Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing bejelentette, hogy négy új Hiluxot indít a 2021-es Dakar Rallyn, amely január 3-án rajtol el a szaúd-arábiai Jeddahból.

A háromszoros Dakar-győztes Nasser Al-Attiyah jövőre is a Toyota színeiben indul a világ leghíresebb tereprally viadalán, az itinert pedig továbbra is Mathieu Baumel olvassa majd neki. A dél-afrikai Giniel de Villiers, és navigátora, Alex Haro is a Toyotával folytatják a versenyzést. A TGR-hez csatlakozik két dél-afrikai páros is, Henk Lategan és Brett Cummings, valamint Shameer Variawa és Dennis Murphy.

A csapat 2012 óta vesz részt a Dakaron, így hatalmas tapasztalattal rendelkeznek a maratoni futamról. Az elmúlt kilenc évben hét alkalommal is a TOP 3-ban végeztek, eddigi legjobb eredményüket pedig 2019-ben érték el, amikor is Nasser Al-Attiyah megnyerte a Dakart a Hilux volánja mögött.

A TGR a Toyota Hilux legújabb verziójával vág majd neki a 2021-es Dakar Rallynak, amelyet a csapat johannesburgi bázisán fejlesztettek és építettek meg. A kocsi a dél-afrikai tereprally bajnokságban (SACCS) is szerepelt, így folyamatosan tudtak rajta dolgozni az elmúlt hónapokban. Az autó felépítése megmaradt, de finomítottak a felfüggesztésen, és a V8-as erőforráson is, hogy a Hilux még versenyképesebb és megbízhatóbb legyen, mint valaha.

A csapat első embere, Glyn Hall a következőket mondta: „Izgatottan várjuk a 2021-es Dakar Rallyt, különös tekintettel a COVID-19 járványra, amely idén az autósport világát is jelentősen befolyásolta. Jelenleg úgy néz ki, hogy az újév elején elrajtolhat a Dakar, és nagyon örülünk, hogy négy új Toyota Hilux-szal veszünk majd részt a versenyen.”

Nasser Al-Attiyah is már nagyon várja a rajtot: „Boldog vagyok, hogy visszatérhetek a Dakarra, és hogy a Toyota Hilux-szal versenyezhetek. 2019-ben győzni tudtunk ezzel az autóval, 2020-ban pedig a második helyen végeztünk. Itt az ideje, hogy visszatérjünk Szaúd-Arábiába, és harcba szálljunk az újabb sikerért.”

„A Dakar Rally mindig nagy kihívást jelent, és ezt már Szaúd-Arábiában is megtapasztalhattuk.” –kezdte a 2009-es Dakar-győztes, Giniel de Villiers. „Alig várjuk, hogy ismét versenyezhessünk, és készen állunk a szaúdi dűnék meghódítására. A Hilux jobban érzi magát ezeken a pályákon, mint valaha, ezért biztos vagyok benne, hogy a legjobb autóval vághatunk majd neki a viadalnak.”

A dél-afrikai Henk Lategan első Dakarját fogja teljesíteni 2021-ben: „Mindig is arról álmodtam, hogy egyszer majd versenyezzek a Dakaron. Két alkalommal is megnyertem a dél-afrikai bajnokságot, és most a világ legnehezebb futama előtt állok. Örülök, hogy Brett-tel (Brett Cummings) fogok versenyezni, mivel ő már kétszer is részt vett a Dakaron. A dél-afrikai bajnokságban a Hilux-szal indultam, így az autó nem lesz ismeretlen számomra.”

Shameer Variawa korábban már indult a Dakaron, de ez lesz az első versenye a Toyota színeiben: „Már belekóstoltam a Dakarba, de még nagyon sokat kell tanulnom. Alig várom, hogy ismét ott lehessek a Dakar Rallyn. Igyekszem majd megtalálni az egyensúlyt a sebesség és a stratégia között, és bízom abban, hogy lesz néhány jó eredményünk.”

Fotó: Toyota Gazoo Racing

Legfrissebb cikkek