Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Nasser Al-Attiyah közel 1 órás előnnyel várhatja a pihenőnapot a Dakar Rallyn. A Toyota Gazoo Racing katari pilótáját Yazeed Al Rajhi, valamint Sébastien Loeb követi az összetettben.

Rengeteg izgalmat és fordulatot tartogatott a 2022-es Dakar Rally első felvonása. Nasser Al-Attiyah két szakaszsikert tudott bezsebelni a Toyotával, azonban ez is elég volt neki ahhoz, hogy több mint 50 perces előnyt építsen ki az őt üldözőkkel szemben. A kilencszeres rallyvilágbajnok Sébastien Loeb szintén elkönyvelhetett egy részsikert a BRX Hunter volánja mögött, és a harmadik pozícióból várhatja a folytatást, 6 másodperccel elmaradva a második Yazeed Al Rajhitól. Az audisok számára nem alakult eddig úgy a viadal, ahogy azt szerették volna, annak ellenére, hogy Carlos Sainz megszerezte az elektromos Audi első szakaszgyőzelmét a Dakaron. A spanyol pilótának még a verseny elején akadtak gondjai a navigációval, és több mint 2 órát veszített, majd technikai problémák is hátráltatták, így a 23. helyen áll jelenleg az összesített listán. Sainz csapattársa, Stéphane Peterhansel vasárnap eltalált egy sziklát, ami megrongálta az Audi RS Q e-tron bal hátsó futóművét, szerdán pedig ismét meg kellett várnia a szakaszon a szervizkamiont, miután eltört a felfüggesztése.
Giniel de Villiers vasárnap elütötte a chilei motorost, César Zumaránt, majd továbbhajtott, amiért egy 5 perces időbüntetést kapott. A TGR dél-afrikai versenyzője kedden a marokkói Mohamedsaid Aoulad Ali-val került incidensbe, amiért már 5 órás büntetéssel sújtották.
Yasir Seaidan a csütörtöki szakaszon hatalmasat esett a MINI JCW Rally-val, így számára befejeződött a Dakar Rally. Csütörtökön Henk Lategan végzett az élen a Toyota Hilux-szal, míg a pénteki 404 kilométeres távot Orlando Terranova nyerte meg a BRX Hunterral. Az argentin pilóta 2015 után tudott ismét szakaszt nyerni a Dakaron.

A Dakar Rally állása hat szakaszt követően:
1. Nasser Al-Attiyah – Matthieu Baumel (Toyota Gazoo Raing)   20:37.24
2. Yazeed Al Rajhi – Michael Orr (Overdrive Toyota)   +00:50.19
3. Sébastien Loeb – Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme)   +00:50.25
4. Lucio Alvarez – Armand Monleon (Overdrive Toyota)   +01:06.58
5. Jakub Przygonski – Timo Gottschalk (Xraid MINI JCW Team)   +01:16.25
6. Vladimir Vasilyev – Oleg Uperenko (VRT Team)   +01:22.08
7. Orlando Terranova – Daniel Oliveras Carreras (Bahrain Raid Xtreme)   +01:24.00
8. Martin Prokop – Viktor Chytka (Benzina ORLEN Team)   +01:30.30
9. Sebastian Halpern – Bernardo Graue (X-raid MINI JCW Team)   +01:37.25
10. Vaidotas Zala – Paulo Fiuza (Teltonika Racing)   +02:17.11

220107 dakar n2
A motorosok között a brit Sam Sunderland áll az élen a KTM 450 Rally Factory Replicaval, megelőzve Matthias Walknert és Daniel Sanderst. A quadosok mezőnyében a francia Alexandre Giroud vezet, míg az SSV kategóriát a brazil Rodrigo Luppi de Oliveira – Maykel Justo páros uralja. A kamionoknál hármas Kamaz-vezetés alakult ki. A Dimitry Sotnikov – Ruslan Akhmadeev – Ilgiz Akhmetzianov trió több mint 10 perccel előzi meg az Eduard Nikolaev – Evgenii Iakovlev – Vladimir Rybakov alakulatot, míg a harmadik helyen az Anton Shibalov – Dmitrii Nikitin – Ivan Tatarinov alakulat áll.

A Dakar Rally vasárnap a Riyadh - Al Dawadimi közötti 402 kilométeres távval folytatódik.

Fotó: dakar.com

Legfrissebb cikkek