Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A katari Nasser Al-Attiyah nyerte az FIA Tereprally Világkupa idei ötödik futamát, a Baja Aragón-t. A kétszeres Dakar-győztes 19 másodperccel ért célba a hazai terepen versenyző Peugeot-s Carlos Sainz előtt.

Al-Attiyah rögtön a pénteki nyitószakaszon első időt autózott a Toyota Hilux-szal. A katari pilóta három spanyol versenyzőt utasított maga mögé a 9.5 kilométeres Valdecedro-i szuperspeciálon; A Ford Rangerrel induló Xavier Pons 12.9 másodpercet kapott a szakaszgyőztestől, míg a harmadik időt Joan ’Nani’ Roma autózta, megelőzve a kétszeres rallyvilágbajnokot, Carlos Sainzot. A legjobb Mini-s Mikko Hirvonen lett, aki az ötödik helyen teljesítette a prológot.

Szombaton két szakaszt kellett abszolválniuk a pilótáknak. A 162 kilométeres Celades-i gyorsaságin Sainz bizonyult a leggyorsabbnak. A „Matador” 8 másodperccel előzte meg Hirvonent és több, mint 1 percet adott Al-Attiyah-nak. A folytatásban Sainz tovább tudta növelni az előnyét, mivel a 184 kilométeres Alfambra-i távot is a legjobb idővel teljesítette. A Peugeot spanyol pilótája kereken 1 perces előnnyel várta a vasárnapi folytatást Mikko Hirvonen előtt. Nasser Al-Attiyah 1 perc 7 másodperces hátránnyal a képzeletbeli dobogó harmadik helyén tanyázott.
Joan ’Nanai’ Roma első versenyét teljesítette a Toyota Hilux Overdrive-vel, azonban idő előtt fejezte be a hazai futamát, miután egy jobbos kanyarban lecsúsztak az útról.

160725 bajaaragon n2

Vasárnap ismét az Alfambra-i szakaszon kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek. Nasser Al-Attiyah fantasztikus tempóban teljesítette a távot, mivel 1 perc 26 másodperccel volt jobb Sainz-nál, ami elég volt ahhoz, hogy az összetettben is megelőzze a spanyolt. A finn Mikko Hirvonen a harmadik helyen ért célba a Mini-vel.
Nasser testvére, Khalifa Al-Attiyah szintén egy Toyota Hilux Overdrive-val vágott neki a futamnak, és egy rutinos mitfárer, Stéphane Prévot diktálta neki az itinert. A páros a tizenharmadik pozícióban fejezte be a spanyol viadalt.
A Lónyai Pál – Horn Albert kettős a harmincegyedik helyen ért célba a Porsche Macannal.

Al-Attiyah ezzel a győzelmével tovább növelte az előnyét a bajnokságban, így most már nyugodtan koncentrálhat a riói olimpiára, ahol skeet-lövészetben indul.

A Baja Aragón végeredménye:

1. Nasser Al-Attiyah – Mathieu Baumel (Toyota Hilux Overdrive)   6:59:59.0
2. Carlos Sainz – Lucas Cruz (Peugeot 2008 DKR16)   +19.0
3. Mikko Hirvonen – Michel Perin (Mini All4 Racing)   +3:30.0
4. Xavier Pons – Sergio Lafuente (Ford Ranger)   +9:57.0
5. Orlando Terranova – Tom Colsoul (Mini All4 Racing)   +15:22.0
6. Joao Ramos – Vitor Jesus (Toyota Hilux)   +37:09.0
7. Marcin Lukaszewski – Magdalena Duhanik-Persson (BMW GPR S1)   +46:04.0
8. Fernando Alvarez – Pablo Monasterolo (Toyota Hilux)   +50:11.0
9. Mathieu Serradori – Fabian Lurquin (MCM Original)   +50:54.0
10. Petr Hozak – Marek Sykora (Hummer H3)   +52:26.0

31. Lónyai Pál – Horn Albert (Porsche Macan)   +2:03:45

A motorosoknál Joan Barreda Bort diadalmaskodott a Honda CRF nyergében, míg a quadosok mezőnyében Oriol Vidal lett az aranyérmes. A kamionosoknál kettős cseh-siker született; Martin Kolomy – Rene Kilian – David Kilian trió több, mint 9 perccel nyert a Martin Prokop – Jan Tomanek – Jiri Stross Tatra-s alakulat előtt.

A tereprally világkupa augusztus 11-14. között a Hungarian Baja-val folytatódik.


Legfrissebb cikkek