Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing South Africa (TGRSA) új autókat épített a 40. Dakar Rallyra, amelyeket Nasser Al-Attiyah, Giniel de Villiers, valamint Bernhard ten Brinke fog majd vezetni.

 

A Giniel de Villiers - Dirk von Zitzewitz páros 2009-ben megnyerte a Dakart, és azóta négy alkalommal is a Top 3-ba végzett. Nasser Al-Attiyah eddig kétszer tudott diadalmaskodni a legendás versenyen; 2011-ben Timo Gottshalk oldalán, 2015-ben pedig azzal a Mathieu Baumellel, akivel idén is rajthoz áll a dél-amerikai viadalon. A katari pilóta a Dakar mellett a tereprally világkupában is letette már a névjegyét, ugyanis négy alkalommal (2008, 2015, 2016, 2017) is elhódította a bajnoki trófeát. A holland Bernhard ten Brinke ezúttal egy rutinos navigátorral, Michel Périnnel vág neki a maratoni távnak.

A Toyota 2012-óta vesz részt a Dakaron, és rögtön az első évükben megszerezték a harmadik helyet Giniel de Villiers jóvoltából. 2013-ban és 2015-ben az ezüstérmes pozícióban ért célba a dél-afrikai pilóta, míg 2016-ban harmadikként teljesítette a távot a Toyota volánja mögött.

171219 toyotahilux n2

A legújabb generációs Toyota Hilux könnyebb, mint a 2017-es autó, és a hátsó felfüggesztésén is módosítottak a TGRSA szakemberei. Az autó súlypontja is megváltozott, mivel hátrébb került a V8-as erőforrás. A kocsi a 2018-as szabályok szerint 38 mm-es szűkítővel van ellátva. A csapat több mint 3000 tesztkilométert tett meg Dél-Afrikában az új Hilux-szal. A teszt után Giniel de Villiers elárulta, hogy rendkívül gyorsnak és kiegyensúlyozottnak találta a kocsit, valamint azt, hogy már alig várja a 2018-as Dakart, ahol természetesen az lesz a céljuk, hogy megszerezzék a Toyota első győzelmét.

A csapat vezetője, Glyn Hall a következőket mondta: „Úgy döntöttünk, hogy radikális változtatásokat végzünk az autón, és ehhez felhasználjuk mindazt a tudást, amit az elmúlt 5 év során szereztünk. Soha nem lehetünk túlságosan magabiztosak egy olyan versenyen, mint a Dakar, de ugyanakkor most úgy érezzük, hogy megvan a receptünk a sikerhez.”

A 2018-as Dakar Rally január 6-án startol el Peru fővárosából, Limából, és január 20-án ér véget az argentínai Córdobában. A mezőnynek a 14 gyorsasági szakasz során több mint 5000 kilométert kell megtennie versenytempóban, és további 4000 kilométert az összekötő szakaszokon.

 

 

Legfrissebb cikkek