Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Nasser Al-Attiyah győzelmével ért véget a 2019-es FIA Tereprally Világkupa (FIA World Cup for Cross Country Rallies) harmadik fordulója, a Rally Kazakhstan.  A katari pilóta több mint 5 percet adott a második helyen célba érő Stéphane Peterhanselnek.

Az Aktau központú viadalon hat szakaszt kellett teljesítenie a mezőnynek, ami összesen 1872,46 kilométernyi versenytávot jelentett. Az első napon az Aktau – Kenderly között kijelölt 280 kilométeres táv várt a pilótákra. Itt Nasser Al-Attiyah autózta a legjobb időt, azonban később egy 2 perces időbüntetéssel sújtották, miután a közúti szakaszon túllépte a megengedett sebességet. A katari büntetését követően Yazeed Al Rajhi ugrott az összetett élére. A szaúdi pilóta 1 perc 58 másodperces előnnyel várhatta a folytatást. A következő két szakaszon, Al-Attiyah nem talált legyőzőre, és sikerült visszaszereznie a vezetést. A háromszoros Dakar-győztes pilóta három gyorsaságit követően már közel 12 perccel vezetett a második helyen tanyázó Bernhard Ten Brinke előtt. A negyedik szakaszt, a 405 kilométeres Kenderly – Aktau közötti távot Al Rajhi teljesítette a leggyorsabban a Toyotával, de Nasser első helye továbbra sem volt veszélyben. Az utolsó előtti napon a szaúdi megszerezte a második szakaszsikerét is, de miután korábban felborult, és időbüntetést is kapott, közel 5 órás hátrányban volt Al-Attiyah-hoz képest. A Rally Kazakhstan egy 149 kilométeres gyorssal ért véget, amelyen a holland Bernhard Ten Brinke autózta a legjobb időt a Toyota Hilux volánja mögött. Nasser Al-Attiyah Mathieu Baumellel az oldalán a hat gyorsasági szakaszból hármat nyert meg, és végül 5 perc 21 másodperccel ért célba az ezüstérmes Peterhansel házaspár előtt. A dobogó legalsó fokára a Jakub Przygonski – Timo Gottschalk páros állhatott fel.

„Boldog vagyok, hogy sikerült itt nyernünk. Ez egy fantasztikus verseny volt, amely remekül volt megszervezve. Nem volt könnyű dolgunk, így nem akartunk fölöslegesen kockáztatni. Jó munkát végeztünk, mivel a hatból három szakaszt sikerült megnyernünk, és végül a futamgyőzelem is összejött.” –nyilatkozta Al-Attiyah.

A Rally Kazakhstan 2019 végeredménye:
1. Nasser Al-Attiyah – Mathieu Baumel (Toyota Hilux Overdrive)   17:58:06.0
2. Stéphane Peterhansel – Andrea Peterhansel (MINI JCW Buggy)   +5:21.0
3. Jakub Przygonski – Timo Gottschalk (MINI JCW Rally)   +47:50.0
4. Miroslav Zapletal – Marek Sykora (Ford F-150 Evo)   +1:29:48.0
5. Denis Krotov – Dmytro Tsyro (MINI JCW Rally)   +1:46:34.0
6. Andrey Cherednikov – Ignat Falkov (Ford F-150 Evo)   +3:14:12.0
7. Yazeed Al Rajhi – Dirk Von Zitzewitz (Toyota Hilux Overdrive)   +3:33:39.0
8. Reinaldo Varela – Gustavo Gugelmin (Can-Am Maverick)   +4:48:05.0
9. José Luis Pena Campo – Rafael Tornabell (Polaris RZR 1000)   +6:23:16.0
10. Mohammed Al Meer – Alexey Kuzmich (Toyota Landcruiser)   +7:55:26.0

Fotó: QMMF

Legfrissebb cikkek