Rallyheart.hu a Facebookon! Rallyheart.hu a Twitteren! Rallyheart.hu az Instagram-on! Rallyheart.hu a Youtube-on! Rallyheart.hu kapcsolat!rss icon

Pin It

Szeptember második hétvégéjén rendezték meg a legendás Acropolis Rallyt, ahol a Hyundai Motorsport kisajátította magának a dobogót.

Már a shakedownon látszott, hogy jól fekszenek a görögországi pályák a Hyundai i20 N Rally1-nek, és a csütörtöki esti szuperspeciálon is, amelyet az Olimpiai Stadionban rendeztek meg, Thierry Neuville autózta a legjobb időt.
Pénteken aztán Sébastien Loeb a hat szakaszból hármat megnyert a Ford Puma Rally1-gyel és az összetettben is az élre ugrott. Honfitársa, Pierre-Louis Loubet szintén remek formában autózott, és megszerezte pályafutása első szakaszsikerét, sőt még a versenyt is vezette egy darabig. Hét szakaszt követően Loeb 1,7 másodperccel vezetett Loubet előtt, míg a harmadik pozícióban a Toyota Gazoo Racing finn pilótája, Esapekka Lappi tanyázott.
Az Acropolis Rally mindig hatalmas kihívást jelent a versenyzők számára. A nagy meleg és a köves utak alaposan próbára teszik a pilótákat, valamint a technikákat. Loeb szombaton a Perivoli 1-re tartó etapon kénytelen volt megállni szerelni, mivel probléma akadt a Puma generátorszíjával. A kilencszeres világbajnok és navigátora, Isabelle Galmiche megpróbálták orvosolni a hibát, de nem sikerült nekik, így vezető helyről adták fel a futamot. Loubetet defekt hátráltatta, míg a bajnokságot vezető Kalle Rovanperä összetörte a Toyota GR Yaris Rally1-esét. A hazai közönség előtt autózó Jourdan Serderidis elektromos probléma miatt esett ki, míg Elfyn Evansnek a Yaris turbójával akadtak gondjai. A Hyundai Motorsport versenyzői komolyabb probléma nélkül teljesítették a napot, így tizenhárom szakaszt követően Thierry Neuville állt az élen, megelőzve két csapattársát, Ott Tänakot, valamint Dani Sordot.
Vasárnap folytatódott a Hyundai dominanciája. Neuville egy, Tänak pedig két részsikert (köztük a Power Stage-et) könyvelhetett el. Az Acropolis Rallyt végül Neuville nyerte meg Tänak és Sordo előtt. A legjobb nem Hyundaios versenyző Pierre-Louis Loubet lett, aki a negyedik helyen ért célba a Ford Pumával.
A bajnokságban továbbra is Kalle Rovanperä vezet. A fiatal finn előnye 53 pontra csökkent az őt üldöző Ott Tänakkal szemben.

A WRC2-ben az Emil Lindholm – Reeta Hämäläinen páros végzett az élen a Toksport WRT Škoda Fabia Rally2 evo-jával, az összetettben pedig a hetedikek lettek. A kategória ezüstérmese Nikolay Gryazin - Konstantin Aleksandrov kettős lett, míg a pódium legalsó fokára a ciprusi Alexandros Tsouloftas és brit navigátora, Ross Whittock állhattak fel. Andreas Mikkelsen győzelmi esélyei már rögtön a csütörtök esti szuperspeciálon elszálltak, miután eltalálta a szinkronpályát szegélyező betonkordont, ami kitörte a Fabia bal első felfüggesztését. A WRC2 tavalyi bajnoka végül a hetedik helyen fejezte be a futamot.
A WRC3 Junior kategóriát Robert Virves nyerte meg Jon Armstrong és William Creighton előtt. A WRC3 Open-ben a paraguayi Diego Dominguez végzett az első helyen.
Az  Eurosol Racing Team Hungary párosa, Puskádi János és Gódor Barnabás az összetett 31. helyén végzett a Škoda Fabia Rally2 evo-val.

A 66. EKO Acropolis Rally Greece végeredménye:
1. T.Neuville – M.Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1)   3:34:52.0
2. O.Tänak – M.Järveoja (Hyundai i20 N Rally1)   +15.0
3. D.Sordo – C.Carrera (Hyundai i20 N Rally1)   +1:49.7
4. P-L.Loubet – V.Landais (Ford Puma Rally1)   +3:42.2
5. C.Breen – P.Nagle (Ford Puma Rally1)   +4:09.0
6. T.Katsuta – A.Johnston (Toyota GR Yaris Rally1)   +6:21.1
7. E.Lindholm – R.Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo)   +7:46.6
8. N.Gryazin – K.Aleksandrov (Škoda Fabia Rally2 evo)   +8:22.7
9. A.Tsouloftas – R.Whittock (Volkswagen Polo GTI R5)   +10:53.8
10. E.Brynildsen – R.Eilertsen (Škoda Fabia Rally2 evo)   +10:56.7

A bajnokság állása tíz fordulót követően:

1. Kalle Rovanperä   207 pont
2. Ott Tänak   154
3. Thierry Neuville   131
4. Elfyn Evans   116
5. Takamoto Katsuta   100

1. Toyota Gazoo Racing WRT 404 pont
2. Hyundai Shell Mobis WRT   341
3. M-Sport Ford World Rally Team   214
4. Toyota Gazoo Racing WRT NG   112

A WRC mezőnye legközelebb Új-Zélandra látogat el. A Repco Rally New Zealand szeptember 29 – október 2. között kerül megrendezésre.

Fotó: Hyundai Motorsport

További híreink a rally világából