Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Megjelent a Rallycross Európa-bajnokság első fordulójának nevezési listája. A nyirádi versenyre mind az EURO RX1, mind az EURO RX3 kategóriában számos korábbi bajnok és Eb-dobogós versenyző érkezik.

Az Európa-bajnoki futamokon nem meglepő, hogy a rendező ország élmezőnye is helyet kap a rajtrácson. Nyirádon is így lesz, hat magyar pilóta indul az EURO RX1 kategória négykerékhajtású, 600 lóerős Supercar versenyautóival. Kárai Tamás sokszorosan is kivívta a jogot az indulásra; eddigi WRX és ERX eredményei valamint a hazai bajnoki címek mellett neki köszönhető, hogy Nyirád újra életre kelt, és bekapcsolódott a nemzetközi rallycross vérkeringésébe. Kárai Tamás háromszoros autocross Európa-bajnok, és négyszeres rallycross magyar bajnok. 2021-ben három rallycross vb-futamon is pontot szerzett, a rallycross Eb-n tavaly pedig minden versenyen pontokat gyűjtött, és hetedik helyen fejezte be a bajnokságot. Az orosházi pilóta jól ismert Audi S1-es versenyutóját ebben az évben már a magyar bajnokság első versenyhétvégéjén megmutatta a közönségnek, Húsvétkor Máriapócson a dobogó tetejére állt.

Mózer Attila és Mózer Márk egyaránt Peugeot 208 WRX-szel indul Nyirádon. Az édesapa, Mózer Attila is rutinos Eb résztvevő. 2021-ben három futamon szerzett pontot, és 20. lett a bajnokságban. Lajos Gyula is komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik, tavaly viszont a hazai bajnokságban indult, és év végén a harmadik helyen zárt. A Luigi néven ismert pilóta egy korábban a rallycross világbajnokságon szereplő Ford Fiestával fog rajthoz állni.  

Ifj. Kiss László neve is jól cseng a rallycross pályákon. A miskolci pilóta 2008-ban magyar bajnok volt, és abban az évben indult az Eb-futamon is Nyirádon. Néhány szezont felölelő ralis kitérő után visszatért a rallycrosshoz, azzal a versenyautóval, amivel korábban testvére, Kiss Pál Tamás már eljutott az Eb dobogójára. Az RX1 mezőny hatodik magyar versenyzője pedig az idei országos bajnoki szezonnyitón dobogós Koncseg Zoltán lesz, aki szintén Audival indul.

A külföldi versenyzők közül mindenképp ki kell emelni Anton Marklundot. Bár a kétszeres Európa-bajnoknak tavaly nem volt szerencséje, ebben az évben a rallycross világában jól ismert Set Promotion csapat Hyundai i20 versenyautójával szeretne újabb címet szerezni az EURO RX1-ben.

Az ír Ollie O’Donovan világpremierrel érkezik Magyarországra, a vadonatúj Proton Iriz versenyautóval eddig csak egy tesztversenyt futott. Egyik ellenfele a fia lesz. Patrick O’Donovan tavaly az RX-E bajnokságban épphogy lemaradt a dobogóról, ebben a szezonban pedig feljebb lép, és az EURO RX1-ben ugyanannak a Ford Fiestának a volánja mögött ül majd, amellyel édesapja öt évvel ezelőtt a harmadik helyen végzett Catalunyában.  

A hazai rallycross szurkolók is jól ismerik Janis Baumanist. A litván versenyző 2016-ben bajnok lett a Super-1600-as kategóriában, egyik riválisa épp a magyar Szabó Krisztián volt. Baumanis most azzal a Peugeot 208-assal indul, amelyet a 14-szeres rallycross Európa-bajnok Kenneth Hansen csapatával szorosan együttműködő #YellowSquad csapat készít fel.

Itt lesz Nyirádon a belga Enzo Ide is. Az ő Audi S1-ese az autósport egyik univerzális bajnokának Mattias Ekströmnek a csapatában készült. A belga pilóta az elmúlt esztendőben a világbajnok Johann Kristoffersson csapattársaként versenyezve gyűjtött tapasztalatokat. A korábbi S-1600-as sztár, Ulrik Linnemann ezúttal Supercars-szal indul, a saját nevét viselő csapat Ford Fiestájával áll rajthoz.

A hatszoros Andros Trophy győztes Jean Baptiste Dubourg – akinek tavaly a franciaországi versenyen elszenvedett kartörés miatt tönkrement a szezonja – visszatért az Eb-re egy Peugeot 208 volánja mögött. A regnáló Euro RX3 bajnok, Yury Belevskiy is feljebb lép, egy a rallycrossban szintén nagyon neves istálló, a Volland Racing által felkészített Audi S1-ben tervezi ezt az évet. Belevskiy tavaly alaposan meglepte a mezőnyt a nürburgringi World RX fordulóban elért második helyével.

A Túraautó Világkupáról is jól ismert ALL-INKL.COM Muennich Motorsport szokás szerint Seat Ibizákkal indul, René Münnich és Mandie August ülnek az autókban. Mindkettőjüknek sok tapasztalata van már Nyirádról, akár meglepetést is okozhatnak. A 2021-ben Eb résztvevő lengyel Dariusz Topolewski és Marcin Gagacki Ford Fiestákkal érkeznek.

Ismerősként üdvözölhetik a magyar szurkolók Ales Fucikot, a cseh bajnok is itt volt a hazai szezonnyitón. Az északiakra mindig érdemes odafigyelni a rallycrossban; Sivert Svardal – akit 2021-ben az „Év Cooper Tyres újoncának” választottak – az elmúlt szezonbeli töretlen fejlődést folytatná, de ugyanez a célja Anders Michalaknak is, aki  tavaly mutatkozott be az EURO RX1-ben, két futamon is pontot szerzett, és ezzel 13. lett a bajnokságban.

A mezőny örökifjú tagja a francia Hervé Knapick 75 évesen ül újra autóba. A megszokott Citroen DS3-mal jön Nyirádra, amelyet a tavaly a Nürburgringen elszenvedett hatalmas balesete után újjáépített a csapat.

Az EURO RX1 nevezési listája:
2 Oliver O’DONOVAN    IRL    Oliver O’Donovan    IRL    Proton Iriz
4 Patrick O’DONOVAN    GBR    Patrick O’Donovan    GBR    Ford Fiesta
6 Jānis BAUMANIS*    LVA    #YellowSquad    SWE    Peugeot 208
11 Aleš FUČÍK    CZE    KRTZ Motorsport ACCR Czech Team    CZE    Volkswagen Polo
12 Anders MICHALAK    SWE    Hedströms Motorsport    SWE    Volkswagen Polo
24 Sivert SVARDAL    NOR    Sivert Svardal    NOR    Volkswagen Polo
27 László KISS    HUN    Speedbox Racing Team KFT    HUN    Peugeot 208
33 Ulrik LINNEMANN*    DNK    Linnemann Promotion    DNK    Ford Fiesta
38 Mandie AUGUST*    DEU    ALL-INKL.COM Muennich Motorsport    DEU    SEAT Ibiza
39 Zoltán KONCSEG    HUN    Kárai Motorsport Sportegyesület    HUN    Audi A1
44 Dariusz TOPOLEWSKI*    POL    Oponeo    POL    Ford Fiesta
50 Attila MÓZER*    HUN    Nyirád Motorsport KFT    HUN    Peugeot 208
51 Márk MÓZER    HUN    Nyirád Motorsport KFT    HUN    Peugeot 208
66 LUIGI*    HUN    GFS Motorsport Egyesület    HUN    Ford Fiesta
73 Tamás KÁRAI*    HUN    Kárai Motorsport Sportegyesület    HUN    Audi S1
77 René MÜNNICH    DEU    ALL-INKL.COM Muennich Motorsport    DEU    SEAT Ibiza
84 Hervé KNAPICK    FRA    Hervé Knapick    FRA    Citroën DS3
87 Jean Baptiste DUBOURG    FRA    Jean Baptiste Dubourg    FRA    Peugeot 208
88 Marcin GAGACKI*    POL    Oponeo    POL    Ford Fiesta
91 Enzo IDE*    BEL    EKS    SWE    Audi S1
92 Anton MARKLUND*    SWE    SET Promotion    FIN    Hyundai i20
95 Yury BELEVSKIY*    CHE    Volland Racing KFT    HUN    Audi A1
                    
Az 1600 köbcentiméteres, kétkerékhajtású autókat felvonultató Euro RX3 kategóriában négy magyar lesz a mezőnyben, élükön az Euro RX3-ban dobogós Szíjj ‘Jolly’ Zsolttal. Ferjáncz András a jól ismert Ford Fiestával, Répási Róbert a Skoda Fabiával, a 2021-es magyar bajnok Körmöczi Balázs pedig az Audival indul majd.

Nem lesz könnyű dolguk a magyaroknak, mert ebben a kategóriában is kőkemény ellenfelekkel kell megküzdeniük. A tavalyi szezon második helyezettje, Kobe Pauwels újra egy Volland Racing által felkészített Audi A1-gyel próbálja meg elhódítani a bajnoki címet, amihez persze már Nyirádon jól kell mennie. A portugál João Ribeiro és Nuno Miguel Da Costa Araújo duó is komoly ellenfél, ők tavaly októberben hazai pályán, Montalegre-ben tündököltek. A lengyel Damian Litwinowicz az elmúlt idényben hatodik volt a bajnokságban, kérdés, hogy idén is megelőzi-e őt Jan Černý a pokolian gyors Skoda Citigójával.

A nyirádi rallycross Eb-futamra a https://jegyek.nyiradracing.hu/ oldalon lehet jegyeket vásárolni.

Az EURO RX3 nevezési listája:
4 András FERJÁNCZ    HUN    TMC Rallysport KFT    HUN    Ford Fiesta
6 Damian LITWINOWICZ*    POL    Damian Litwinowicz    POL    Audi A1
11 Jan ČERNÝ*    CZE    PAJR S.R.O.    CZE    Škoda Citigo
13 Per Magne EGEBØ-SVARDAL    NOR    Per Magne Egebø-Svardal    NOR    Audi A1
18 Zsolt SZÍJJ ‘JOLLY’    HUN    Speedy Motorsport    HUN    Audi A1
22 Kobe PAUWELS    BEL    Volland Racing KFT    HUN    Audi A1
39 Radosław RACZKOWSKI    POL    Automax Motorsport    POL    Škoda Fabia
58 Dominik SENEGACNIK    AUT    KRTZ Motorsport    CZE    Volkswagen Polo
61 Jiří ŠUSTA    CZE    Josef Šusta    CZE    Škoda Fabia
88 Nuno Miguel DA COSTA ARAÚJO*    PRT    Volland Racing KFT    HUN    Audi A1
99 João RIBEIRO    PRT    João Ribeiro    PRT    Audi A1
112 Róbert RÉPÁSI    HUN    Zalaegerszegi Autósport Egyesület    HUN    Škoda Fabia
131 Balázs KÖRMÖCZI    HUN    Szada-Ring Racing KFT    HUN    Audi A1

A Rallycross Európa-bajnokság Euro RX1 kategóriájának versenynaptára

2022. május 21-22. – Nyirád, Magyarország
2022. július 2-3. – Höljes, Svédország
2022. augusztus 13-14. – Hell, Norvégia
2022. szeptember 3-4. – Riga, Lettország
2022. szeptember 17-18. – Montalegre, Portugália
2022. október 8-9. – Spa-Franchorchamps, Belgium

A Rallycross Európa-bajnokság Euro RX3 kategóriájának versenynaptára

2022. május 21-22. – Nyirád, Magyarország
2022. július 2-3. – Höljes, Svédország
2022. július 30-31. – Nürburgring, Németország
2022. augusztus 13-14. – Hell, Norvégia
2022. szeptember 17-18. – Montalegre, Portugália

Legfrissebb cikkek