Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

A Toyota Gazoo Racing fiatal finn versenyzője, Kalle Rovanperä nyerte a 2023-as rally világbajnokság ötödik futamát, az 56. Vodafone Rally de Portugal-t.

A regnáló világbajnok már az első versenynapon remek tempóban közlekedett a Toyota GR Yaris Rally1-gyel, és három szakaszsikert is bezsebelt pénteken. Rovanperä a nap végére 10.8 másodperces előnyt épített ki az őt üldözőkkel szemben. Kalle-t két hyundaios versenyző, Dani Sordo és Thierry Neuville követte. Elfyn Evans a hetedeik szakaszon csúnyán összetörte a Yarist, de szerencse sem neki, sem navigátorának, Scott Martinnak nem esett baja.
A WRC2-ben Oliver Solberg több mint 50 másodperccel vezetett Gus Greensmith előtt. Herczig Norbert és Ferencz Ramón a huszonegyedik pozícióból várták a folytatást. László Zoltán és Zsiros Gábor a WRC Masters Cup hatodik helyén álltak a Skoda Fabia Rally2 evo-val. A WRC3-ban a finn Roope Korhonen állt az élen a Ford Fiesta Rally3-mal.

Szombaton Rovanperä öt szakaszsikert is elkönyvelhetett, így közel 1 percre növelte előnyét az összetettben. Dani Sordo két alkalommal autózott első időt, és így megőrizte az ezüstérmes pozícióját. Az M-Sport francia pilótája, Pierre Louis-Loubet jól kezdte a versenyt, mivel megnyerte a pénteki első szakaszt, azonban később technikai hiba hátráltatta, a tizedik szakaszon pedig kiütötte a Puma jobb első futóművét. A WRC2-ben Solberg 1 perces időbüntetést kapott, amiért a szuperspeciálon ’fánkozott’ a Fabiával. A svéd pilóta büntetése után Greensmith ugrott a kategória élére. Herczig Norbertéket szintén utolérte a technika ördöge, és nem tudtak elrajtolni az utolsó szakaszon. László Zoltánék az összetettben feljöttek a huszonnyolcadik helyre, a WRC Masters Cup-ban pedig már a harmadikak voltak.

Vasárnap négy szakasz várt a mezőnyre, amelyből kettőt Rovanperä, egyet Ott Tänak, egyet pedig Takamoto Katsuta nyert meg. Rovanperä a Power Stage-en is bezsebelte az extra 5 pontot, és megszerezte idei első futamgyőzelmét. Kalle ennek a sikerének köszönhetően a bajnoki tabella élére ugrott. A dobogó második fokára Dani Sordo állhatott fel, míg a harmadik helyért járó trófeát Esapekka Lappi vehette át. A WRC2-ben Greensmith diadalmaskodott, 1.2 másodperccel megelőzve Solberget. A WRC3-ban Roope Korhonen végzett az első helyen honfitársa, Toni Herranen előtt.
Hercig Norberték az utolsó előtti gyorson leestek az útról, így nem értek célba. László Zoltánék abszolútban a huszonhatodikak, a WRC Masters Cup-ban pedig bronzérmesek lettek.

Az 56. Vodafone Rally de Portugal végeredménye:
1. K.Rovanperä – J.Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1)   3:35:11.7
2. D.Sordo – C.Carrera (Hyundai i20 N Rally1)   +54.7
3. E.Lappi – J.Ferm (Hyundai i20 N Rally1)   +1:20.3
4. O.Tänak – M.Järveoja (Ford Puma Rally1)   +2:04.1
5. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1)   +8:22.5
6. G.Greensmith – J.Andersson (Škoda Fabia RS Rally2)   +9:43.4
7. O.Solberg – E.Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2)   +9:44.6
8. A.Mikkelsen – T.Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2)   +10:26.4
9. Y.Rossel – A.Dunand (Citroën C3 Rally2)   +11:33.2
10. T.Suninen – M.Markkula (Hyundai i20 N Rally2)   +12:16.3
...
26. László Zoltán - Zsiros Gábor (Škoda Fabia Rally2 evo)   +50:12.2

A bajnokság állása:
1. Kalle Rovanperä   98 pont
2. Ott Tänak   81
3. Sébastien Ogier   69
4. Elfyn Evans   69
5. Thierry Neuville   68

1. Toyota Gazoo Racing WRT   201 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   169
3. M-Sport Ford World Rally Team   134

A rally világbajnokság június első hétvégéjén a Szardínia Rallyval folytatódik.

Fotó: Toyota Gazoo Racing

További híreink a rally világából