Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Az olasz túraautó legenda, Gabriele Tarquini bejelentette, hogy a szezon végén szögre akasztja a sisakját. Az 59 esztendős pilóta több versenysorozatban is szerepelt az elmúlt évtizedekben, és pár bajnoki címet is bezsebelt.

Tarquini 1985-től a nemzetközi Formula 3000-ban indult, majd 1987-ben bemutatkozott a Forma 1-ben, ahol volt az Osella, a Coloni, az AGS (Automobiles Gonfaronnaises Sportives), a Fondmetal, és a Tyrrell versenyzője is. Összesen 38 Grand Prix-n állt rajthoz, legjobb eredményét pedig az 1989-es Mexikó Nagydíjón érte el, ahol az 1 pontot érő hatodik helyen intették le a kockászászlóval.
1993 és 2004 között több túraautó bajnokságban is megfordult, többek között az ITC-ben (International Touring Car Championship), a BTCC-ben (British Touring Car Championship), az STCC-ben (Scandinavian Touring Car Championship), az Euro STC-ben, valamint az ETCC-ben. 1994-ben első olaszként megnyerte a brit bajnokságot a legendás Alfa Romeo 155 TS-sel, 2003-ban pedig az ETCC-bajnoka lett az Alfa Romeo 156 GTA volánja mögött.
A túraautó-világbajnokságban (WTCC) 2005-ben debütált, és két futamgyőzelmet is szerzett az Alfa Romeo versenyzőjeként. 2006-ban már a SEAT Sport színeiben indult a sorozatban. 2008-ban ezüstérmes lett, rá egy évre pedig világbajnoki címet szerzett a TDi Leónnal. 2010-ben privát versenyzőként indult, és öt futamgyőzelmet szerzett az SR-Sport dízeles Seat Leónjával, a bajnokságot pedig a második helyen zárta korábbi csapattársa, Yvan Muller mögött.
2013-ban újabb ezüstérmet szerzett a Castrol Honda World Touring Car Team Civic-jével.
2018-ban Tarquini lett az FIA WTCR első bajnoka a BRC Racing Team Hyundai i30 N TCR-ével. Idén Spanyolországban győzni tudott a Hyundai Elantra N TCR-rel, azonban most bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul.  

„Szomorú vagyok, mert azt hittem, hogy sosem jön el ez a pillanat, de itt az ideje, hogy befejezzem a versenyzést.” –kezdte Tarqunin. „Egyelőre nincsenek konkrét terveim a jövőre nézve. A júliusi aragóniai győzelmem után döntöttem el, hogy szögre akasztom a sisakomat, és erről tájékoztattam is a Hyundait. Jelenleg tárgyalunk arról, hogy valamilyen formában folytathassam a munkát a csapattal, mivel szeretnék továbbra is a motorsport világában maradni. Az évek során rengeteg embert megismertem, és sok barátom lett, akik megbíznak bennem, és ez nagyon jól esik. Úgy gondoltam, hogy a hazai versenyem lesz a legalkalmasabb arra, hogy bejelentsem a pályafutásom végét.”

Tarquini és Michelisz Norbi most arra fókuszálnak, hogy segítsenek csapattársuknak, Jean-Karl Verney-nek megszerezni a bajnoki trófeát.

„Nyilvánvalóan szeretnék jó eredményekkel búcsúzni a bajnokságtól, de természetesen most az az első, hogy segítsük Jean-Karl Verney-t a bajnokság megnyerésében.”

Legfrissebb cikkek