Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Eseménydúsra sikerült a 38. Dakar Rally hajrájának első napja. A tegnapi pihenő után ma a Salta – Belen közötti táv szerepelt a programban. A Peugeot sikersorozatát a Mini katari pilótája, Nasser Al-Attiyah szakította meg. Sebastien Loeb hibázott és összetörte a 2008 DKR-t.

A franciák kilencszeres rallyvilágbajnoka három szakaszsikert szerzett pályafutása első Dakarján, azonban a mai gyorsaságin először a dűnék között hagyott 6 percet, majd később rontott. Loeb a szakasz vége előtt 10 kilométerrel, nagy sebességgel belement egy gödörbe, ami megdobta a Peugeot-ját és felborult.

„Nem tudom mennyit pörögtek, de rendben voltak, mert amikor odaértünk, már kiszálltak a kocsiból és mondták, hogy minden oké, tovább tudunk menni. Elveszítettük az egyik kocsinkat, így most már nem annyira kényelmes a helyzetünk, mint eddig volt.” –mondta Peterhansel, akivel hatalmas csatát vívott Loeb az első helyért.

160111 dakar8 n2

A legjobb időt Nasser Al-Attiyah autózta a Minivel. A katari versenyző mögött Carlos Sainz ért célba, 12 másodperccel elmaradva egykori csapattársától. A harmadik helyen Stephane Peterhansel ért be, aki 31 másodpercet kapott a szakaszgyőztestől. Negyedikként szintén egy Peugeot-s pilóta teljesítette a távot, mégpedig Cyril Despres. Az ötödik pozícióba a korábbi rallypilóta, Mikko Hirvonen kormányozta be a Minijét. A finn mögött két márkatársa, a 2014-es győztes, Nani Roma valamint Orlando Terranova ért célba. Őket Leeroy Poulter, Yazeed AlRajhi és Erik van Loon követte.

Az összetettben Peterhansel állt az élre, két perccel megelőzve Sainz-cot. Loebék begurultak a célba, azonban visszacsúsztak a 8. helyre, a hátrányuk pedig több, mint 1 óra.

A Dakar Rally jelenlegi állása:

1. S.Peterhansel – JP.Cottret (Peugeot)   26:01:44
2. C.Sainz – L.Cruz (Peugeot)   +00:02:09
3. N.Al-Attiyah – M.Baumel (Mini)   +00:14:43
4. M.Hirvonen – M.Perin (Mini)   +00:36:42
5. L.Poulter – R.Howie (Toyota)   +00:49:32
6. Y.AlRajhi – T.Gottschalk (Toyota)   +00:54:19
7. G.De Villiers – D.von Zitzewitz (Toyota)   +00:54:49
8. S.Loeb – D.Elena (Peugeot)   +01:05:16
9. V.Vasilyev – L.Zhiltsov   (Toyota)   +01:08:48
10. N.Roma – A.Haro Bravo (Mini)   +01:28:21


A motorosok mezőnyében Toby Price bizonyult a leggyorsabbnak. Az ausztrál versenyző az összetett listán is az élen áll, 2 perccel megelőzve Paulo Goncalvest.
A quadosoknál ismét a Patronelli testvérek diadalmaskodtak és az összesített listát is ők uralják. Marcos 2 perccel előzi meg Alejandrot és 32 perccel a harmadik helyen tanyázó Alexis Hernandezt.

A kamionosoknál az Ivecos De Rooy – Torrallardona – Rodewald trió győzött a Kamazos Nikolaev – Yakovlev – Rybakov alakulat előtt. AZ összetettben szintén ez a sorrend, és 8 perc választja el a két monstrumot.

Holnap a 285 kilométeres Belen-i szakasszal folytatódik a viadal.


Legfrissebb cikkek