Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Három pilóta – a lengyel Marcin Lukaszewski, Lónyai Pál és Fazekas Károly – közül kerül ki a 2017-es terep-rallye autós abszolút bajnoka a Nyirádi Motorsport Centrumban.

 

Történelmi viadalra kerül sor november 3-5. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: egyrészt először dübörögnek a vörös katlan arénában együtt egy versenyhétvégén a tereprallye és a rallycross versenyzői, másrészt szinte minden kategóriában itt dől el a bajnoki cím. Az autósok küzdelmében még három egységnek van esélye megszerezni az abszolút bajnoki címet, és mindhárom duó – Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR Series1), Lónyai Pál, Horn Albert (LPR Porsche Macan) és Fazekas Károly, Somfai Mátyás (BMW X6 RR) –kijelentette, kizárólag az összetett siker a fontos számukra.

November első hétvégéjén, 3-a és 5-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprallye bajnokságban ki lesz 2017 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki szerzi meg a bajnoki címet a MAMS Buggy Open-en. Ugyanakkor az is eldől a Nyirádi Motorsport Centrumban, hogy ki lesz Közép-Európa legjobbja, ugyanis a hazai viadal mellett a CEZ zárófutamát is itt rendezik meg.

Az autósok viadalát kíséri talán a legnagyobb figyelem, ugyanis itt három egység szinte egyforma eséllyel pályázik az abszolút bajnoki címre, ami hatalmas csatát sejtet november első hétvégéjén. Közülük jelenleg a lengyel Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR Series1) kettős áll az élen 70 ponttal, velük holtversenyben, szintén eddig 70 pontot szerző Lónyai Pál, Horn Albert (LPR Porsche Macan) és a 64 pontos Fazekas Károly, Somfai Mátyás (BMW X6 RR) előtt. A mostani állás szerint a lengyeleké lenne a bajnoki cím, ugyanis ők nyertek idén futamot – a III. Duna Aszfalt Kupán – míg riválisai közül ugyanez csak a hatpontos hátrányban lévő Fazekasnak sikerült a Riverside Baján. A helyzet tehát nyilvánvaló: az lesz 2017 abszolút bajnoka, aki nyerni tud Nyirádon, vagy legalábbis legelöl végez az egymással versengő trió küzdelmében.

A lengyel Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson páros keményen készül a nyirádi záró fordulóra, ugyanis ezen a hétvégén a CEZ lengyelországi futamán is rajthoz áll, ahol a Közép-Európai bajnoki címért is harcolnak. Lukaszewski ha a hazai futamán jól teljesít, akkor akár már Közép-Európai bajnokként érkezhet a nyirádi zárásra, ahol a magyar abszolút címmel felteheti a koronát idei szereplésére.

A Raid of the Championsra szintén versenyzésből érkezik a második helyen álló Lónyai Pál, aki egy hét múlva Portugáliában áll rajthoz a Baja Portalegre 500-on. Nagyon fontos lenne a csapat számára a nyirádi siker, ugyanis első közös abszolút bajnoki címét szerezhetné meg Lónyai Pál, Horn Albert duó: Lónyai kategórián belüli elsőséggel már rendelkezik korábbról, míg Horn 2011-ben és 2012-ben Fazekas Károly navigátoraként már volt abszolút magyar bajnok.

„Nincs mese, tovább nem lehet halogatni a döntést, hiszen aki itt nyer, vagy hármunk közül a legelőrébb végez, az lesz a bajnok. Engem nagyon motivál, hogy megszerezhetem az első abszolút bajnoki címemet. Fejben kell ott lennünk, sok múlik majd, ki választja meg a legjobb taktikát. Mindkét ellenfelem pokoli gyors, de nem legyőzhetetlen. A jövő hétvégén rendezendő portugál verseny tökéletes felkészítő lesz a számunkra a nagy összecsapásra, ám már ott sem sétakocsikázás lesz, hanem nyomjuk majd, ami a csövön kifér. Az autót felkészítettük, de ha úgy alakul, akkor a hátsó beállításokon még változtatunk” – jelentette ki Lónyai Pál.

A hazai versenyeken pokoli gyors Fazekas Károly, Somfai Mátyás duó ugyan hat pontos hátrányból várja a mindent eldöntő Raid of the Champions versenyt, ám a kettős egyértelmű célja, hogy nemcsak a futamot nyerje meg, hanem az abszolút bajnoki címet is bezsebelje. Ez utóbbi Fazekas esetében már a negyedik, míg az autósok között Somfainak az első lenne.

„Úgy érzem, kizárólag az reménykedhet az abszolút bajnoki címben, aki megnyeri a nyirádi záró versenyt. Mi mindenképpen így készülünk Matyival, és bízom abban, hogy sikerrel járunk majd. Az autónkat felkészítettük, és mi már kizárólag a Raid of the Championsra készülünk, addig már sehol nem indulunk. Sosem mentem még ezeken a pályákon, igaz, a 2015-ös HunGarian Baja Nyirádot érintő szakaszán már belekóstoltam, milyen is a vörös katlanban a BMW-vel száguldani. Akárcsak a korábbi versenyek előtt, most is egy nappal beülök egyedül az autóba, megyek vele úgy tizenöt-húsz kilométert, hogy belerázódjak, és teljesen kész legyek a nagy feladatra” – fogalmazott Fazekas Károly.

MAGYARORSZÁG NYÍLT TEREP-RALLYE ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 2017. ÉVI ÁLLÁSA

Abszolút sorrend: 1. Marcin Lukaszewski, Magdalena Duhanik-Persson (lengyel, BMW GPR Series1) 70 pont, 2. Lónyai Pál, Horn Albert (magyar, LPR Porsche Macan) 70, 3. Fazekas Károly, Somfai Mátyás (BMW X6 RR) 64, 4. Martin Prokop, Jan Tománek (cseh, Ford F 150 EVO) 40, 5. Tomas Ourednicek, David Kripal (cseh, Ford Ranger) 36, 6. Garamvölgyi Zoltán (magyar, Yamaha Garilla YXZ 1000RR) 32.

 

Legfrissebb cikkek