Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Monster Energy WorldRX Team pilóta és WRC legenda, Henning Solberg két hihetetlen Rallycross napon van túl. Múlt hétvégén Olaszországban versenyezve bekerült az elődöntőbe, és megszerezte az Európai RX Bajnoki címet is.

Mielőtt az M-Karom által támogatott csapatra nem váltott, addig nem volt állandó résztvevője a 2014-es FIA WorldRX szériának, ami azt jelenti, hogy Henning-nek volt alkalma további pontokat gyűjtenie az európai bajnokságban is, miközben fej-fej mellett küzd a többi állandó világbajnok pilótával.

A ragyogó olasz napsütésben tartották meg a FIA World Rallycross Championship tizedik fordulóját 15,000 rajongó előtt. Az Autodromo di Franciacorta az egyik leghosszabb és leggyorsabb pálya, összesen 1.4 kilométeres. Daniel Bonara vezette a 40 Supercar-ból álló mezőnyt, közel 220 km/h-ig nyomva az egyenesekben.

140930 henning n 2

Magabiztosan befejezve a heat-ket - beleértve a harmadik helyet a Heat 3-ban - Henning először jutott tovább az eldődöntőbe Kanada óta. Egy kemény verseny után a 2013-as bajnok Timur Timerzaynov-val és Johan Kristoffersson-nal, Henning épp, hogy lecsúszott a fő döntőről, de az eredmény így is elég pontot hozott ahhoz, hogy bebiztosítsa magát a második helyre az Európai pontlistán.

“Ez fantasztikus, hogy ilyen eredményt értünk el az Európai bajnokságban," mondta Henning a Monster Energy WorldRX Team garázsban. “A csapat keményen dolgozott és nagyon gyors autót épített - meg van a sebessége, hogy nyerjen ebbe biztos vagyok. Harmadik hellyel zártunk ma ami kicsit olyan mintha egy bónusz lenne. A verseny elvárásai nagyon magasak idén és keményen kell nyomnod, hogy bekerülj az elődöntőbe. Volt négy lazább futamom és nagyszerű volt részt venni az elődöntőben. Tisztán rajtoltam, de sikerült Timerzaynov mögé szorulnom a harmadik körtől. Próbáltam olyan precíz lenni amennyire lehet mert ez a pálya nagyon tapad. Igazi kihívás volt a kavicsos pályákhoz amin sokkal inkább otthon érzem magam, de ez is a része a rallikrossznak és imádom."


A csapattársának, Davy Jeanney-nek sajnos úgy bizonyult, hogy az olasz kiruccanásból csak tapasztalat marad. A franciának nem sikerült ráhangolódnia a versenyre és annak ritmusára Franciacorta-n. A lehangoló futamok után Davy hely nélkül maradt a fináléra és tizenötödikként hagyta el a pályát.

“Ez egy nehéz hétvége volt számomra,” mesélte Davy Jeanney. “Voltak gondjaim és nehezen találtam meg a verseny ritmusát és a technikai gondot is betettek kicsit. Néha nem úgy alakul a hétvége ahogy tervezted. Nagyon szerettem volna a finálékon versenyezni és végre szórakoztatni is egy kicsit a közönséget. Fantasztikus egy másik vadi új pályára jönni amit a Rallycross-ra terveztek."

A fő döntőben Petter Solberg a harmadik helyig jutott és bejutott a motorsport rekordkönyvébe mint az első WorldRX bajnok. Ezzel a címmel a korábbi World Rally győztes nem csak az első World Rallycross Bajnok lett, de az első aki két top hellyel is büszkélkedhet a FIA szériában.

Mellé csatlakozott a dobogóra a Team Peugeot-Hansen Timmy Hansen-je, aki először nyert a szezonban, valamint a Monster Energy Super Charge díjat is.

Habár már betöltötték a bajnoki helyet, az akciónak közel sincs vége. Két forduló maradt - WorldRX Törökországban, október 11-12-én és a szezonzáró Argentínában, november 27-28-án - még egy kis lehetőséget adva a pilótáknak. Látogass el a http://www.rallycrossrx.com oldalra az eredményekért és részletekért hogyan tudod élőben is megnézni milyen is ez a WorldRX, vagy legalább a kis képernyőn.


Legfrissebb cikkek