Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Az elmúlt 15 évben az X-raid négykerék-meghajtású autókkal szerepelt a legendás Dakar Rallyn.

A 2018-as Dakaron egy új fejezet kezdődik a treburi alakulat életében, ugyanis a MINI John Cooper Works Rally mellett harcba küldik a vadonatúj kétkerék-meghajtású buggyt is.

„Nagyon örülünk, hogy bemutathatjuk a buggynkat.” –kezdte az X-raid első embere, Sven Quandt. „Az egész csapat keményen dolgozott ezen a kocsin az elmúlt hónapokban. Ez a fejlesztés egyedülálló az X-raid történetében, mivel még soha nem tevékenykedett annyi szakemberünk egy új kocsi megépítésén, mint most. Bár sok időt fordítottunk a buggyra, a MINI John Cooper Works Rally is számos területen javult.”

171122 x raid n2

A buggy az első kilométereket a németországi Treburban tette meg még szeptember elején, majd Magyarországon, és Marokkóban folytatódott a tesztprogram. „Nagyon izgatottak voltunk a teszt előtt, de minden rendben ment, és a kocsi komolyabb probléma nélkül teljesítette az első próbatételét. Természetesen kisebb hibákkal találkoztunk, de azok orvosolhatóak voltak. Figyelemre méltó, hogy a három hetes teszt során egyszer sem állt meg a buggy technikai hiba miatt. Tisztában vagyunk vele, hogy kockázatos egy új kocsival nekivágni a Dakarnak, de amennyire csak tudtunk, felkészültünk a dél-amerikai kihívásra.” –árulta el Quandt.

A hátsókerekes autóban a 3 literes, soros hathengeres BMW TwinPower Turbo dízelmotorja dolgozik, amely 340 lóerőt és 800 Nm-es forgatónyomatékot ad le.

171122 x raid n3

Januárban az X-raid három MINI John Cooper Works Buggyval vág neki a maratoni futamnak, amelyeket Mikko Hirvonen, Bryce Menzies valamint Yazeed Al Rajhi fog vezetni.

„Mindig izgalmas egy új autó volánja mögé beülni.” –mondta Mikko Hirvonen. „Nagyon sok kilométert teljesítettünk vele, és jó érzés volt vezetni. Leginkább a hepehupás terepeken nyűgözött le a buggy, mivel nagyon könnyű, és sokkal nagyobb a rugóútja, mint azoknak az autóknak, amiket eddig vezettem. Természetesen sokat kell még tanulnunk az új kocsiról, de jó irányba haladunk vele.”

A buggyk mellett négy Mini John Cooper Works Rally-t is indít az X-raid, amelyekkel Orlando Terranova, Nani Roma, Jakub Przygonski és Boris Garafulic fog szerepelni. A csapat 4X4-es versenygépei is változáson mentek át az elmúlt időszakban; többek között csökkent a súlyuk, új futóművet kaptak és megnőtt a rugóútjuk is.

Az X-raid csapatösszeállítása a 2018-as Dakar Rallyra:

Mini John Cooper Works Buggy
Mikko Hirvonen (FIN) / Andreas Schulz (GER)
Bryce Menzies (USA) / Pete Mortensen (USA)
Yazeed-Al Rajhi (KSA) / Timo Gottschalk (GER)

Mini John Cooper Works Rally
Orlando Terranova (ARG) / Ronnie Graue (ARG)
Nani Roma (ESP) / Alex Haro (ESP)
Jakub Przygonski (POL) / Tom Colsoul (BEL)
Boris Garafulic (CHI) / Filipe Palmeiro (POR

A 40. Dakar Rally január 6-án startol el Limából, és január 20-án ér véget az argentínai Córdobában.

Legfrissebb cikkek