Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Ott Tänak Svédország után Chilében is győzni tudott az M-Sport Ford WRT Puma Rally1-esével.

A 2023-as rally világbajnokság ezen a hétvégén Chilében folytatódott. - A dél-amerikai ország 2019 után látta ismét vendégül a WRC mezőnyét. A Concepción központú viadalon tizenhat murvás gyorsasági várt a versenyzőkre. A nyitónapon Tänak három, Elfyn Evans kettő, Teemu Suninen pedig egy részsikert könyvelhetett el. Hat szakaszt követően Tänak 4.2 másodperccel vezett Suninen előtt, míg a harmadik pozícióban Evans tanyázott. Esapekka Lappi rögtön az első gyorson összetörte a Hyundai i20 N Rally1-esét, így számára véget ért a Chile Rally. Pierre-Louis Loubet a harmadik gyorson esett hatalmasat a Pumával, így a francia pilóta is idő előtt búcsúzott versenytől.
Szombaton Tänak újabb négy szakaszsikert szerzett, míg Kalle Rovanperä két alkalommal tudott első időt autózni a GR Yarisszal. A nap végére az M-Sport észt pilótája 58,3 másodperces előnyt épített ki az őt üldözőkkel szemben. Suninen megőrizte a második helyet, míg Thierry Neuville megelőzte Elfyn Evanst az összetettben.

A vasárnapi négy szakaszból hármat Neuville nyert meg, míg a Power Stage-en, a 13,86 kilométeres El Poñen 2-n Kalle Rovanperä gyűjtötte be az extra 5 pontot. Teemu Suninen az utolsó előtti gyorson lecsúszott az útról, így a finn versenyző a második helyről búcsúzott a viadaltól. Ott Tänak 2019 után ismét győzni tudott Chilében. Az észt pilóta idei második sikerét szerezte a Ford Puma Rally1-gyel. A dobogó második fokára Thierry Neuville állhatott fel, míg a harmadik helyen Elfyn Evans ünnepelhetett. A Toyota Gazoo Racing megvédte a bajnoki címét, így idén is a japán márka lett a bajnokság legsikeresebb alakulata.

A WRC2-ben Oliver Solberg diadalmaskodott a Škoda Fabia RS Rally2-vel, Gus Greensmith és Sami Pajari előtt.
Roope Korhonen nem állt rajthoz Chilében, de mivel Diego Dominguez technikai okok miatt nem ért célba, így a finn versenyző megszerezte a WRC3 bajnoki címet. Korhonen és navigátora, Anssi Viinikka Svédországban, Portugáliában, Szardínián és Észtországban is győzni tudtak a Ford Fiesta Rally3-mal.

A Rally Chile BIOBÍO 2023 végeredménye:
1. O.Tänak – M.Järveoja (Ford Puma Rally1)
2. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1)   +42.1
3. E.Evans – S.Martin (Toyota GR Yaris Rally1)   +1:06.9
4. K.Rovanperä – J.Halltunen (Toyota GR Yaris Rally1)   +2:11.0
5. T.Katsuta – A.Johnston (Toyota GR Yaris Rally1)   +4:41.5
6. O.Solberg – E.Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2)   +8:18.5
7. G.Greensmith – J.Andersson (Škoda Fabia RS Rally2)   +8:44.3
8. S.Pajari – E.Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2)   +9:20.6
9. Y.Rossel – A.Dunand (Citroën C3 Rally2)   +9:53.9
10. N.Gryazin – K.Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2)   +10:08.2

A bajnokság október végén a Central European Rallyval folytatódik.

Fotó: M-Sport

További híreink a rally világából