Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A dél-afrikai Giniel De Villiers sikerével ért véget a tereprally világkupa marokkói futama. A 2009-es Dakar Rally győztese mellett Carlos Sainz, valamint Mathieu Serradori ünnepelhetett a célban.

Október 4 – 10. között Marokkó látta vendégül a tereprally világkupa mezőnyét. Az öt nap alatt összesen 2435 kilométert kellett teljesíteniük a versenyzőknek Fez és Erfoud környékén, amelyből 1655 kilométer mért szakasz volt. Az első két napot a Toyota Gazoo Racing SA katari pilótája, Nasser Al-Attiyah uralta, és több mint 17 perces előnyt épített ki csapattársával, Giniel De Villiers-szel szemben. A harmadik szakaszon a szaúdi Yazeed Al Rajhi autózott végig a leggyorsabban, 1 perc 38 másodperccel megelőzve Nassert. Az összetettben a katari továbbra is megőrizte az első helyét, megelőzve De Villierst, Stephane Peterhanselt, és Carlos Sainz-cot. A negyedik nap Sainzé volt. Az X-riad spanyol pilótája több mint két perccel bizonyult jobbnak a 408 kilométeres távon a lengyel Jakub Przygonskinál. Nasser Al-Attiyah győzelmi esélyei elszálltak, miután utolérte a technika ördöge, és közel 2 órát veszített. A katari versenyző balszerencséjét követően Giniel De Villiers örökölte meg a vezető helyet, aki hatalmas csatában volt a győzelemért Carlos Sainz-cal. Az utolsó szakaszon Bernhard Ten Brinke brillírózott. A holland versenyző 2 és fél percet adott De Villiersnek, azonban a dél-afrikainak ez az eredmény is elég volt ahhoz, hogy negyedik alkalommal is megnyerje a Rallye du Maroc-ot. Carlos Sainz az ezüstérmes helyen ért célba a Mini John Cooper Works Buggy-val, míg a harmadik pozíciót a francia Mathieu Serradori szerezte meg a Century Racing CR6-tal.

191009 rallydumaroc n2
Nasser Al-Attiyah az utolsó napon egy szenzorhiba miatt nem tudott elrajtolni, így kénytelen volt feladni a futamot. Nem ő volt az egyetlen, aki nem tudta teljesíteni a távot. Martin Prokop a harmadik szakaszon hatalmasat esett a Ford Raptorral. A cseh pilótát és navigátorát, Jan Tománeket is helikopterrel a közeli kórházba szállították kivizsgálásra. Stéphane Peterhansel és Fernando Alonso szintén borultak, de mindketten folytatni tudták a versenyt. Peterhansel az ötödik helyen teljesítette a marokkói távot, míg a Forma 1 kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso a 27. lett pályafutása első tereprally viadalán.

A motorosok között az amerikai Andrew Short diadalmaskodott a Husqvarna FR 450 nyergében, megelőzve a chilei Pablo Quintanillat, valamint a spanyol Joan Barreda Bortot. A legjobb quados versenyző a Yamaha Raptor 700-assal induló Ignacio Casale lett.

A Rallye du Maroc végeredménye:
1. G.De Villiers – A.Haro (Toyota Hilux)   17:48.44
2. C.Sainz – L.Cruz (MINI JCW Buggy)   +00:17.42
3. M.Serradori – F.Lurquin (Century Racing CR6)   +00:32.01
4. J.Przygonski – T.Gottschalk (MINI JCW Rally)   +00:58.27
5. S.Peterhansel – A.Peterhansel (MINI JCW Buggy)   +01:29.34
6. Y.Al Rajhi – M.Orr (Toyota Hilux Overdrive)   +02:29.10
7. J.'Nani' Roma – D.Oliveras (Borgward BX7 DKR Evo)   +02:44.03
8. S.Kariakin – A.Vlasiuk (Snag Proto)   +02:52.23
9. R.Varela – G.Gugelmin (Can-Am Maverick)   +02:53.03
10. A.Dorosinskiy – O.Uperenko (Can-Am Maverick)   +03:00.16

Fotók: @rallyedumaroc

Legfrissebb cikkek