Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Az FIA Tereprally Világkupa április elején az Abu Dhabi Desert Challenge-el folytatódott. A Liwa sivatagban összesen 62 autó, 38 motor és 4 quad állt rajhoz. Nasser Al-Attiyah az öt szakaszból négyet megnyert, így 2008 után ismét a dobogó legmagasabb fokán ünnepelhetett.

A bajnoki címvédő Nasser Al-Attiyah az Overdrive Racing Toyotájával indult a sivatagi futamon. A katari pilóta, a francia Matthieu Baumellel az oldalán, rögtön a nyitószakaszon első időt tudott autózni. Al-Attiyah 2 perc 20 másodperccel bizonyult jobbnak a második helyen célba érő Yazeed Al-Rajhi – Timo Gottschalk kettősnél. A két közel-keleti pilóta mögött a lengyel Jakub Przygonski lett a harmadik a Minivel a Yas Marina-i szakaszon.
Khalid Al Qassimi a kilencedik helyen abszolválta az első gyorsaságit, miután Minijével becsúszott egy árokba, és közel 16 percet veszített ezzel a hibával.
A Fazekas Károly – Garamvölgyi Zoltán BMW-s páros a harminckilencedik pozícióban zárta az első napot.

160407 abudhabi n3

A következő távon tovább folytatódott Al-Attiyah és Al-Rajhi csatája. A katari pilóta a 279 kilométeres Nissan Patrol szakaszon 8 perccel volt gyorsabb szaúdi riválisánál. A harmadik helyen az orosz Vladimir Vasilyev ért célba a Minivel. A top 10-be még Jakub Przygonski, Marek Dabrowski, Matthieu Serradori, Mikko Hirvonen, Khalid Al Qassimi, Bryce Menzies és Yuriy Sazonov fért be. Fazekasék ezen a napon a tizenkilencedikek lettek a BMW X6 RR-rel.

A folytatásban Nasser Al-Attiyah tovább tudta növelni az előnyét az összetettben, mivel a 280 kilométeres Al Ain Water-t is megnyerte. Ezen a szakaszon Vasilyev lett a második, míg Mikko Hirvonen harmadikként ért be a Minivel. A kétszeres Dakar-győztes ekkor már több mint 15 perces előnnyel vezette az Abu Dhabi Desert Challenge-et.
Fazekas Károlyéknak meggyűlt a bajuk a dűnékkel. Sok időt veszítettek az autó ásásával és a hűtőjük is megsérült az egyik homokdombnál.

160407 abudhabi n2

A negyedik szakaszon Mikko Hirvonen megtörte Al-Attiyah sikersorozatát. A finn pilóta 1 perc 8 másodperccel volt jobb Toyotás ellenfelénél. Az összetettben így is tovább duzzadt Al-Attiyah előnye Al-Rajhival szemben. A két pilótát 28 perc választotta el, míg Mikko Hirvenen felkapaszkodott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

Az utolsó napi távot sem spórolta el Nasser Al-Attiyah. A Toyotás versenyző Mikko Hirvonent és Bryce Menziest utasította maga mögé. Az összetettben az Overdrive Racing katari versenyzője végzett az élen megelőzve Al-Rajhit és Hirvonent. A legjobb tízbe még Menzies, Przygonski, Serradori, Al Qassimi, Dabrowski, Sazonov és Al Maqoodi fért be.


Az Abu Dhabi Desert Challenge végeredménye:

1. Nasser Al-Attiyah – Mathieu Baumel (Toyota Hilux)   17:14:49.0
2. Yazeed Al Rajhi – Timo Gottschalk (Mini All4 Racing)   +32:13.0
3. Mikko Hirvonen – Michel Perin (Mini All4 Racing)   +38:13.0
4. Bryce Menzies – Andreas Schulz (Mini All4 Racing)   +44:15.0
5. Jakub Przygonski – Tom Colsoul (Mini All4 Racing)   +51:44.0
6. Mathieu Serradori – Didier Haquette (Buggy)   +1:24:11.0
7. Khalid Al Qassimi – Khalid Al Kendi (Mini All4 Racing)   +1:41:12.0
8. Marek Dabrowski – Jacek Czachor (Toyota Hilux)   +2:37:51.0
9. Yuriy Sazonov – Dmytro Tsyro (Hummer H3 Evo V)   +3:41:40.0
10. Ahmed Al Maqoodi – Obaid Al Kitbe (Polaris RZR 1000)   +4:20:03.0

A motorosoknál Toby Price diadalmaskodott Sam Sunderland és Pablo Quintanilla előtt. A quadosok között a lengyel Rafel Sonik nyert a Honda TRX 700 nyergében.

A tereprally Világkupa április 17-22. között Katarban, a Sealine Cross Country Rallyval folytatódik.


Legfrissebb cikkek