sok külföldi pilóta is indul nálunk. Mi lehet az oka, hogy szeretnek Magyarországon versenyezni?

- Egy olyan futam, mint a nyirádi, talán azért vonzza ide a versenyzőket, mert egy volt Európa-bajnoki helyszínen, egy minden porcikájában rallycrossra kitalált pályán indulhatnak. Mint például, a Hungaroringet is azért szeretik a külföldiek, mert egy Forma-1-es pályán bizonyíthatnak. A mi szakágunkba ezért vonz ide sok pilótát Nyirád.

Magyarországon a rallycross az egyik leglátványosabb autósport, ezért nagy népszerűségnek örvend.

- Nagyjából arrafelé halad a világ, hogy azok az autósportok, illetve szakágak tudnak fejlődni, fennmaradni, új nézőket toborozni, amelyek egyrészt látványosak, másrészt pedig egy helyszínen nyomon követhetőek. Ez olyan, mint egy focimeccs, csak nem két óra alatt zajlik le, hanem hat-nyolc órás programot kínál. A nézőknek a látvány a fontos, és ezek a jegyárak azért még a megfizethető kategóriába tartoznak. Valamint az sem utolsó szempont, hogy közelről nézhetik a versenyt, de biztonságos távolságban érezhetik magukat jól.

140507 rallycross n5

Az Off-Road szakágba miért pont a rallycross és az autocross tartozik bele?

- Az Off-Road kifejezés az FIA-nál is az autocrosst és a rallycrosst foglalja magába. Az Off-Roadról sokaknak a tereprally juthat elsőre eszükbe, de annak az FIA megnevezése a Cross-Country. Amikor az MNASZ-nél ezt a két szakágat összeolvasztották, akkor az FIA példájára került ebbe a szakágba.

A rallycross mellett említsük meg az autocrosst is. Hol lesz legközelebb futam?

- Autocross legközelebb Szeghalmon lesz június 14-15. között. Ez egy OB futam, amatőrökkel kiegészítve. Ez az állomás a rendezők döntése alapján rövid időre kikerült a versenynaptárból, de 2013 óta ismét vendégül látja a mezőnyt.


Köszönjük!

 


 

Legfrissebb cikkek